Concert ‘Nit dels Clàssics’, el 25 de febrer

La Fundació del Teatre Fortuny de Reus i l’Orquestra Camerata XXI Ciutat de Reus organitzen un concert extraordinari al Teatre Fortuny de la ciutat pel dia 25 de febrer, a les 20:30 h. En aquesta ocasió el concert, que s’ha titulat “Nit dels Clàssics”, es dedica a obres i autors cèlebres que 300 anys després continuen sent himnes intemporals.

Obrirà el programa la Petita Serenata Nocturna de Mozart, de caràcter lleuger i a la vegada efectiva, immediatament reconeixible després de les tres primeres notes. Música pensada per una vetllada qualsevol i que s’ha convertit en una de les obres més reproduïdes de la història. A continuació, “Les Quatre Estacions”, d’Antonio Vivaldi, una descripció musical d’allò més inspirada i màgica de diferents poemes que dibuixen escenes de les diferents èpoques de l’any. Des del despertar dels ocells a la primavera, a l’escalfor d’una llar de foc a l’hivern, passant per les tempestes d’estiu i el dansar de les fulles seques a la tardor.

L’Orquestra Camerata XXI estarà acompanyada a l’escenari per la violinista Maria Florea i la il·lustradora reusenca Alina Ballester, qui interactuarà amb l’orquestra en directe dibuixant les diferents escenes de cada estació al ritme de la música. Així, aquesta proposta interdisciplinar posa el focus en el caràcter i les emocions que desprenen aquestes obres icòniques. És també gràcies a elles que en el segle XXI encara sortim d’un concert tararejant melodies tan antigues i que no sabem ni on hem après.

El concert tindrà lloc doncs al Teatre Fortuny el dissabte 25 de febrer a les 20:30 h. Les entrades ja están a la venda a través de la pàgina web del Teatre Fortuny i presencialment a la Taquilla del Teatre. El preu de les entrades és de 18 €, 15 € i 12 €.

Orquestra Camerata XXI
L’Orquestra Camerata XXI, va ser fundada l’any 1991. Ha estat l’orquestra de l’Auditori Pau Casals del Vendrell i del Festival Internacional de Música Pau Casals. Actualment l’orquestra combina la seva residència al Teatre Bartrina de Reus i la realització d’una temporada estable de concerts al Teatre Fortuny de la mateixa ciutat. L’orquestra rep el suport de l’ajuntament de Reus i de la Fundació Privada Camerata XXI.

Aquesta formació ha estat l’orquestra oficial de Tarragona Capital Cultural Europea 2008 i Reus Capital de la Cultura Catalana 2017. Destacar la interpretació del Ballet “Ariel” (estrena mundial absoluta) i de l’obra “Pandora”, ambdues del vallenc Robert Gerhard. Ha actuat al Gran Teatre del Liceu amb motiu de la Gala Lírica “Òpera Solidària”, apadrinada per Montserrat Caballé i retransmesa en directe per TV. També va protagonitzar l’estrena absoluta de l’obra “Nova Catalònia” de Joan Manén en el primer concert de la Diada de l’11 de Setembre, al Palau de la Música Catalana. Destacar l’estrena absoluta a Catalunya i Espanya de la interpretació del “Te Deum” d’Arvo Pärt, juntament amb el Cor de l’Auditori “Enric Granados” de Lleida, amb pr ojeccions de Zaraski, dirigits per Xavier Puig.

El juny de 2009 i març de 2013 l’orquestra va realitzar dues gires pel Japó, actuant, entre d’altres sales, a l’Òpera de Tòquio i a la Symphony Hall d’Osaka.

Maria Florea, violí solista i directora
Nascuda a Esparreguera (Barcelona) en una família de músics, la Maria va començar a estudiar violí a l’edat de quatre anys amb el seu pare, el violoncel·lista i director d’orquestra Cristian Florea, i només en tenia set quan va oferir el seu primer concert com a solista. Va estudiar amb Gonçal Comellas a Figueres, amb Zakhar Bron, Yuri Volguin, Heime Müller i Marta Gulyas a l'”Escuela Superior de Música Reina Sofía” (Madrid), amb György Pauk a la “Royal Academy of Music” (Londres) i Rainer Schmidt a la Universitat “Mozarteum” (Salzburg) i a la “Musik-Akademie Basel” (Basilea).

Ha estat guardonada en nombrosos concursos internacionals i com a solista ha actuat en algunes de les sales més emblemàtiques d’Europa i la Xina. Entre 2020 i 2021 ha estat convidada com a solista pel concert inaugural de la temporada de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, a l’Auditori de Barcelona i també al festival Enescu de Bucarest juntament amb l’Orquestra nacional de cambra de Moldàvia. Recentment, també ha actuat a la Schubertíada de Vilabertran, Pòdium de Matadepera o a la Fundación Juan March de Madrid.

Forma part del Trio da Vinci, fundat el 2018 entre Barcelona i París, i que en tan sols tres anys s’ha convertit en una de les principals formacions emergents del panorama musical català i espanyol.

Des del seu debut el 2021 a L’Auditori de Barcelona dins del Festival Emergents, han actuat al Festival Pablo Casals de Prades (França), al Festival de Torroella de Montgrí (Girona), a la Sala cu Orgă de Chișinău (Moldàvia), o al Théâtre de l’Alliance de París (França), realitzant un enregistrament en directe per al programa “Générations France Musique le Live” (Ràdio France). També han dut a terme enregistraments en directe per a Catalunya Música (Catalunya Ràdio) i per a la Televisió Nacional Moldava (TRM).

El 2022 debutaran a la temporada de cambra del Palau de la Música Catalana de Barcelona i, en formació de quartet amb la violista Sara Ferrández, a la temporada de cambra de L’Auditori de Barcelona. Són guanyadors de la 14a edició del Premi BBVA Montserrat Alavedra de música de cambra de Terrassa (Barcelona). Actualment, toca un violí Pietro Antonio Dalla Costa, Treviso 1766.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.