Els ajuts contra la pobresa energètica es podran sol·licitar a partir del 3 d’abril

Els ajuts contra la pobresa energètica es podran sol·licitar a partir del 3 d'abril

La subvenció contra la pobresa energètica que atorga l’Ajuntament de Reus a les famílies que es troben en situació de necessitat socioeconòmica per atendre les despeses de subministraments d’electricitat i de gas es podrà sol·licitar des del 3 d’abril fins al 31 d’octubre.

La convocatòria d’enguany aprofundeix en l’objectiu d’aconseguir una major eficàcia en la gestió de l’ajut. Com a novetat, només es resoldran les sol·licituds de les persones que hagin assistit als tallers d’estalvi energètic o hagin rebut l’assessorament individual per aquest concepte a partir de l’1 de gener de 2017. A més, en els 30 dies següents a la sol·licitud, aquelles persones que no ho hagin fet, hauran de sol·licitar l’assessorament individualitzat, i presentar una declaració responsable assegurant que ha realitzat les recomanacions rebudes.

La partida econòmica prevista en la convocatòria és de 143.000 euros, ampliable segons necessitats i disponibilitat pressupostària. Aquesta convocatòria és una de les línies d’ajut que té establertes l’Ajuntament contra la pobresa energètica, juntament amb els ajuts d’urgència, els d’aigua per a persones amb pocs recursos i les bonificacions del deute i solidària de l’empresa Aigües de Reus. L’Ajuntament farà coincidir aquesta convocatòria d’ajuts amb la de les subvencions per a persones en situacions econòmiques desafavorides, per tal de facilitar els tràmits a la ciutadania.

Import de la subvenció
Es pagarà un import màxim per cada factura depenent dels membres de la unitat familiar, quedant exclosos els imports per recàrrecs, interessos i/o costos de demora que s’hagin pogut generar les següents quantitats:

  • Per a les unitats familiars d’1 sol membre, la quantitat màxima mensual serà de 45 euros.
  • Per a les unitats familiars de 2 i 3 membres, la quantitat màxima mensual serà de 52,5 euros.
  • Per a les unitats familiars de 4 o més membres, la quantitat màxima mensual serà de 60 euros.

Com ja es va fer l’any passat, la quantitat màxima establerta es repartirà de manera directament proporcional entre els mesos de consum establerts; l’import de la subvenció atorgada serà una part de les factures que es presentin del consum dels mesos de desembre del 2017 al març del 2018, tots dos inclosos, i només es pagarà directament al beneficiari de la subvenció la factura de subministrament de llum i gas que ja estigui pagada.

Requisits i barem econòmic
Per poder optar a la subvenció, els sol·licitants hauran de residir i estar empadronats a Reus —a l’immoble destinat a ús d’habitatge sobre el qual se sol·licita la subvenció— amb una antiguitat mínima de dos anys consecutius anteriors a la data de la sol·licitud.

La unitat de convivència no podrà superar els llindars de renda següents: 1 membre, 7.967,73 euros; 2 membres, 7.967,73; 3 membres, 10.358,05, i 4 o més membres, 12.748,37.

Dades de 2017
L’any 2017, des del 23 de maig fins al 30 de novembre —per primera vegada es va ampliar el termini de presentació de sol·licituds d’un mes a sis mesos—, l’Ajuntament de Reus va rebre 1.238 sol·licituds de subvenció per fer front a la pobresa energètica, 836 de les quals han estat resoltes de manera favorable.
638 famílies han rebut assessorament d’eficiència energètica el 2017

En la convocatòria d’enguany, es manté i s’aprofundeix en el requisit, que es va exigir per primer cop l’any passat, que la persona que sol·licita la subvenció es compromet a rebre assessorament d’estalvi energètic, per tal de reduir l’import de les factures.

L’Ajuntament posa a l’abast de tota la ciutadania, i de manera especial de les persones que sol·liciten aquesta subvenció, dos serveis d’assessorament d’estalvi energètic gratuïts: tutories individualitzades i tallers d’eficiència energètica. Les persones de més edat, amb incapacitat per malaltia i amb dificultats de mobilitat estan exemptes d’aquest requeriment. L’assistència a aquests serveis comporta, en molts casos, un estalvi considerable en el cost total de la factura. L’any 2017, del total de 842 famílies que van rebre assessorament d’eficiència energètica, només 638 van demanar la subvenció.

D’una banda, a través del punt d’assessorament energètic, obert a tothom, es pot consultar amb la factura la possibilitat de reduir la despesa a través d’algun tipus de bonificació, de millora en l’ús dels subministraments, de reducció de potència, etc. Les accions més aconsellades durant l’any 2017, que suposen un estalvi en el cost total de la factura, van ser:

  • Revisió de tarifa: 156
  • Bo social: 105
  • Reducció de potència: 47

D’altra banda, qualsevol persona pot assistir als tallers d’eficiència energètica «Com estalviar en la teva factura d’electricitat i aigua», en els quals s’expliquen conceptes bàsics de consum responsable i eficient.

En qualsevol cas, cal demanar cita prèvia a través d’Internet o trucant al número de telèfon 977 010 010.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.