40 anys de la Federació d’Ateneus de Catalunya al Centre de Lectura

El proper 3 de juny, a les 10:30 hores, tindrà lloc al Centre de Lectura de Reus (c. Major, 15) l’acte de celebració dels 40 anys de la Federació d’Ateneu de Catalunya (FAC), que es durà a terme en el marc del Dia de l’Associacionisme Cultural. L’acte serà presidit pel president de la FAC, Pep Morella, i el president del Centre de Lectura de Reus, Lluís Miquel Pérez, i comptarà amb la intervenció de la
directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Adelaida Moya.
La gala inclourà una conversa entre els quatre presidents vius de la FAC: Francesc Melià (1993-2001), Pere-Joan Pujol (2003-2011), Salvador Casals (2011-2019) i Pep Morella (2019-actualitat) i també un reconeixement a les entitats que van fundar la Federació ara fa 40 anys. A més, la Dra. Marta Rovira presentarà un petit avanç del seu treball guanyador de la 1a edició del Premi Tribuna Atenea titulat El
compromís dels ateneus amb el foment de la llengua i s’anunciarà l’estudi guanyador de l’edició d’enguany. L’acte clourà amb Càpsules poètiques de Bàrbara Granados i Anna Güell, que llegiran poemes i fragments literaris d’autores i autors catalans.
La Federació d’Ateneus de Catalunya va ser fundada en un context de necessitat, després d’anys on el franquisme havia desdibuixat bona part del teixit associatiu. La FAC va ser constituïda aprofitant la celebració del 3r Congrés d’Ateneus de Catalunya, que va tenir lloc al Centre de Lectura de Reus, i va donar resposta a la necessitat d’establir una entitat que coordinés i promocionés l’activitat cultural dels prop de 400 ateneus i entitats associatives que hi havia a Catalunya. El 23 d’octubre de 1983 es va constituir una primera Junta, composta per 25 socis de 22 entitats diferents que signaren l’acte de constitució de l’associació. Des de llavors, la Federació treballa per potenciar, facilitar i millorar la tasca de les entitats socioculturals d’arreu de Catalunya. Aquesta experiència ha estat ininterrompuda i s’ha anat adaptant a les necessitats canviants de les diferents etapes de la realitat social del nostre país.
Actualment, la FAC agrupa 188 ateneus, als quals ofereix el seu suport i assessorament en àmbits tan diversos com el jurídic, el comptable, el formatiu, l’artístic, la gestió i el reconeixement, la comunicació o el suport informàtic. Paral·lelament, fa de pont entre les entitats i les administracions, i programa activitats de caràcter formatiu i lúdic per reforçar el treball en xarxa de totes les associacions culturals d’arreu del país.
La trajectòria de la Federació d’Ateneus ha estat reconeguda per un conjunt de premis i guardons com Entitat d’utilitat pública (2013), la Creu de Sant Jordi (2014), el Premi Memorial Francesc Candel (2014), TransparENT (2015), el Premi Nacional de Cultura (2019) i el Premi de Civisme a la Virtut i la Cohesió Social (accèssit-2022).

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.