Camins de la Baronia

La Baronia d'Escornalbou

La Baronia d’Escornalbou va ser un territori senyorial que es va crear al s. XII, després de reconquerir als sarraïns la muntanya d’Escornalbou i els termes dels pobles actuals assentats als dos vessants de la serra de l’Argentera-Pradell. Fou donat a l’arquebisbat de Tarragona i d’aquí que el primer nucli fos un convent, l’edifici del qual és la base de l’actual Castell d’Escornalbou.

Colldejou, Pradell de la Teixeta, Vilanova d’Escornalbou, Duesaigües, la Torre de Fontaubella i l’Argentera conformen el territori de l’antiga Baronia. Són pobles que, si s’han visitat i es coneixen, ens hauran sorprès pel seu entorn paisatgístic fet de cingleres, boscos i camps, no pas per la seva grandiositat, però sí, precisament, per la seva mida humana.

L’excursió d’aquest mes enllaça tres d’aquests pobles: Duesaigües, Pradell i l’Argentera. Durant el recorregut passarem dels estrats vermells del gres als blancs de la calcària, de vegades caminant sobre restes de bonics camins empedrats; podrem admirar preciosos exemplars de pinassa (Pinus nigra) i passar entremig d’alzinars i, si no hi ha boira, gaudir de bones vistes, especialment cap al Camp de Tarragona i el mar. També passarem per la vora de l’anomenat “parc eòlic” de Trucafort, on a banda de generar energia elèctrica també es generen debats…

Finalment, cal remarcar que una part del terme de la Baronia, juntament amb els veïns de Riudecols i Mont-roig, està constantment amenaçat per l’obertura de noves explotacions d’extracció de terres, a banda de les que ja hi ha actualment en funcionament. Conèixer la Baronia d’Escornalbou és acabar estimant un dels espais naturals més propers i estar a l’aguait que no ens el prenguin.

Consulteu l’agenda a:
www.gepec.cat
Més informació:
977 331 142 o secretaria@gepec.cat

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.