Activitats per la gent gran de Reus

gent gran

Reus programa activitats per a la gent gran de Reus per a un envelliment saludable amb tallers, meditació, caminades i cinema

La regidoria de Salut i Ciutadania presenta el programa d’activitats d’estiu a l’aire lliure dirigides al col·lectiu de gent gran per aquest juliol, amb l’objectiu de continuar treballant en el foment de polítiques per promoure un envelliment saludable.

L’estat d’alarma i els efectes de la COVID, han posat de manifest la necessitat de millorar l’atenció i reforçar els serveis a la gent gran. Segons el regidor de Salut i Ciutadania, Òscar Subirats, “durant aquesta etapa hem pogut comprovar com n’és de necessari reforçar les xarxes comunitàries i millorar les xarxes relacionals de les persones grans per fer front a la malaltia i la soledat no volguda en millors condicions”.

El context

L’esperança de vida en néixer a Catalunya és de les més altes del món (a Reus, 82,4 anys les dones i 75,1 anys els homes). I el nombre de persones més grans de 65 anys ha passat de 13.887 l’any 2000 a 18.625 l’any 2019 ( passant del 15 al 18% de la població).

La manera com envelleix la població depèn de molts factors: alguns no es poden  canviar, com ara la genètica, l’edat o el sexe, però bona part de la manera com la ciutadania es fa gran depèn de les decisions que es prenen cada dia. Per exemple, si es decideix ser físicament actius regularment, disminuir les activitats sedentàries en el dia a dia, no fumar i seguir una alimentació adequada es gaudirà d’una millor salut i qualitat de vida a mesura que es van complint anys.

Una de les competències del municipi és la Promoció de la Salut i especialment les actuacions que promouen. La regidoria de Salut i Ciutadania de l’Ajuntament de Reus, des de l’àrea de gent gran, disposa de tot un seguit d’eines per avançar en aquesta situació, entre elles els Casals de la Gent Gran com a espais de trobada i construcció de relacions.

La ciutat emmarca les seves actuacions del Pla de Salut en l’impuls de Reus com a Ciutat amiga de la gent gran, un projecte promogut per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), per impulsar polítiques d’envelliment actiu que tracten de l’envelliment en les diferents generacions, entre elles les de les actuals persones grans.

El projecte s’estructura en diferents dimensions:

• Participació social i cívica

• Mobilitat i transport

• Accessibilitat i ús dels espais públics i privats

• Habitatge

• Serveis socials i de salut

Les activitats

El programa d’activitats que es presenta des de la regidoria de Salut i Ciutadania per a aquest estiu aborda els principals objectius del programa d’envelliment actiu inclòs, també en el PAM .

1. El taller dels horts socials “Gaudim del nostre entorn”. Aquesta acció a càrrec de l’associació Natural-ment (espais conscients), posa en valor la connexió amb la natura i la creació dels hàbits saludables que pot despertar fer un hort. També l’oportunitat de recuperar i transmetre els coneixements agroecològics de la gent gran.

Es farà un primer taller el dia 1 de juliol i es repetirà el dia 15 de juliol. La durada serà de les 18:00 h a les 20:30h a l’espai exterior del casal de Migjorn. L’aforament màxim serà de 12 persones. Segons ha explicat Òscar Subirats, “la idea d’aquest taller és que durant l’any hi hagi continuïtat integrant un treball més intergeneracional”.

2. “Caminades per les Rutes Saludables de Reus”. Aquesta activitat es realitzarà cada dimarts de 19:00 h a 20:30 h i es farà una ruta circular marcada com a ruta saludable, amb l’objectiu de relacionar-se entre si i d’activar-los físicament mentre gaudeixen i coneixen els entorns de Reus. Les caminades estaran acompanyades per un professional esportiu proposat pel Consell Esportiu del Baix Camp i la participació serà de 12 persones com a màxim.

Les rutes proposades són: R01 Passeig de Roda; R03 Parc dels capellans; R06 Parc de sant Jordi i R07 Mas Iglesias

3. “Cinema Solidari a la Fresca”, el dimarts 14 de juliol a les 22:00 h al jardí de la Casa Rull, i amb la col·laboració de la regidoria de Participació, es projectarà el film “Con los brazos abiertos” (França, 2017).

És una activitat oberta a tots els públics, amb un aforament màxim de 80 persones, tot i que restarem atents a les recomanacions sanitàries en aquell moment. L’objectiu és donar espai i promoure l’oci cultural per un envelliment actiu a través d’una proposta cultural amb valors solidaris a l’aire lliure.

4. Meditacions “Calma la ment” i «Fem memòria a viva veu». L’objectiu d’aquestes propostes és de fer un tancament presencial del programa realitzat durant el confinament de «Calma la ment» i igualment amb el tancament presencial del programa «Fem memòria a viva veu» realitzat per les Biblioteques Municipals de Reus i dirigit al col·lectiu gent gran.

L’objectiu que persegueix aquesta activitat és estar presents i atents, calmar la ment per ajudar en la gestió de les emocions. La trobada de “Calma la ment” es farà el dijous 9 de juliol, de 19:00 h a 20:00 h, al jardí de la Biblioteca Xavier Amorós. En aquest mateix lloc, el dijous 16 de juliol, de 19:00 h a 20:00 h es farà la cloenda del programa “Fem memòria a viva veu”. Precisament tots els vídeos que s’han fet durant tot aquest temps des de la declaració de la pandèmia es poden consultar permanentment al canal de You Tube de l’Ajuntament, al Reus_cat.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.