El Cicle de Muntanya torna a l’Auditori Diputació aquest mes de febrer

El Cicle de Muntanya torna a l'Auditori Diputació aquest mes de febrer

L’activitat, organitzada per la Diputació de Tarragona, oferirà fins al 22 de març documentals i conferències a càrrec de reconeguts alpinistes

Els amants de l’alpinisme i l’aventura tenen una cita a l’Auditori Diputació a partir del 15 de febrer. El Cicle de Muntanya 2018organitzat per la Diputació de Tarragona en col·laboració amb Anima’t, oferirà fins al 22 de març quatre documentals i tres conferències a càrrec de reconeguts alpinistes. Les sessions tindran lloc tots els dijous a les 19.30 h a l’Auditori Diputació (C. de Pere Martell 2, Tarragona). L’entrada serà gratuïta amb invitació, que es podrà recollir una hora abans de cada sessió al mateix recinte.

El Cicle de Muntanya 2018, amb multipremiats títols cinematogràfics i destacats muntanyencs de renom internacional, ha estat presentat aquest dimarts, en un acte encapçalat pel diputat de cultura de la institució, Joan Olivella, qui ha estatacompanyat del coordinador de l’esdeveniment, Pau Salas, i de l’alpinista tarragoní Òscar Cadiach.

Enguany el cicle es dedica, sobretot, a la figura de les dones alpinistes. Precisament la conferència inaugural, Seguint les petjades de gegants (15 de febrer, 19.30 h), anirà a càrrec de l’alpinista Chus Lago (Vigo, 1964) que amb només 22 anys va decidir emprendre una carrera per coronar els grans cims de la Terra. El 2004 va obtenir el títol de Lleopard de les Neus, atorgat als qui aconsegueixen trepitjar els cim dels pics més altes de l’antiga Unió Soviètica, convertint-se així en una de les poques dones que ha assolit aquesta fita. Lago parlarà en la seva conferència sobre les expedicions que ha realitzat a les regions polars, fent un recorregut per l’Antàrtida, Groenlàndia i el pol Sud geogràfic, i acabarà al cap de Barnes, a l’illa de Baffin, la cinquena illa més extensa de la terra. .

El següent acte del cicle serà la projecció de la pel·lícula Tras las huellas de Shackleton (22 de febrer, 19.30 h), dirigida per Javier Álvaro, i que s’endinsa en l’expedició d’un grup de muntanyencs que, cent anys més tard, segueixen les petjades de l’explorador britànic Ernest Henry Shackleton, quan l’any 1916 va fer la travessia d’una illa de l’arxipèlag de Geòrgia del Sud, enmig de l’Atlàntic i a poc més de 1.000 km de l’Antàrtida, amb l’objectiu d’arribar a les factories baleneres que hi havia en aquells dies per buscar ajuda i poder rescatar els seus companys aïllats i atrapats pels gels a l’Antàrtida.

Li seguirà la conferència Un pas més (1 de març, 19.30 h)a càrrec de l’escaladora Sílvia Vidal, que més enllà de les ascensions que ha realitzat a casa nostra (Montserrat, Roca Regina o Montrebei) ha escalat el Naranjo de Bulnes (Picos de Europa, Astúries) i al Parc Nacional de Yosemite (Califòrnia) entre molts altres. L’Himàlaia, el Karakorum i el Pakistan són indrets on Vidal s’ha penjat de les parets més altres durant més temps. A la Patagònia xilena (Serranía Avalancha) hi va estar 32 dies en solitari per obrir la via Espiadimonis, i la darrera aventura va ser aquest estiu passat a Alaska, a la paret de Xanadu, amb una nova via: Un pas més. A la conferència del dia 1 de març Vidal explicarà aquesta nova ruta en solitari, una via d’escalada de 530 metres, d’onze llargs, en una vall remota d’Alaska (Arrigetch Peaks), per superar una paret bonica: Xanadu.

El cicle continuarà amb la projecció de la pel·licula Bájame una estrella Miriam García Pascual (8 de març, 19.30 h), un documental de l’escalador Juanjo San Sebastián on l’autor ens endinsa en la vida de l’escaladora navarresa Miriam García Pascual (1963-1990) i ens relata les seves experiències i el seu viatge a la Patagònia, basant-se en el diari personal de l’escaladora. García Pascual va morir al Meru Peak, a l’Himàlaia indi als 26 anys d’edat.

La sessió del 15 de març a les 19.30 h oferirà dues projeccions. D’una banda, es projectarà el documental Mira, de Lloyd Belcher, que relata la història d’una jove nepalesa que va començar a córrer per escapar del seu futur convertint-se en l’atleta més destacada del Nepal. Actualment, la Mira és un referent mundial, especialitzada en maratons i ultramaratons de muntanya. La pel·lícula va obtenir diversos premis als Festivals de Muntanya de Vancouver i Nova Zelanda. Tot seguit, es projectarà el curtmetratge Link Sar West, del director Jonathan Griffith, que va rebre el premi a Millor pel·lícula d’alpinisme al Bilbao Mendi Film Festival 2016. El Link Sar West (6.938 m, vall del Charakusa, el Pakistan) era una obsessió per a l’alpinista i fotògraf britànic Jonathan Griffith. El 2015, després de tres intents fallits va aconseguir fer el cim per la cara oest juntament amb el seu compatriota Andy Houseman.

La conferència que clourà el cicle (22 de març, 19.30 h) anirà a càrrec dels alpinistes Òscar Cadiach i Ferran Latorre i portarà per títol La superació dels catorze cims més alts de la Terra. El periodista tarragoní Pep Suñé moderarà una conversa entre els dos alpinistes catalans que van assolir els 14 x 8.000 l’any 2017, i coneixerem les dificultats tècniques, físiques i anímiques que van haver de superar.

A més, el cicle estrena un premi honorific anual, que en aquesta edició es lliurarà a títol pòstum a l’alpinista basc Alberto Zerain, desaparegut l’estiu passat a l’aresta mazeno del Nanga Parbat. L’alpinista havia participat en edicions anteriors del Cicle de Muntanya.

El cicle es consolida com a referent català en l’àmbit de la Muntanya

Aquesta és la segona edició que el Cicle de Muntanya de la Diputació de Tarragona fusiona cinema i conferències en un únic esdeveniment. L’any 2017 s’estrenava aquest format, que va ser tot un èxit, amb més de 1.300 assistents en total.Consolidat com a referent català en l’àmbit de la Muntanya el Cicle manté enguany el mateix alt nivell dels conferenciants i dels films que han recalat a l’Auditori Diputació en els darrers anysentre ells Òscar Cadiach, Ramón Larramendi, Jerónimo López, Kurt Diemberger, Araceli Segarra, Josep Manuel Anglada, Rosa Fernández, Juanito Oiarzabal, Joan Quintana, Mònica Verge, Eudald Carbonell, Nives Meroi, Romano Benet, Mar Álvarez, Alberto Zerain, Jordi Pons, Miguel Ángel García Gallego, Patxi Goñi, Darío Rodriguez, Sebastián Álvaro, Denis Urubko o Núria Picas. Al mateix temps, les conferències i projeccions de pel·lícules ha aplegat un nombrós públic des de la primera edició.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.