Comença una prova pilot al Parc Natural del Delta de l’Ebre per lluitar contra els plàstics d’un sol ús

El Director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Isaac Peraire, ha presentat avui una prova pilot que es durà a terme al PN del Delta de l’Ebre, que comporta que les guinguetes i els 7 municipis participants faran servir gots reutilitzables per tal d’eliminar els gots de plàstic d’un sòl ús. Han acompanyat en la presentació el director del SCP/RAC, Enrique De Villamore, i el director del PN del Delta de l’Ebre, Francesc Vidal. A l’acte també hi ha estat present F. Jesús Gómez, director Serveis Territorials a les Terres de l’Ebre del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Aquesta prova pilot es porta a terme en el context del projecte europeu Plastic Busters MPAs, que finança el programa Interreg Med i en el qual participa l’Agència de Residus de Catalunya, a través del Centre d’Activitat Regional pel Consum i la Producció Sostenible (SCP/RAC).

En el context d’aquest projecte a Catalunya, el Parc Natural (PN) del Delta de l’Ebre és un exemple d’accions coordinades. El PN del Delta de l’Ebre ja va elaborar un pla d’acció per lluitar contra les deixalles marines, en el marc d’un altre projecte europeu, ACT4LITTER, liderat pel ARC-SCP/RAC, i va identificar una sèrie de mesures prioritàries específiques per reduir els impactes de la contaminació per plàstics en l’àrea marina protegida (AMP) del Delta de l’Ebre.

La prova pilot consisteix a promoure l’ús de gots reutilitzables en bars de platja (guinguetes) i festes al PN del Delta de l’Ebre. La mesura establirà un sistema de distribució de gots reutilitzables amb l’ajuda de les guinguetes i dels 7 municipis del PN del Delta de l’Ebre participants.

Les begudes es serviran en aquests gots, amb el logotip del projecte i el de la iniciativa “Per un Delta net” que ja fa anys que el PN lidera. Aquests gots reutilitzables es posaran a disposició del públic a canvi d’un dipòsit, que en retornar el got al bar, el client podrà recuperar.

Els gots usats es recolliran i es rentaran en rentavaixelles industrials, amb tots els requisits sanitaris, per poder ser reutilitzats.

La mesura contribuirà a millorar el medi ambient i l’atractiu de les platges i, al mateix temps, conscienciar i canviar el comportament de la població local i dels visitants davant de la  generació dels gots d’un sol ús de plàstic, promovent la reutilització i la prevenció d’aquests  residus, que moltes vegades acaben al mar com a deixalles marines.

Cada dia s’aboquen 730 tones de plàstic a la Mediterrània

Cada dia, al Mar Mediterrani s’hi aboquen unes 730 tones de plàstics, convertint la conca mediterrània en una de les regions més afectades per aquest problema d’abast mundial. Els plàstics representen entorn del 95% de les deixalles marines flotants i més del 50% de les deixalles que es troben  als fons marins (UNEP/MAP, 2015). Les àrees marines protegides del Mediterrani, els guardians de la biodiversitat del Mare Nostrum, estan en primera línia patint els impactes d’aquesta amenaça plàstica.

És per això que es necessiten urgentment mesures de prevenció i mitigació de l’entrada dels plàstics al mar.

La contaminació per plàstics és una amenaça que no coneix fronteres i és fonamental una acció regional coordinada per abordar eficaçment el problema.

El projecte europeu Plastic Busters MPAs

El projecte europeu Plastic Busters MPAs preveu la implementació de 10 proves pilot a tota la conca mediterrània. L’ARC-SCP/RAC implementarà altres dues mesures més (a part de la del PN del Delta de l’Ebre) a les  AMP del Cabo de Gata (Almeria) i de Miramare (Trieste-Itàlia).

D’aquesta manera aquest projecte europeu reconeix el coneixement i la competència de l’Agència de Residus de Catalunya en la gestió de residus i l’experiència internacional del SCP/RAC, que té un mandat específic en el marc de la Convenció de Barcelona. El SCP/RAC és un dels Centres d’Activitat Regional establerts en el marc del Pla d’Acció per a la protecció i el desenvolupament de la conca del Mediterrani (PAM), programa de Medi Ambient de les Nacions Unides (UNEP) establert per donar suport als països membres de la Convenció de Barcelona.

El projecte europeu Plastic Busters MPAs té com a objectiu mantenir la biodiversitat i preservar els ecosistemes naturals de les Àrees Marines Protegides (AMP) consolidant els esforços que tenen lloc a tot el Mediterrani per lluitar contra les deixalles marines. El projecte comporta accions dirigides a tot el cicle de gestió de les deixalles marines, des del seguiment, mostreig i l’avaluació de les deixalles marines i els seus impactes fins a la prevenció i a la mitigació amb l’aplicació de proves pilot en àrees marines protegides per poder avaluar quines mesures poden ser més eficients en origen per impedir la generació d’aquestes deixalles.

El projecte Plastic Busters MPAs, projecte Interreg Med, reuneix a 15 socis de 8 països mediterranis: Albània, Xipre, Croàcia, França, Itàlia, Grècia, Eslovènia i Espanya que  apliquen una estratègia integrada, multidisciplinària i transnacional amb l’objectiu principal de protegir la biodiversitat, especialment les espècies amenaçades i els seus hàbitats naturals, dels impactes de les deixalles marines.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.