Els colors dels menjars, per Paco Llevat

0
162
Els colors del menjars

Al llarg dels 50 anys que he fet de farmacèutic, he rebut milers de consultes de clients que volien aprimar-se, i darrerament de molts que relacionen els aliments amb la salut de les persones i molt especialment amb aquesta malaltia, quasi bé bíblica coneguda com el càncer. Finsitothetrobatuna curiosa llista d’aliments anticàncer, selec- cionats pel seu color.

Així, els fruits vermells i morats, com les maduixes, cireres i mores, i sobre tot la poma vermella, tenen un efecte antiinflamatori que frena el creixement del càncer de colon, pulmó i mama. La granada també potencia les teves defenses. És important que l’organisme tingui un elevat nivell de defenses, i una dieta rica en fruita i verdures, llavors, llegums i cereals, les eleva. Son els aliments de color verd, que juntament amb el bròquil, l’alvocat o diverses algues marines, ajuden a regular el nivell d’estrògens. Per altra banda, plantes aromàtiques de color verd, com la meta, el julivert o l’orenga, poden fer-se servir en lloc de la sal aprofitant així les seves virtuts anti-tumorals.

Els aliments de color grog i taronja, tampoc han de faltar en la teva alimentació, i molts estudis tècnics diuen que ajuden a dificultar la metàstasis i que els tumors s’estenguin. La cúrcuma, les llimonades i la resta de la família dels cítrics (taronges, pomels, et..) , i mol- tes llavors que aporten omega 3 com el lli, les pipes, el sèsam, et.. son substàncies antitumorals. Finalment, els aliments de color marró, com el gingebre, els alls i les cebes, i fins i tot, molts tipus de rovellons, son rics en fibres, i redueixen fins a tres vegades els riscs de càncer en l’estomac.

He deixat pel final un producte tìpic de la nostra terra: l’oli d’oliva, que segons els tèc- nics, si se’n prenen de 2 a 3 cullerades al dia, es pot reduir un 68 % el risc de patir un càncer de mama. Es molt important no estar gras i per això, quan algú amb demana consell per aprimar-se, sempre li dic el mateix: menja de tot, però amb plat de postra, i si vols aprimar-te molt, menja amb plat de cafè.

FER UN COMENTARI