Consolidat el programa ‘Xalem’

El Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l’Àrea de Reus Miquel Ventura ha dut a terme entre octubre i desembre el programa Xalem d’activitats culturals i de coneixement de l’entorn, totes gratuïtes, per afavorir l’ús del català fora de l’aula entre les persones que l’estan aprenent. Aquesta edició ha tingut 316 inscrits entre alumnes, voluntaris per la llengua i els participants en les propostes familiars i obertes al públic en general.

Entre les dades que consoliden el programa com a impulsor de la conversa en la nostra llengua hi ha el 87% d’alumnes que declaren a l’enquesta posterior que han parlat molt o bastant en català durant les activitats, una dada una mica superior al 84% de l’any passat, i el 94 % dels assistents que diuen que s’animaran a parlar molt o bastant més en català. A part de l’ús de la llengua, en la valoració global també és destacable el 80 % de persones a qui han agradat molt les activitats. Com a activitats amb més inscrits d’aquesta edició, que ha destacat per la varietat dels tallers, hi ha hagut la visita al Castell d’Escornalbou, amb 82 inscrits, la visita a la Casa Navàs, amb 52 inscrits, i el taller de màgia, un acte obert a tot el públic en general que va comptar amb uns 60 assistents.

També recordem novetats com el taller Fem un mural, amb la il·lustradora i muralista Berta Artigal al capdavant, el taller d’improvisació de Montse Aloy a Cambrils o les propostes lligades amb la sensibilització lingüística d’aprenents o de voluntaris per la llengua dels Llenguaferits que s’han fet a Reus i a Cambrils.


Davant d’aquests bons resultats i de la necessitat de posar a la disposició dels aprenents de català espais informals que convidin als usos interpersonals de la llengua, el CNL ja comença a planificar el Xalem 2024.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.