5a edició del festival ‘Bulgaria hoy y para siempre’ de Salou

L’ Asociación Búlgara de Salou ha celebrat la cinquena edició del Festival ‘Bulgaria hoy y para siempre’ al Medplaya Hotel Calypso de la capital de la Costa Daurada (n. 54-62 del c. de Pompeu Fabra). L’esdeveniment, que va comptar amb l’assistència de l’alcalde, Pere Granados, acompanyat del regidor de Serveis Culturals, Xavier Montalà, i altres regidors i regidores municipals, va retre un càlid homenatge a la que fou regidora de Cultura i Festes María José Rodríguez, que va traspassar l’any 2022.

En la seva intervenció, l’alcalde va celebrar el retrobament amb la comunitat i la societat búlgara, després dels dos anys de pandèmia. I també va tenir paraules de confort per als familiars més propers de la regidora María José Rodríguez, que ahir van ser presents ser a l’acte festiu.

Així mateix, va expressar el seu suport a la Asociación Búlgara de Salou i va recordar la riquesa i multiculturalitat que existeix al municipi, gràcies a les 102 nacionalitats que hi conviuen. També va explicar que la societat búlgara, a la capital de la Costa Daurada, amb la seva cultura, el folklore i les danses “enriqueixen el nostre patrimoni cultural”, per la qual cosa “sempre comptareu amb el nostre suport”, va expressar.

Finalment, va donar la benvinguda a les diferents associacions búlgares d’arreu del territori nacional que van participar al festival.

Per la seva part, la Asociación Búlgara de Salou, presidida per Galia Marinova, va agrair el suport que ha rebut sempre per part de l’Ajuntament, així com de l’alcalde. També va tenir frases amables per a la Formación Folklórica Búlgara i per a tots els grups participants a l’esdeveniment, així com unes emotives paraules de record i agraïment cap a la figura de la regidora María José Rodríguez, gràcies a la qual va iniciar-se la celebració del festival. A la seva memòria es va dedicar un ball, amb l’acompanyament de Ellas Music Band. 

En finalitzar els parlaments, la Asociación Búlgara va lliurar a l’alcalde Granados el pa típic de la gastronomia d’aquest país, fet de forma artesana, acompanyat de mel; un regal que simbolitza el desig de l’amfitrió perquè la vida del convidat sigui forta, com el pa, metàfora de la terra; i dolça, com ho és la mel.

Enguany, el festival ha comptat amb la participació de 9 grups de folklore búlgar del territori espanyol: Madrid, Pamplona, Segòvia, Burgos, Gandia, Màlaga, Torrevieja, Barcelona i Collado Villalba, que han col·laborat amb la formació salouenca. Cada grup va oferir la seva actuació de dansa amb els vestits típics i la música i les cançons de la seva terra. També van oferir al públic dolços típics búlgars, com el pa tradicional i una gran diversitat de postres típiques.

La Asociación Búlgara de Salou compta amb una trajectòria de 10 anys i té, actualment, uns 400 socis/es. El principal objectiu de l’entitat és donar a conèixer la cultura búlgara a les persones de Salou i als fills i néts de les famílies búlgares que ja han nascut al municipi.

El missatge del festival d’ahir fou “unitat i inspiració de donar emoció i crear bellesa, a través del folklore, tot trobant la felicitat i la connexió amb el passat, el present i el futur”.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.