Els Vergerars (Baix Gaià) per Ester Borràs Giol

Els Vergerars (Baix Gaià) per Ester Borràs Giol
Fotografia d’Albert Poblet

Avui i ens centrarem on el riu Gaià deixa l’Alt Camp i entra a la comarca del Tarragonès. Aquesta zona, entre els termes de Vilabella i Salomó és molt peculiar pels espectaculars meandres que forma el riu, cosa que afavoreix una gran biodiversitat. Quan vam preparar aquest itinerari, al setembre de 2017, el Gaià no portava gens d’aigua, però a diversos punts es feien ben evidents els efectes de l’última avinguda o «gaianada» que va ser el 2 de novembre de 2015.

Començarem a caminar al terme de Vilabella, a tocar del Gaià. Entrarem a la zona dels Vergerars i ens enfilarem a la plana de les Solanes, una mena de península al mig de la gran corba que fa el riu. Podrem veure una magnífica barraca de pedra seca, molt gran i ben conservada i les restes del Corral de les Solanes, una construcció rectangular imponent que conserva en bon estat tota la paret del perímetre, d’una alçada remarcable, si bé les teulades i parets interiors han caigut.

Baixarem al riu i podrem veure les restes del Molí del Mig, on es poden apreciar unes voltes de pedra molt ben fetes i la cambra de l’aigua del molí. Travessarem el Gaià i ens arribarem a les coves del Gatell, unes balmes llargues i poc fondes sota el cingle de les Roques Planes del Gatell on bona part del sostre està format per petxines que semblen fòssils a mig formar. Veurem una bona extensió de vinyes, potser encara amb els colors esplèndids de la tardor. Seguirem una pista per la riba dreta del Gaià fins el Mas de la Cua i el Mas de Ramonet. Baixarem al riu i ens enfilarem pel camí dels Vergerars i ens arribarem a la Cova Fonda de Salomó o dels Vergerars, on s’han trobat importants restes arqueològiques i paleontològiques.

GEPEC
Consulteu l’agenda a: www.gepec.cat
Més informació: 977 331 142 o secretaria@gepec.cat

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.