2a edició del Programa de foment de l’emprenedoria i el cooperativisme a les escoles

El Programa de foment de l’emprenedoria i el cooperativisme a les escoles, que impulsa la Diputació de Tarragona i els ateneus cooperatius de la demarcació, continua endavant per segon any consecutiu amb l’objectiu de promoure l’esperit emprenedor, l’autonomia i la iniciativa personal en alumnes de cicle superior d’educació primària (5è o 6è). Aquest dilluns el diputat delegat de Polítiques d’Ocupació i Emprenedoria de la Diputació de Tarragona, Pere Granados; el regidor d’Empresa, Ocupació i Formació de l’Ajuntament de Reus, Òscar Subirats; la regidora d’Educació de l’Ajuntament de Reus, Pilar López, i Patricia Homs, de l’Ateneu Coopcamp han conegut de primera mà en què estan treballant a l’Escola Cèlia Artiga de Reus, un dels nou centres educatius d’arreu de la demarcació que participen enguany al programa.

Un projecte cooperatiu basat en la venta d’articles de 2a mà. Aquesta és la iniciativa que ha tingut l’alumnat de 5è de l’Escola Cèlia Artiga. Acompanyats de la tutora del grup, Elisabet Valls, han explicat els detalls d’aquest projecte, en el qual treballant al llarg del curs. De fet, el procés es porta a terme en diverses fases: primer es treballa en la constitució de la cooperativa, la seva legalització, el disseny dels elements gràfics, etc. Al llarg del segon trimestre es crea una comunitat de pràctica amb els ens i centres que participen del programa (personal de l’administració i personal docent) per compartir experiències i pràctiques que s’estan duent a terme. Els alumnes ja han celebrat un mercat de motius nadalencs i un mercat de joguines. El retorn social del projecte es destinarà a jocs de taula pel centre educatiu i la resta perquè el grup-aula faci alguna activitat lúdica conjunta.

Foment de l’esperit emprenedor a les escoles

El Programa de foment de l’emprenedoria i el cooperativisme a les escoles, que impulsa la Diputació de Tarragona i els ateneus cooperatius de la demarcació (Ateneu Cooperatiu Terres de l’Ebre, Coopcamp i Coopsetània), arriba enguany a 9 escoles del Baix Penedès, el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre: l’Escola Perellada, de Santa Oliva; l’Escola Pau Casals, del Vendrell; l’Escola Santa Creu, de Calafell; l’Escola Jaume Balmes, de Santa Bàrbara; l’Escola Maria Jesús Martí i Abella, de La Sénia; l’Escola Candela, de Valls; l’Escola Cor de Roure, de Santa Coloma de Queralt, i d’Escola Ramon y Cajal , d’Ulldecona, a més del Cèlia Artiga, de Reus.

Al llarg de tot el curs escolar, l’alumnat crea i gestiona una cooperativa amb el suport i acompanyament de la comunitat educativa, les administracions locals, els ateneus cooperatius, altres agents socials del municipi i la Diputació de Tarragona, tot tenint com a eix vertebrador l’economia social, circular i sostenible. Alhora, el programa compta amb una fase de preparació i formació de 30 hores dirigida al professorat de les escoles participants i al personal tècnic dels municipis implicats a càrrec dels ateneus cooperatius.

El diputat delegat de Polítiques d’Ocupació i Emprenedoria de la Diputació de Tarragona, Pere Granados, ha destacat el paper de la Diputació en el foment de la cultura emprenedora entre la comunitat educativa amb projectes com aquest que es va iniciar l’any passat i enguany ha triplicat els centres participants, fet que constata la seva consolidació. A més, ha posat de manifest la importància d’aquest programa que promou entre els més petits valors com la solidaritat, la igualtat d’oportunitats, l’equitat i la responsabilitat social.

Per la seva part, el regidor d’Empresa, Formació i Ocupació de l’Ajuntament de Reus, Òscar Subirats, ha volgut incidir en el fet que “aquest és un projecte que facilita la relació de les escoles amb l’entorn i promou la implicació dels i les alumnes en la dinàmica de les cooperatives alhora que  constitueixen una eina per a la inclusió social i en benefici de tota la societat. Tot plegat, mentre també fomentem l’emprenedoria i l’autoocupació entre els més petits”.

Per últim, la regidora d’Educació, Pilar López, ha posat en valor “el repte d’aprendre que suposa aquest programa, que fomenta des de l’esperit emprenedor i a través del model cooperatiu, un model econòmic de gestió democràtica i participativa i que reforça la responsabilitat social”.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.