400 anys del Gremi de la Construcció del Baix Camp

La regidora d’Urbanisme, Marina Berasategui, ha acompanyat aquest dimecres, 27 d’abril al president del Gremi de la Construcció del Baix Camp, Antoni Sentís, en la roda de premsa de presentació dels actes programats a partir d’aquest dijous i fins al 3 de desembre per commemorar els 400 anys de la creació de l’entitat. El gremi és la continuïtat històrica de l’antic Gremi de Mestres de Cases de Reus, del qual se’n té constància històrica des del 1622, gràcies al llibre d’actes que està dipositat al Museu de Reus.

Les activitats que es faran durant tot l’any a Reus comencen aquest dijous al Círcol de Reus a les 19.30h amb una conferència de la periodista Tate Cabré sobre el llegat indià a la ciutat. Antoni Sentís ha explicat que s’ha preparat un programa obert a tota la ciutadania i col·laborant amb el teixit associatiu de la ciutat amb actes al Círcol, al Centre de Lectura, a l’Escola d’Arquitectura, al Centre d’Amics de Reus, a l’Institut Pere Mata o al Teatre Bartrina.

Quant a les conferències, a banda de la de Tate Cabré, el programa el completa una xerrada del Grup de Recerca Urbana del Camp; una de l’arqueòleg Jaume Massó sobre el patrimoni perdut a la ciutat i la darrera de Jaume Serrallonga, arquitecte de la Sagrada Família de Gaudí, sobre l’estat actual de les obres de construcció del temple.

Al juny, se celebrarà la diada de Sant Antoni de Pàdua, la nostra festa patronal i, a banda dels tradicionals actes litúrgics, hem de destacar que torna el Concurs de Paletes, que es fa cada dos anys. La darrera edició no es va poder celebrar per la pandèmia i enguany la novetat és el trasllat del concurs, que reunirà una dotzena de les millors parelles de paletes, a la Plaça del Mercadal, que de forma extraordinària acollirà la competició el dissabte 11 de juny al matí. D’aquesta manera, el Gremi pretén donar visibilitat a l’ofici de paleta al bell mig de la ciutat.

Un cop passada la festa de Misericòrdia, la primera setmana d’octubre s’inaugurarà una exposició retrospectiva sobre la història del Gremi que es podrà veure entre el 7 d’octubre i l’11 de novembre a la Sala Quatre del Museu de Reus de la Plaça de la Llibertat. L’exposició estarà comissariada per l’historiador reusenc Joan Navais i produïda tècnicament per Ovni.

El 17 d’octubre el Centre de Lectura acollirà la presentació d’un nou volum de la seva col·lecció de llibres, en aquest cas sobre la història del Gremi. Joan Navais en serà l’autor d’aquesta recerca que també inclourà en facsímil el llibre totalment esgotat d’Ezequiel Gort ‘L’antic Gremi dels Mestre de Cases de Reus’, editat l’any 1985.

El 17 de novembre, al Saló dels Distingits del Pere Mata, tindrà lloc la presentació d’un vídeo documental, elaborat per Acid Factory, sobre la història del Gremi en un acte coorganitzat amb l’Ajuntament de Reus que també servirà d’aperitiu del Centenari de Domènech i Montaner que es farà el 2023.

Acabarem els actes del centenari amb un concert solidari del grup de corda Aupa Strings, el 3 de desembre al Bartrina. Amb el suport especial de la Cambra de Comerç, el Gremi pretén tornar a la societat part del que la societat li dona al sector. Per això, la recaptació íntegra anirà a favor de la Càtedra del Dolor Infantil de la URV que dirigeix el doctor Jordi Miró.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.