El I Simposi Domènech i Montaner, el 6 i 7 d’octubre a Reus en el marc de la Capital de la Cultura Catalana 2017

taula_domenech_i_montaner

Els municipis de Barcelona, Reus i Canet de Mar, juntament amb les entitats Centre d’Estudis Domènech i Montaner i la Fundació Domènech i Montaner han decidit unir forces per treballar conjuntament el patrimoni de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner i han creat la Taula Domènech i Montaner, que s’ha presentat aquest dijous a Barcelona. La primera activiat d’aquest nou fòrum és el I Simposi Domènech i Montaner, que es realitzarà els dies 6 i 7 d’ octubre al Centre de Lectura de Reus en el marc de la programació de Reus Capital de la Cultura Catalana 2017.

La Taula Domènech i Montaner neix amb l’objectiu fonamental de difondre entre el públic general el llegat de qui va ser un dels principals protagonistes del modernisme català i promoure el turisme local per afavorir el coneixement de la seva obra, repartida per Catalunya, i que inclou edificis tan destacats com el Palau de la Música Catalana i l’Hospital de Sant Pau de Barcelona, que són Patrimoni de la Humanitat, i també construccions a Reus com la Casa Navàs, l’Institut Pere Mata, la Casa Rull o la Casa Gasull.

La regidora de Cultura i Projecció de Ciutat, Montserrat Caelles, ha assistit aquest dijous a la presentació de la Taula a Barcelona i ha destacat els forts vincles entre Domènech i Montaner i la ciutat de Reus, on l’arquitecte va deixar una profunda petjada amb obres reconegudes internacionalment. A la presentació que s’ha realitzat a l’Hospital de Sant Pau de Barcelona hi han participat també representants dels ajuntaments de Canet de Mar i Barcelona, així com del Centre d’Estudis Domènech i Montaner i la Fundació Domènech i Montaner.

Els fundadors de la Taula han acordat sumar esforços per fomentar l’estudi i la recerca del patrimoni de Domènech i Montaner i fer-ne divulgació entre els més joves través del treball amb les escoles a l’entorn d’un arquitecte innovador que fou un avançat al seu temps.

Simposi a Reus
Montserrat Caelles ha afegit que la ciutat de Reus se sent molt honorada pel fet que la primera activitat promoguda des de la Taula sigui el primer Simposi sobre Lluís Domènech i Montaner, que es farà al Centre de Lectura de Reus els dies 6 i 7 d’octubre en el marc dels actes de la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017. Un simposi que neix amb voluntat de ser biennal i itinerant i esdevenir un punt de trobada per a experts, institucions i agents interessats en tot allò que ens va deixar Domènech i Montaner.

Durant el Simposi de Reus s’analitzarà l’arquitecte des del vessant històric, arquitectònic i també turístic, com a element patrimonial a valoritzar i preservar. Universitats com la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya i la UNED s’han implicat en aquestes jornades, que permetran aprofundir en el llegat de Domènech i Montaner.

Objectius de la Taula
Entre els objectius i accions específics ja acordats hi ha la celebració de diversos esdeveniments i la voluntat de treballar en vista a la celebració de l’Any Domènech i Montaner 2023. Els principals projectes acordats son:

      • Celebració biennal i itinerant d’un Simposi Domènech i Montaner de caràcter científic. El Primer Simposi es farà el 6 i 7 d’octubre de 2017 a Reus; el segon serà el 2019 a Canet, el tercer el 2021 a Barcelona, etc. En els anys intersticials es farà la publicació de la versió escrita de les conferències del Simposi.
      • Treballar des d’ara en la celebració de l’Any Domènech i Montaner 2023, coincidint amb el centenari de la seva mort. El primer pas serà sol•licitar a la Generalitat la declaració oficial, amb previsió, de l’Any Domènech i Montaner.
      • Establir el 27 de desembre com el Dia Domènech i Montaner. El 27 és dia de naixement i també de la mort de Domènech i Montaner i la voluntat és concentrar en aquest dia activitats diverses.
      • Elaborar línies de treball amb les escoles dels tres municipis per a promoure i facilitar el coneixement de la seva figura i el seu patrimoni.
      • Creació d’una Ruta Domènech i Montaner estable per a promoure o facilitar el turisme interior relacionat amb aquest arquitecte, historiador, humanista i polític català.
      • Diverses activitats conjuntes de difusió general i específica sobre Domènech i Montaner: website, xarxes socials, presència específica a fires locals, etc.

Els membres fundadors de la Taula han convidat a sumar-se i unir-se al projecte a d’altres municipis amb patrimoni de l’arquitecte i a altres institucions i entitats relacionades amb el patrimoni i la figura de Domènech i Montaner.

 

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.