La ‘Lemniscata’, per Paco Llevat

La “lemniscata” es la representació gràfica d’una equació matemàtica, que genera una corba semblant a un numero 8 que s’ha convertit en el símbol de l’infinit. A mi, que les matemàtiques se m’han donat sempre molt malament, m’és molt difícil d’entendre com unes equacions es poden convertit en un dibuixet.

El descobridor fou un matemàtic i físic neerlandès de finals del segle XVII que va morir a Suïssa, nomenat Bernouilli, i que es va fer famós per un teorema, el “teorema de Bernoulli” en el que descrivia el comportament de un líquid movent-se dins d’una corrent d’aigua. Bernouilli va descriure la “lemniscata” com la modificació d’una el·lipse i la va denominar “lemniscus”, que en llatí vol dir “cinta penjant”, i que es donava als guanyadors dels jocs olímpics.

La “lemniscata” amaga un gran misteri, i és un símbol que s’ha utilitzat en astronomia, matemàtiques i filosofia. El número 8 tombat, també representa en numerologia la força de la justícia i sobre tot de l’equilibri, i fins i tot en les cartes del tarot apareix en 3 d’elles. Una: en l’arcà major nº 1, el mag, coronat per una “lemniscata”, representa un ser que disposa d’una pila d’eines per actuar, i ens mostra la unió entre allò diví i allò humà que simbolitza l’infinit. Dos: la força de l’arcà major nº 8, que porta la “lemniscata” damunt del cap, i que representa el ple domini dels instints i les passions, i Tres: l’arcà menor dos d’oros, que fa un jocs malabars amb una “lemniscata” tractant d’equilibrar els esdeveniments de la nostra existència.

Aquest símbol (infinit) també ha servit a gran part de la humanitat per declarar-se amor etern o una amistat eterna, se l’ha trobat en tribus primitives, i va ser relacionat amb una serp, “l’ouroborus”, que es menjava la seva pròpia cua, fen un circuit tancat sense principi ni final. Hi ha també un cas molt típic: si fotografiessis el sol al llarg de tot un any, a la mateixa hora i el mateix dia de cada setmana, la fotografia que obtindries, fora també semblant a una “lemniscata”.

Sòcrates va ser qui va introduir el concepte “sense límits” a las seves ensenyances, quan va dir: “En qualsevol direcció que vagi l’anima, mai ensopegarà amb els seus límits”.

Què en penseu?

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.