Camins antics i senders agosarats

Camins antics i senders agosarats

Ester Borràs Giol

Els cingles de la Mussara estan solcats per tot de vells (i bells) camins que permetien pujar cap amunt a la gent que vivia als seus peus (Alforja i Vilaplana) i baixar a la plana als habitants dels pobles de dalt (l’Arbolí, la Mussara, l’Albiol).

Un dels trets que caracteritzen aquests camins antics és que encara conserven algun tram empedrat, petites obres d’enginyeria civil que, malauradament, no són gens respectades i sovint són destrossades pel pas desconsiderat de les motos.

A l’altra banda hi ha els nous senders, que han estat oberts simplement per facilitar un accés més ràpid a un determinat punt, però que de vegades també ens porten a descobrir llocs curiosos que s’amaguen entre els cingles. Podem dir que aquests senders, literalment, no fan gaires voltes i van directament al gra, algun cop amb l’ajut de cables, cordes i grapes. Hi ha molts itineraris circulars que ens permeten gaudir d’un sender agosarat i d’un camí antic el mateix dia i, podríem dir, que la combinatòria és àmplia i extensa. Entre els camins antics tenim el del Portell de l’Embut i el del Coll del Peiró (a Alforja) i els camins dels Garrigots i de les Tosques a Vilaplana. En canvi, potser no és tan conegut el grau de les Marrades, més a prop de l’Albiol.

Entre els senders agosarats tenim el grau de la Trencanous, un pas pràcticament tot equipat, amb cable, grapes i corda, força conegut pels excursionistes. Si això dels ferros no us va, el grau dels Patacons és l’alternativa al de la Trencanous, però amb unes vistes que no es poden comparar. En canvi el grau de les Campanilles II, que salva una paret pràcticament vertical amb unes quantes grapes, tot i ser més antic, no el fa tanta gent, potser perquè el confonen amb l’altre grau de les Campanilles, l’original, que potser no és tan emocionant, però sí interessant. I com a novetat, novetat, la via directa a les Coves de Rufino, a Alforja: el Pas del Joan Josep, un grau equipat amb escales de fusta!

GEPEC

Consulteu l’agenda a:

www.gepec.cat

Més informació:

977 331 142 o secretaria@gepec.cat

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.