Montseny: el Pla de la Calma per Albert Poblet Anglès

Aquesta vegada ens allunyem força de les comarques del Camp i anem a conèixer el sector més occidental del massís del Montseny, el Pla de la Calma.

Partint de la Vall d’Aiguafreda remuntarem la Serra de Fondrats per un camí carener preciós fins arribar a la masia de Fondrats, actualment en runes. Pel camí haurem pogut copsar el canvi en la composició del terreny, al començament de pissarres i més amunt, granit. La llarga pujada se’ns haurà fet més lleugera gràcies al traç intel·ligent del camí, que tot resseguint la carena s’enfila fent revolts. Farem aturades per admirar cap a ponent, a l’altra banda del riu Congost, els espectaculars Cingles de Bertí i Cingles del Cerdà; al nord la fondalada de la riera de la Figuera i la carena on podem veure els masos de la Codina, la Figuera i la Perera.

Des de Fondrats anirem a trobar els enterraments medievals del Fossar dels Moros i el Bellit, una altra masia en perfecte estat i habitada, amb un pou molt remarcable a la part exterior d’una paret de l’edifici.

Ja dins el Pla de la Calma, trobarem el sender de gran recorregut GR5 que seguirem en bona part del recorregut. Passarem pel costat de les grans masies de l’Agustí i Bellver, que formen part del Parc Etnològic del Tagamanent.

Pujarem al Tagamanent per un camí costerut però còmode i podrem veure l’església de Santa Maria, els edificis annexos en procés de restauració, les restes del castell i unes vistes magnífiques cap a totes bandes. De retorn, davallant la carena de Serra Madrona, veurem les runes de la masia de Puig-agut i arribarem a l’àrea d’esbarjo de les Alzines d’Avencó, on podrem veure els pous o neveres que s’utilitzaven per proveir de gel, abans de produir-lo industrialment

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.