La biblioteca del Centre de Lectura exposa la seva col•lecció de pergamins

La biblioteca del Centre de Lectura exposa la seva col•lecció de pergamins

La biblioteca del Centre de Lectura exposa al públic, fins al 28 de març, la col·lecció de pergamins de l’entitat. És un important fons format per 36 documents, que són força heterogenis tant pel que fa a les dates com pel que fa a la procedència. L’exposició mostra alguns dels pergamins i també tota la col·lecció en format digital.

La cronologia d’aquests documents comprèn des de la segona meitat del segle XIV fins a principis del XVIII. Tenint en compte l’abats geogràfic del fons, cal remarcar que a part de tres butlles que són expedides a Roma (i que fan referència a Madrid i Còrdova), només hi ha 3 documents que hagin estat atorgats fora de Catalunya (un al municipi aragonès de Daroca, un a Madrid i un tercer del qual en desconeixem la procedència exacta però probablement sigui de Castella, possiblement de Burgos). La resta de documents són de Catalunya: 17 de Reus, 2 del Baix Camp (l’Aleixar i Prades), 3 de la província de Tarragona (Constantí, la Guàrdia dels Prats i un possiblement de Montblanc) i els altres de Barcelona (2), Canet (2), Monistrol de Montserrat (1), Tàrrega (1) i Vic (1). Pel que fa a la tipologia documental, també és força variada però hi predominen les vendes i la creació de censals. El censal és la figura jurídica més present si tenim en compte que a part de les creacions, hi ha també vendes de censals ja constituïts, encarregaments i àpoques (document públic o privat en què el creditor declara haver rebut del deutor la quantitat deguda) de redempció d’aquests.

La biblioteca del Centre de Lectura exposa la seva col•lecció de pergamins

Aquesta col·lecció es pot consultar a la Memòria Digital de Catalunya, juntament amb la col·lecció de 22 incunables a text complet i els llibres japonesos procedents del Fons Ribes Daura, publicats a finals del s. XIX i principis del s. XX, també a text complet.

Actualment, a més d’aquestes tres col·leccions, també es pot consultar per Internet, a text complet, totes les èpoques de la Revista del Centre de Lectura per mitjà del repositoriRACO  i la Biblioteca Digital, que inclou el fons sonor de Ràdio Reus, cartells, el fons sonor del Centre de Lectura, una part de la col·lecció de goigs del fons Enric Prats, el fons fotogràfic del Centre de Lectura i el fons d’art de l’entitat.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.