El camí de la ratafia, per Isabel Carreras Roig

A qualsevol lloc de les nostres muntanyes properes es poden trobar les herbes per preparar una bona ratafia i un molt bon moment per recollir-les és pels volts de Sant Joan, que, segons diu la tradició, és quan les herbes tenen més propietats.

Farigola, romer, sajolida, poniol, pell de taronja, maria lluïsa, nous verdes… a partir de 10 o 15 i fins a cinquanta plantes diferents poden fer una bona ratafia.

I la seva recerca ens portarà a fer una bona passejada visitant l’indret on creix cadascuna o aquell raconet amagat on es pot trobar la que hi donarà un toc especial…

Hi ha mil maneres de fer la ratafia, el licor d’herbes més popular. Cada casa té el seu propi sistema de preparar-la, la seva pròpia recepta i segurament el seu propi itinerari per anar trobant les herbes i fruits que en seran els ingredients principals. Així que, si ens voleu acompanyar, el proper diumenge 19 de juny, trescarem per camins i bosquets i, sense allunyar-nos gaire de Reus, identificarem les herbes més típiques per la ratafia. Un cop recollides elaborarem pas a pas la nostra pròpia ratafia. Mentre anem fent tot el procés coneixerem la història d’aquest licor i les tradicions que l’envolten.

Després de passar el seu temps a l’ombra o a sol i serena, ens delitarà, ben fresqueta, després de qualsevol àpat i ens ajudarà a fer la digestió.

Si estem en companyia, segur que serà objecte d’una agradable tertúlia tot comentant la diferent recepta de cadascú i recordant l’aventura de la seva preparació.

On_anem_Juny

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.