• Carrutxa • “Carrutxa és una eina que tothom pot fer servir a la seva manera”

El Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria Carrutxa ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Cultura. Parlem amb la presidenta de l’entitat reusenca, Montsant Fonts, sobre aquest premi, i la seva repercussió, així com de les diverses activitats en que l’entitat es troba treballant en aquests moments. L’acte de lliurament es realitza el proper 8 de juny.

Què significa aquest premi?
Una gran satisfacció, un premi absoluta- ment inesperat. Et serveix per reflexio- nar en el moment en el que estàs. Un reconeixement a la nostra feina. S’ha d’agraïr a tothom: és un premi de tots.

En quin moment es troba Carrutxa?
Aquest mes de juny Carrutxa fa 36 anys i ja comencem a tenir un relleu genera- cional; això en el món associatiu és molt important. El canvi de local ens ha fet visualitzar-nos més i també ens hem implicat en el barri. Ens va fer adonar que teníem coses a millorar a nivell intern i ho hem fet. Som en un moment dolç.

Com definiries la vostra activitat?

Per un costat intentem salvaguardar uns coneixements. A nivell local, a la Festa Major cada cop que ha sortit un nou ele- ment festiu hem realitzat la tasca de documentació… Toquem diverses tecles. Si t’interessa la cultura popular et pot interesar Carrutxa i si t’interessa el moviment social també. Carrutxa és una eina que tothom pot fer servir a la seva manera.

Hi ha hagut un auge en l’interés per la cultura popular en els darrers anys?

Sí i com més es percep és a nivell pràc- tic. Aquí a Reus, per exemple, gràcies a l’Aula de Sons tenim un nivell musical excel·lent, la colla castellera està en un gran moment, les danses de Festa Major estan molt vives… En aquest sentit sí que hi ha molta gent que participa d’aquest moviment associatiu, de participar de la festa i de la cultura popular.

El treball a les escoles és clau?

Tot suma d’alguna manera. Però el treball realitzat a les escoles ha estat molt important. Com també el rigor amb que s’ha volgut portar la festa.

Com tenim la festa aquí a Reus?

Hi ha alguns moments de la festa que potser estan molt saturats o a punt de saturar-se i potser som en el moment de buscar noves formules. Tot i així, la festa de Reus té molt bona salut.

Quina és la reacció de la gent de fora quan coneix la nostra cultura popular?
La reacció és diferent de cadascú, a cada persona li sorprèn quelcom diferent. Però sí que és ben cert que queden captivats per l’espontaneïtat i per la gran quantitat de gent que hi participa, pel gaudi que hi ha. La gent d’altres cultures ho veu dife- rent però hi participa. La cultura popular és un element molt integrador: enriqueix i ajuda moltíssim.

Com es porten la cultura popular i les noves tecnologies?
Molt bé. És una eina molt important de difusió i coneixement. A Carrutxa hem estat molt pioners amb el tema tecnolò- gic. Tenim una biblioteca digital que fun- ciona.

I després del premi?
Hem començat dues noves línies de tre- ball. Una dedicada al foc a la vida quoti- diana i el seu simbolisme i l’altra a l’asso- ciacionisme a Reus: característiques dels moviments socials i la transformació dels processos d’aprenentatge a la fi de la societat industrial. També estem prepa- rant unes jornades de foc pel 2017.

Rate this post

1 COMENTARI

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.