Dia Mundial de les Persones Refugiades

Un any més, Reus se suma al Dia mundial de les persones refugiades, que se celebra el 20 de juny, amb el taller «Desplaçades. Les escoles tenim els braços oberts» a l’Escola La Vitxeta aquest matí, divendres 7 de juny, i dimecres 19 de juny de les 17 h fins a les 19.30 h al Centro Cultural Extremeño es farà la projecció de la pel·lícula “Mediterráneo”, del director de cinema Marcel Barrena. Es tracta d’una activitat de cinefòrum dinamitzat per l’Associació Reus Refugi. Totes dues activitats han estat organitzades per l’Àmbit de Solidaritat i Cooperació de l’Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials de l’Ajuntament de Reus.

Pel que fa als tallers escolars, s’han fet dos tallers, un de 9 h a 10 h i l’altre de 10 h a 11 h, amb els alumnes de sisè de primària de l’Escola La Vitxeta que van participar en l’elaboració dels dibuixos pel conte Amb ganes de volar escrit per Òscar Fabregat, membre de l’Organització No Governamental (ONG) Mirades del Món, amb il·lustracions d’Armand, editat per l’Ajuntament de Reus amb suport de la Diputació de Tarragona l’any 2021.

Amb aquests tallers es pretén acompanyar als infants en la comprensió de la situació que viuen les persones que fugen de països amb conflictes bèl·lics, ser més conscients d’una realitat existent i contribuir a una millora en l’acompanyament i l’acollida de les persones en situació d’asil i refugi.

D’aquest conte se n’ha fet la versió animada, a càrrec de Yola Albalat. Una proposta audiovisual per tal que el conte pugui arribar a tots els infants de la ciutat de Reus a través de la pantalla.

Tant Mirades del Món com Reus Refugi formen part del Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació Internacional.

Manifest del Dia Mundial de les Persones Refugiades 2024
Aquest any el Manifest del Dia Mundial de les Persones Refugiades signat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament destaca que «L’increment de la protecció de fronteres, de l’establiment de pactes internacionals restrictius i l’auge de l’extrema dreta al món provoca un augment alarmant de la vulneració dels drets humans a les rutes de fugida. L’Oficina de Coordinació d’Assumptes Humanitaris de les Nacions Unides (OCHA) i l’Oficina Internacional per a les Migracions (OIM) indiquen que hi ha 36,4 milions de persones refugiades i 75,9 milions desplaçades internes al món, unes xi fres sense precedents agreujades, a més, per la crisi climàtica, els conflictes armats i un augment de les desigualtats socials».

A més, es reafirma en el compromís de «Davant la crisi enquistada del refugi, el municipalisme català ha de tenir un paper important en la lluita contra l’oblit i la discriminació. Per aquest motiu, el Fons Català ha fet un rellançament de la Campanya Món Local Refugi Actua contra les Fronteres hostils (P3900) que acompanya accions a primera línia de suport sociojurídic, l’accés a la salut, l’atenció psicosocial, l’assistència humanitària a les persones en moviment a la Frontera Occidental Euroafricana, la Mediterrània Oriental i la Frontera Sud de Mèxic. Tot això és possible gràcies a la solidaritat i a la implicació de tots aquells municipis que creuen en el refugi i que han permès l’acompanyament a 84 projectes des del 2015.

Ara i sempre, des del municipalisme català treballem perquè existeixin vies que garanteixin la vida de la població en moviment, perquè el refugi és un dret i l’acollida una obligació».

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.