4a edició del programa FILS

Les Biblioteques Municipals de Reus han presentat la quarta edició del programa FILS organitzat per la Biblioteca Pere Anguera per tal de celebrar l’aniversari de la seva obertura, el 18 de novembre del 2015. Enguany, amb el lema “Retorn als orígens”, el FILS 2023 serà una de les darreres convocatòries incloses a l’Any Amorós i s’ha pensat en un programa intens i concentrat la tarda del 17 de novembre a la mateixa biblioteca Pere Anguera.

FILS, és l’acrònim de Filosofia, Imatges i Lletres, i va néixer l’any 2020 en plena pandèmia. Per a cada convocatòria s’han organitzat activitats relacionades amb les tres disciplines. Enguany, la Filosofia anirà a càrrec de Toni Orensanz, guionista i escriptor, que parlarà dels orígens de Xavier Amorós, que va preparar retornant al poble natal del seu pare, Pradell de la Teixeta. 

Per a les imatges hi ha dues propostes. Per un costat, una exposició commemorativa del centenari del fotògraf Francesc Català Roca, que es podrà veure del 2 al 25 de novembre. I, per l’altre, el taller “Estira el fil” de fotografia narrativa, impartit per la fotògrafa Meritxell Perpinyà. El taller es farà durant tres dies d’octubre (els dies 23, 25 i 28) i s’hi prepararan els materials que es presentaran la tarda del 17 de novembre, amb l’assistència dels participants del taller.

Finalment, per a les Lletres s’ha programat un concert del cantant de Móra Èric Vinaixa, que presentarà “Èric Vinaixa en poesia: un viatge musical i poètic per la increïble vida de Roc Llop”. Les cançons i els versos acompanyen la sorprenent vida de Roc Llop, de Miravet, anarquista, mestre, poeta, exiliat i supervivent dels camps de concentració nazis. Un espectacle que reivindica l’obra i la força de Llop i el seu amor per Miravet i per Catalunya. 

El FILS fins a l’actualitat
En totes les edicions FILS ha comptat amb la col·laboració de Núvol Blanc (Tània Sala i Fito Luri) amb gran diversitat de propostes. En l’àmbit  de les lletres, han portat a Reus diverses formacions musicals que tenen el seu interès principal en la poesia de diversos poetes catalans com són: El Pèsol Feréstec, Marc Parrot i Vladivostok.

L’edició de l’any 2022 tenia com a lema «Fluxe de talents» dins de l’Any Ferrater, dedicat a l’encontre de diferents disciplines a partir de la figura de Gabriel Ferrater i Pere Anguera. Es va projectar l’acció coreogràfica de Magda Borrull sobre uns poemes de Pere Anguera en la inauguració de l’escultura de Salvador Juanpere que presideix l’accés a la Biblioteca i també es va fer un experiment creatiu que consistia en tancar durant 12 hores tres artistes de disciplines difrents: Fito Luri (músic), Ferran GarciaQuerol (escriptor) i Maria Pallejà (ceramista) a la Biblioteca per tal que exploressin els espais i els llenguatges propis.

L’edició de l’any 2021 estava dedicada a l’«Impuls a la creació» posant al centre la figura de Pere Anguera com un precursor a Reus de l’art contemporani i els joves creadors que va anar a càrrec de Salvador Juanpere i va comptar amb l’estrena del documental de Carles Esporrín «Memòria assonant».

La primera edició, l’any 2020 en plena pandèmia, va donar el protagonisme als joves del territori amb el taller de rap de Fetitxe 13, una acció literària participativa a les xarxes socials i l’exposició fotogràfica als balcons a càrrec del fotògraf Sergio Andrada. També es va comptar amb la conferència de Gemma Carbó, directora del Museu de la vida rural de l’Espluga, un referent en la creació d’aquesta convocatòria.

Daniel Recasens, regidor de Cultura i Política Lingüística, ha explicat que “FILS és una proposta cultural de petit format que vol arribar a tots els públics per mostrar com l’art i la literatura poden aportar noves reflexions per la sostenibilitat teixint fils creatius entre les diferents disciplines”. 

8 anys de Biblioteca Pere Anguera
La Biblioteca Pere Anguera es va obrir l’any 2015 per donar servei a la zona sud de la ciutat, però també oberta a tot Reus. Forma part de la xarxa de Biblioteques Municipals i obre al públic 35 hores a la setmana amb una oferta consolidada tant d’activitats com de serveis.

Durant aquest anys la Biblioteca Pere Anguera ha anat establint un teixit de relacions amb les diferents entitats del territori: escoles, centres culturals, moviments veïnals, hospital, universitat i també amb moltes persones, especialment joves, que hi acudeixen diàriament o per assistir a les activitats.

L’activitat estrella són «Els contes de la cotorra» i també els diversos clubs de lectura tant per adults (narrativa en castellà, espiritualitat i «fem-ho fàcil»  com per a infants i joves (ficció digital, còmic, Niu de lletres). En el període d’estiu, s’ofereixen les tardes de jocs i tot l’any la ludoteca literària ABC D Jocs, per a la conciliació familiar, que forma part del programa «Temps per Cures».

L’any passat va rebre 29.717 usuaris, es van prestar 19.924 documents, hi va haver 2.854 usuaris d’Internet, es van tramitar 483 nous carnets, es van fer 1.949 préstecs interbibliotecaris i es van repartir 835 tiquets wifi. El fons total del que es disposa actualment consta de 44.243 volums.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.