La botiga de la Casa Navàs va ser l’escenari de la presentació del llibre, ‘La Unió de Botiguers de Reus, història d’una entitat precursora’, de Josep Cruset Vallverdú, que recull totes les vivències d’aquests 50 anys de la Unió de Botiguers de Reus.
Aquest acte s’emmarca dins de les celebracions en aquest 2025 del 50è aniversari d’aquesta entitat de comerciants, que va nèixer amb el propòsit de defensar el comerç i que, 50 anys després, continua amb les mateixes ganes i inquietuds del primer dia.
Sota el títol ‘La Unió de Botiguers de Reus, història d’una entitat precursora’, no només podem trobar tota la trajectòria de l’associació de botiguers més antiga de Catalunya i de l’Estat, si no també l’anàlisi de l’evolució de la societat reusenca i catalana a nivell econòmic, polític i social d’aquests 50 anys.
Josep Cruset Vallverdú, autor reusenc al qual l’entitat ha confiat aquesta obra, és llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona i té una trajectòria periodística de més de 30 anys.
La presidenta de la Unió de Botiguers, Rosa Lucas, ha estat l’encarregada d’obrir l’acte de presentació tot manifestant la seva satisfacció de presentar aquest llibre, “que parla de la nostra història, però que també ho fa de la història del comerç a Reus. De la importància que ha tingut, té i que volem que continuï tenint a la nostra ciutat. Gràcies a tots els que han fet possible que avui el tinguem a les nostres mans. Desitjo que el gaudiu i que al llegir-lo mai se’ns oblidi la importància de lluitar i de defensar els interessos del comerç, els serveis i la restauració de proximitat”.
Seguidament, Josep Cruset, autor del llibre, ha pres la paraula, agraint la confiança dipositada en ell i a totes les persones que han fet possible l’obra. “En paral·lel a la història de l’entitat, el llibre que teniu a les mans pretén ser la crònica de cinquanta anys que han canviat profundament el comerç i la ciutat mateixa”, ha explicat. “D’aquesta manera, podreu veure com el comerç en general i la UBR en particular han tingut una influència significativa en qüestions com la definició de l’urbanisme i la projecció de la ciutat, per citar els dos exemples més evidents. Però la seva petjada va molt més enllà, perquè la Unió de Botiguers de Reus neix amb la voluntat decidida i explícita d’exercir de lobby, tant per a defensar els interessos del comerç al detall com per a intervenir en tot allò que afecti el progrés i el desenvolupament de Reus”.
Durant la seva intervenció, Cruset ha anat filant com va construir el llibre, fent un resum de tots aquests anys. A més també ha fet esment d’algun document que aporta l’obra com el llistat dels 249 botiguers inscrits fins el dia de la constitució oficial el 14 de juliol de 1976. “Cal destacar que 83 d’aquests primers inscrits són dones botigueres. Estem al 1976 i tot i aquesta gran presència femenina, caldrà esperar fins el 1986 perquè una dona, Fina Porta, sigui la primera en entrar a la Junta, i fins el 2010 per a tenir la primera presidenta, Leonor Bartolí”.
Cruset també s’ha fet ressò dels darrers anys de la Unió de Botiguers de Reus, que s’ha anat centrant en la vessant més estrictament professional i corporativa que, tot i generar menys contingut informatiu, també ha estat plena de reptes majúsculs, “perquè ha calgut plantar cara a una gran recessió, una pandèmia i la competència gegantina del comerç electrònic”.
L’Alcaldessa de Reus, la Sr. Sandra Guaita, ha tancat l’acte de presentació parlant d’una ciutat, Reus, on s’ha innovat sense saber encara el que significava aquesta paraula. “Un dels àmbits on més especialment es veu aquesta innovació és en l’àmbit comercial. Quan fa 50 anys va haver un grup de comerciants que va decidir crear la primera entitat comercial de tot l’Estat va ser aquí a Reus. La Unió de Botiguers de Reus ha estat present per definir quin model de ciutat volíem entre tots i totes. Ha treballat en la transformació de Reus, donant lloc a la ciutat que som avui en dia. Però no només vau ser un actiu en la transformació en el passat de la nostra ciutat, sinó que crec que sou un actiu en la transformació del present i, espero, que del futur de casa nostra. Per tant, per molts anys. Desitjo que aquesta capacitat que heu tingut per transformar la ciutat en aquests 50 anys, la continueu tenint per seguir treballant per canviar la ciutat en els 50 anys propers”.
Després d’aquesta presentació, s’ha donat pas a un torn de preguntes i a un petit debat sobre el comerç que ha tingut com a primer protagonista al Sr. Tomàs Barberà, membre fundador de la Unió de Botiguers de Reus. Com ha evolucionat el comerç a la ciutat de Reus en aquests 50 anys?, li hem volgut preguntar.
“Avui estic content”, ha començat Tomàs Barberà, “perquè recupero una cosa que feia 15 anys que no feia, que és estar al darrera d’un taulell”. Els participants en aquesta presentació seien darrera d’una de les taules de la botiga de Casa Navàs.
Tomàs Barberà ha parlat de la primera acció de la Unió de Botiguers, Volem el Vertebrat, i ha recordat que va ser possible gràcies al recolzament que van tenir per part dels mitjans de comunicació. Malgrat ser un home de present i de futur, ha dit que era el moment per recordar i ha volgut parlar de persones cabdals en la història de la UBR: Josep Abelló, Xavier Amorós, Josep Pujol i Anton Baiges.
Al final de l’acte, Josep Cruset ha signat el llibre a tots aquells que han volgut emportar-se l’obra del 50è aniversari. El llibre estarà a la venda a les llibreries associades de la Unió de Botiguers de Reus a partir de divendres. L’entitat regalarà un exemplar a cadascun dels seus associats.