Apropa Cultura presenta la seva programació de tardor

Una vintena de representants de les entitats socials de la Reus van assistir al teatre Fortuny a la presentació de les activitats del programa Apropa Cultura de la tardor 2022 que ofereixen els teatre s Bartrina i Fortuny de Reus i el CaixaForum de Tarragona. De la programació del Teatre Bartrina destaca l’obra de teatre Mare de sucre el dia 5 de novembre, que s’ofereix amb llengua de signes, audiodescripció, sobretitulació i una visita tàctil prèvia. L’oreneta també compta amb audiodescripció i sobretitulació. Cal destacar també que des de fa un any aquest teatre ofereix tota la programació amb bucle magnètic i so de sala amplificat, un sistema que millora de manera considerable la qualitat de la recepció de l’espectacle del públic amb dificultats auditives. Pel que fa a la programació del Teatre Fortuny, destaca l’extensa oferta de dansa amb espectacles que mostren la diversitat d’estils d’aquest llenguatge universal. Així doncs, es podrà veure la gala del Premi Internacional de Dansa Roseta Mauri, El llac dels cignes & Tongues del Ballet de Barcelona i l’adaptació del film Eyes Wide Shut del Ballet de Kíiv.

L’any 2012 l’Ajuntament de Reus es va sumar al programa Apropa Cultura a través de les regidories de Benestar Social i de Cultura. Des de llavors, l’objectiu dels dos equipaments culturals destacats de la ciutat que en formen part, els teatres Bartrina i Fortuny, és mantenir el compromís amb aquest programa inclusiu d’àmbit nacional, per tal de poder continuar facilitant l’accés a la seva programació a les persones en situació de vulnerabilitat.

Des del 31 d’octubre de 2012 fins al 31 d’agost de 2022, 2.744 persones han tingut accés a la cultura a través de les entitats socials i s’han beneficiat de descomptes en la programació teatral. En concret, 1.500 assistents han estat espectadors al Teatre Bartrina i 1.244, al Teatre Fortuny. També s’ha produït un augment progressiu de la participació de les companyies a l’hora d’oferir un nombre del seu aforament per aquestes persones.

A través d’aquest programa, el Teatre Bartrina i el Teatre Fortuny es comprometen a oferir, com a mínim, un 2% de les localitats de bona ubicació i fàcil accés de la seva programació a grups sense recursos i amb dificultats d’integració social al preu de 3 euros.

En el cas en què el promotor de l’espectacle no siguin els mateixos teatres, s’informa del programa Apropa Cultura al promotor, convidant-lo a participar i facilitar també localitats a 3 euros.

En general, la disposició a la sala d’aquestes localitats és en grups de màxim 10 persones, amb l’objectiu de promoure la inclusió.

Aquests dos equipaments culturals tenen també l’opció de triar si volen oferir una altra quantitat de localitats a grups socials i de la salut que, tot i que els seus membres no estan en risc d’exclusió social, la cultura els pot aportar beneficis considerables al seu benestar. Per aquests grups es podran reservar localitats a preu reduït: mínim amb un descompte del 50% sobre el preu de venda al públic (PVP).

Els dos teatres també estan adherits a la targeta acreditativa de la discapacitat pel que fa a la venda d’entrades al públic individual, que reconeix el dret a descomptes per titulars de la targeta i pel seu acompanyant quan s’acredita la seva necessitat.

També faciliten l’accés als dos teatres als usuaris de cadires de rodes.

A més, el teatre Bartrina informa de les places d’aparcament per a persones amb mobilitat reduïda més properes.

Pel que fa als espectacles educatius programats al teatre Bartrina en horari escolar, també ofereixen places Apropa.

Cada temporada, Apropa Cultura centra els esforços a donar visibilitat a un conjunt de persones en situació de vulnerabilitat. Des de l’octubre de 2022 fins a l’octubre de 2023, s’aproparà a les persones en situació de sense llar. A Reus, el Centre Social El Roser s’ha adherit a aquest programa per tal de fer arribar la cultura a les persones en situació de sense llar que s’hi allotjaran a partir de novembre.

Apropa Cultura

Apropa Cultura és una iniciativa de lleure cultural inclusiu per a les entitats socials. Es tracta d’una finestra única de reserves d’espectacles culturals pel sector social, per facilitar la tasca dels professionals en el moment de fer la tria, selecció, reserva d’espectacles i preparació de la sortida.

Aquest programa va ser promogut en un inici per l’Auditori de Barcelona i després es van adherir importants equipaments culturals de Barcelona, com el Teatre Nacional de Catalunya o el Teatre Lliure. En l’actualitat, també inclou la programació de visites i activitats als museus i sales d’exposicions gràcies al suport de la Fundació “la Caixa”.

En l’actualitat, Apropa Cultura és la unió d’esforços de més de 200 equipaments culturals (teatres, auditoris, festivals, museus i espais singulars) a 44 municipis d’arreu de Catalunya. Per això, compta amb el suport de diverses institucions públiques com la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona. A més, el programa rep el suport del Consorci Transversal Xarxa d’Activitats Culturals facilitant la incorporació de nous equipaments culturals de Catalunya adherits a la Xarxa.

Pel que fa als beneficiaris del programa, més de 2.800 entitats i serveis socials de Catalunya estan registrats al programa i poden gaudir d’una oferta cultural molt diversa que inclou música, teatre, dansa i circ.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.