Cambrils reacciona contra les violències masclistes amb les Jornades dels Bons Tractes

“Davant les violències masclistes #Reaccionem!”. Per segon any consecutiu, aquest és el lema de les Jornades dels Bons Tractes, impulsades per l’àrea de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Cambrils, que se celebraran del 8 de novembre al 2 de desembre amb l’objectiu de sensibilitzar i implicar a la ciutadania contra qualsevol forma de violència masclista.  

El programa de les jornades engloba una diversitat d’actes destinats a públics diferenciats (familiar-infantil, juvenil i públic adult), treballats de forma transversals des de el departament de Polítiques d’Igualtat, Joventut, Cultura, la Biblioteca Josep Salceda i Castells, Benestar Social i amb la col·laboració de l’Institut Català de les Dones. 

Una de les activitats centrals de les jornades serà l’acte institucional del 25 de novembre amb la lectura del manifest en contra de qualsevol forma de violència masclista i un concert en viu de la cantant Mariona Escoda, acompanyada al piano per Andreu Dexeus. 

També destaca la xerrada col·loqui virtual sobre “L’amor sostenible”, a càrrec de l’escriptora Marisol Rojas Fernàndez, que abordarà la superació dels mites de l’amor romàntic i els estereotips de gènere aspectes claus per  construir relacions afectives basades en la igualtat, el respecte, l’empatia, la coresponsabilitat i la llibertat personal (inscripció prèvia fins al 24/11 a www.cambrils.cat/igualtat). 

Les veïnes del barri de l’Eixample Vila seran les primeres protagonistes de les jornades, que començaran el 8 de novembre amb el taller “Cuidar a les que cuiden, també als barris. Espai de veïnes; trobada, cura i creativitat”, que posa en valor les cures interpersonals i del barri com a mecanisme de cohesió social i apoderament des de l’autocura i la cura col·lectiva. Al llarg del novembre es realitzaran dues edicions més d’aquest taller a altres barris de la ciutat (Inscripcions a: Tel 669 16 25 06/ pici@cambrils.cat). 

El jovent també tindrà a la seva disposició dos tallers de gran calatge, com són el taller “Dones i Natura. Cicles menstruals i plantes”, a càrrec de la Silvestrina i adreçat a joves de 14 a 30 anys i el Taller “I la mitja taronja, on és?” Prevenció de la violència masclista adreçat a joves de 14 a 20 anys (inscripcions obertes a www.joventutcambrils.cat).  

El programa d’actes compta també amb una àmplia oferta d’activitats culturals per a públics diferenciats, com dos espectacles adreçats al públic familiar, amb l’obra “Valentina Quàntica”, a càrrec de la Cia. De teatre Anna Roca, en el marc de la programació dels Diumenges al teatre. A més, a través del canal de Youtube de la Biblioteca (CanalBibCambrils) s’emetran els “Contes per als bons tractes”, a càrrec de Sílvia Palazón, que explica de forma teatralitzada una selecció de contes coeducatius de gran valor. 

La programació cultural també inclou el concert a la Cripta de la cantautora Lia Sampai i el guitarrista Adrià Pagès, que presentaran el seu segon treball “Amagatalls de llum” en el marc del Festival Accents, i l’obra de teatre “Els dies mentits” de Marta Aran, amb Lara Salvador, que abordarà totes aquelles mentides que hi ha dins del món del sexe, les que ens diem a nosaltres, les que ens diuen i les que acabem dient per sentir-nos part d’una societat sexualitzada. 

D’altra banda, s’ha programat activitats dirigides a un públic restringit com una edició especial del Club de lectura de la Biblioteca Josep Salceda i Castells, amb l’obra “ Un cor massa gran i altres relats de l’escriptora Eides Rodríguez, que serà dinamitzat pel Frida Colectivo Feminista. Des del Servei d’Atenció al Poble Gitano, prestat per l’entitat AGIPCAT, s’impulsarà la participació de la comunitat gitana en els actes que impulsi l’Ajuntament en el marc d’aquestes jornades, i es treballarà la temàtica amb l’alumnat gitano que participa del Taller d’Estudi Assistit. 

El programa d’actes finalitza el 2 de desembre amb la projecció la pel·lícula documental “Sands of Silence”, que aborda la transformació de les supervivents del tràfic sexual i des del qual la pròpia directora trenca el silenci sobre l’abús sexual patit a la seva vida. Després del film, hi haurà col·loqui amb la guionista, productora i directora, Chelo Álvarez. 

Per complementar les activitats, l’exposició ”Lliures i sense por”, que reflexiona sobre les violències sexuals i la reivindicació del dret a la llibertat sexual i la seguretat de les dones, es podrà visitar del 22 al 26 de novembre al vestíbul de l’Ajuntament i del 29 de novembre al 17 de desembre a l’Ateneu Juvenil.   

Missatges que denuncien conductes normalitzades 

Per segon any consecutiu les Jornades s’emmarquen en una campanya ciutadana que a través d’una cartelleria concreta explicita actes quotidians normalitzats socialment que són  violència masclista contra les dones i que requereixen de la seva identificació per poder ser eradicats. 

Els missatges de la cartelleria d’aquestes jornades són emesos per cinc dones diverses i  complementen els missatges de la cartelleria de l’edició 2020. En aquella ocasió, el protagonisme el van liderar els nois i homes cap a aquest mateix col·lectiu amb l’objectiu d’ auto responsabilitzar-se envers les violències masclistes i la necessitat urgent de la construcció d’una masculinitat saludable en tots els àmbits, tant individual com relacionalment. 

PROGRAMA D’ACTES 

DIUMENGE 14 DE NOVEMBRE 

17:30h Diumenges al teatre – Valentina Quàntica a càrrec de Cia. de 

teatre Anna Roca. 

Si la curiositat et surt per les orelles, o simplement tens ganes de descobrir allò que passa pel cap a la Valentina, entra al seu laboratori i deixa’t sorprendre! 

Preu entrada: 4 € / Venda d’entrades: www.entradium.com 

Teatre del casal. Pl. Església de Sant Pere s/n 

Organitza: Departament de Cultura 

DIMARTS 16 DE NOVEMBRE 

17h Taller Dones i Natura. Cicles menstruals i plantes medicinals 

a càrrec de La Silvestrina. 

Des de l’auto coneixença aprendrem mecanismes per escoltar les senyals o símptomes del cos, conèixer el cicle menstrual i posar-hi remei de forma natural. Elaborarem un diagrama lunar, un elixir dona, un ungüent calmant i una infusió lluna per la dona. 

De 14 a 30 anys. Gratuït. Inscripcions a: www.joventutcambrils.cat 

Presencial a l’Ateneu Juvenil. Av. Horta de Santa Maria, 14 

Durada: 3 h 

Organitza: Àrea de Joventut 

DIMECRES 17 DE NOVEMBRE 

Club de lectura: Un cor massa gran i altres relats, d’Eider 

Rodríguez. 

Dinamitzat per: Fridas Colectivo Feminista. 

Organitza: Biblioteca Josep Salceda i Castells. 

Activitat restringida al Club de Lectura. 

DIUMENGE 21 DE NOVEMBRE 

19:30h Concerts a la Cripta: Lia Sampai – Amagatalls de llum – 

Festival Accents. 

Amagatalls de llum és el segon treball de la cantautora Lia Sampai acompanyada del guitarrista Adrià Pagès. Des de la senzillesa i la complicitat construeixen relats que abracen el món personal i el social, tot davallant en els racons més íntims i fràgils. 

Preu entrada: 8€ / Venda anticipada: www.entradium.com 

Cripta de l’Ermita. Av. del Baix Camp, 35. 

Organitza: La Mar de Jazz. 

Col·laboren: Empenta Cultural, entitat promotora del Festival Accents. 

Departament de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils. 

DIMECRES 24 DE NOVEMBRE 

17h Taller: I la meva mitja taronja, on és? Prevenció de la 

violència masclista a la parella. 

Analitzarem com es construeixen les relacions de parella, centrant-nos en els elements masclistes i els provinents de l’amor romàntic patriarcal, i aportarem estratègies per construir relacions, més sanes, igualitàries i lliures de violència! 

De 14 a 20 anys. Gratuït. Inscripcions a: www.joventutcambrils.cat 

Presencial a l’Ateneu Juvenil. Av. Horta de Santa Maria, 14 

Durada: 2 h 

Organitza: Àrea de Joventut 

18h Espectacle familiar: Contes per als bons tractes a càrrec de 

Silvia Palazón Carrió. 

Selecció de contes coeducatius teatralitzats: La Rateta que escombrava l’escaleta; La meitat d’en Jan i Yimueimuei i el drac. 

Emissió a Canal YouTube de la Biblioteca: CanalBibCambrils 

Durada: 45’ 

Organitza: Àrea de Polítiques d’Igualtat i Biblioteca Josep Salceda i Castells. 

DIJOUS 25 DE NOVEMBRE 

11:30h Lectura Institucional+Concert musical a veu de Mariona Escoda, acompanyada al piano per Andreu Dexeus. 

Pl. Ajuntament, 4 

Durada: 30’ 

17h Taller: Tractem-nos bé fent un bon ús del llenguatge. 

Taller per adquirir eines i recursos per a l’ús del llenguatge inclusiu adquirint consciència de la necessitat de canviar el llenguatge sexista, que s’utilitza de forma habitual. 

Sala d’actes del Casal de la Gent Gran 

Durada: 2 h 

Activitat restringida 

18h Xerrada Col·loqui Virtual: “L’Amor Sostenible. Superant els mites de l’amor romàntic i els estereotips de gènere” a càrrec de Marisol Rojas Fernández, psicòloga especialitzada en violències masclistes. 

Durada: 1h 30’ 

Inscripció prèvia fins al 24/11 a www.cambrils.cat/igualtat 

DIVENDRES 26 DE NOVEMBRE 

21h Teatre: Els dies mentits de Marta Aran, amb Lara Salvador. 

Els dies mentits és un calendari de totes aquelles mentides que hi ha dins del món del sexe, les que ens diem a nosaltres, les que ens diuen i les que acabem dient per sentir-nos part d’una societat sexualitzada. 

Preu entrada anticipada 10 € i 12€ taquilla 

Venda d’ entrades: www.entradium.com 

Teatre del casal. Pl. Església de Sant Pere s/n 

Organitza: Escena Cambrils, amb el suport de l’Ajuntament de 

Cambrils. 

DIJOUS 2 DE DESEMBRE 

20:30h Film: Sands of Silence+Cine fòrum amb la directora Chelo 

Alvarez-Stehle 

La cineasta, inspirada per la transformació de les supervivents de tràfic sexuals, les vides de les quals documenta, es veu abocada a trencar el silenci sobre l’abús sexual en la seva vida. 

Recomanada a majors de12 anys 

Preu especial: 1,50 € 

Cinema Rambla de l’Art. Rambla Jaume I, 35. 

ALTRES ACTIVITATS 

EXPOSICIÓ: 

Lliures i Sense Por 

Exposició pensada com a recurs formatiu per reflexionar sobre què són les violències sexuals, com identificar-les, quines són les causes, i què es pot fer davant situacions de violència, reivindicant el dret a la llibertat sexual i seguretat de les dones en l’àmbit públic i privat. 

Comissionada i dissenyada per l’Institut Català de les Dones i Creación Positiva. 

Del 22 al 26/11: Vestíbul Ajuntament 

Del 29/11 al 17/12: Ateneu Juvenil 

TALLER: 

Cuidar a les que cuiden, també als barris. 

Espai de veïnes: trobada, cura i creativitat 

Les veïnes som claus en les cures interpersonals i també dels barris. 

Avui ens toca a nosaltres! Gaudeix d’una horeta per a acompanyar-nos, aprendre i mimar-nos des de la creativitat, l’escolta i el grup. 

Vine i prova! 

A l’Eixample Vila 

Casal de la Gent Gran (Pg. de la Salle, 13) 

Dilluns 8 novembre de 18h-19h 

A Nou Cambrils 

Centre Cívic Nou Cambrils (Passatge 5) 

Dilluns 15 novembre de 17:30h-18:30h 

A l’Eixample Platja 

Centre Cívic Les Basses (C/ Roger de Llúria 33) 

Dilluns 22 de novembre de 18h-19h 

+ info: Tel. 669 16 25 06 Mail: pici@cambrils.cat 

La realització de les activitats presencials queden subjectes a la normativa sanitària COVID-19. 

Per més informació:  Àrea de Polítiques d’Igualtat. 977 79 45 79 (Ext.2226/2107/4311) 

igualtat@cambrils.org www.cambrils.cat/igualtat (Jornades) 

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.