• Setmana Santa •

Aquest dies ja es comença a respirar un ambient diferent, on es perceb, s’entreveu, quelcom que no passa de llarg i molt menys desapercebut a Reus com es la seva Setmana Santa. Quaranta dies que ens preparen per la gran Setmana on es barregen Fe i religiositat popular, tradició, cultura, i per que no, també curiositat.
Reus sempre ha estat fidel a les seves celebracions, i la Setmana Santa no en podia ser menys. Totes les Congregacions, Arxiconfraries, Confraries i Germandats de la ciutat disposen d’un ric patrimoni artístic i d’un bagatge i una història que les fan dignes seguidores de totes aquelles generacions que han treballat per que la Setmana Santa que avui gaudim fos tota una realitat. Lluny queda la visió d’unes entitats que únicament organitzen processons, les xerrades quaresmals, trobades, dinars solidaris, noves processons i Viacrucis, projeccions audiovisuals, recollida de material per als més necessitats, incorporació de bandes i elements musicals, aspectes de projecció i difusió, noves tecnologies, i una llarga llista de millores i incursions fan que la nostra Setmana Santa sigui any rere any quel- com més que l’anterior.
Enguany, podem destacar l’edició d’un matasegells que portarà el nom de Reus per tota Espanya, el proper 9 de març, amb una magnifica imatge representativa de la Setmana Santa Reusenca. O la celebració del 35è aniversari de la mort de Joan Rebull, on a Reus es disposen dels dos únics misteris que va realitzar, dues magnífiques obres que no fan altra
cosa que enaltir el ric patrimoni escultòric que juntament amb obres de Modest Gené, Ramón Ferran i d’altres grans autors donen major magnificència al conjunt artístic que composa la Setmana Santa reusenca.
Destacar també diferents commemoracions que escauen aquest 2016 com els 70 anys de la proces- só del Silenci, una processó amb
unes característiques molt peculiars on la nit del Dijous Sant el centre de Reus es ple d’una munió de gent que duen a terme la processó únicament il·luminats amb la seva atxa, ja que els carrers resten a les fosques i en silenci, acompanyats per l’únic so d’un tabal que marca el ritme. Altres confraries com la Confraria de Sant Pere Apòstol celebra els seus 60 anys, o la Confraria de Sant Bernat Calbó que commemora els 25 anys de la seva refundació. Efemèrides que no fan altra cosa que destacar que la Setmana Santa està molt viva, i que any rere any es consolida, dins de la tra- dició de la ciutat, com un acte de Fe, però també com un acte obert a tots els reusencs i reusenques que estimen allò que neix i fa gran la nostra ciutat.
El calendari ens indica que la primavera es troba a prop, i a Reus des del passat Dimecres de Cendra ja albirem la gran Setmana de molts reusencs.

Josep Domene Mestres
President de l’Agrupació d’Associacions
de Setmana Santa de Reus

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.