Retirada dels pins de la plaça de Catalunya per motius de seguretat

Retirada dels pins de la plaça de Catalunya per motius de seguretat

En el marc dels treballs de la segona fase de remodelació de la plaça de Catalunya, i atenent a motius de seguretat, la Regidoria d’Urbanisme ha proposat la substitució de l’arbrat existent (pins pinyoners) per nou arbrat més adequat al nou entorn urbà.

El darrer informe tècnic de valoració de l’arbrat actual, presentat pels serveis municipals de Jardineria a la reunió de la Comissió Informativa de Serveis Territorials del passat 23 d’octubre (en què són present els diferents grups municipals), estableix que existeix un risc en l’estabilitat dels pins existents a causa de la situació en què es troba la seva base, ja que les arrels són molt superficials i extensives. En aquest sentit, tal i com ha recordat el regidor d’Urbanisme, Marc Arza, l’anomenat “factor Diana” (probabilitat de trencament i caiguda d’una branca o d’un arbre amb afectació a béns o persones) és alt, de manera que s’ha estimat oportú prendre la decisió de substituir els abres per nous exemplars d’altres espècies que puguin ser més adequades a aquest entorn urbà .

A més de l’estabilitat també s’ha valorat l’estat actual dels arbres i es considera, novament per motius de seguretat, substituir els arbres existents a la plaça de Catalunya. Es tracta de dos arbres d’entre 40 i 50 anys de l’espècie pi pinyoner (Pinus pinnea) que s’han desenvolupat en un mitjà urbà, amb tota la problemàtica que això comporta (manca d’aigua en profunditat, manca d’oxigen a les arrels, sistemes d’arrels invadint serveis i altres infraestructures, entre d’altres).

Cal tenir en compte que els treballs que es realitzen actualment a la plaça de Catalunya impliquen unes obres de renovació de serveis, paviments i altres intervencions que són imprescindibles i que afecten inevitablement el ja molt superficial sistema d’arrels d’aquests pins.

Criteris d’avaluació
Entre els aspectes d’aquests arbres que s’han valorat i que es consideren bàsics i imprescindibles en qualsevol estudi d’avaluació d’arbrat hi ha els següents: estat fisiològic actual (estat de salut, estat de vigor, presència de plagues o malalties, identificació d’alteracions estructurals com el sistema radicular, esquerdes, podridures o cavitats, entre d’altres); factor Diana (probabilitat de trencament o caiguda d’una branca o un arbre amb afectació a béns o persones); espècie (existeixen espècies que per la seva anatomia, per la densitat de fusta i arquitectura, entre d’altres, són més properes a patir trencame nts, despreniments o bolcades) i gestió de l’arbrat (les mesures adaptades al manteniment són de gran importància per avaluar l’estat fisiològic).

El projecte inicialment previst va rebre el 2014 unes al·legacions que sol·licitaven el manteniment dels pins de la plaça. Tot i que en el seu moment es va considerar que podien preservar-se aquests arbres i es van admetre aquestes al·legacions, una vegada iniciades les obres s’ha emès un informe tècnic que obliga a talar els dos arbres pels motius esmentats. D’aquesta manera, el criteri de seguretat preval sobre qualsevol actuació prèvia de l’administració.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.