‘Distancias’ curtmetratge triomfador per partida doble del Festival Psicurt

El curtmetratge Distancias, de Susan Béjar ha estat el gran triomfador de la VI edició del Psicurt, el festival de curtmetratges sobre salut mental que s’ha fet del 7 al 10 d’octubre a Reus i a Tarragona. Aquesta obra, que tracta sobre el tracte que reben les persones amb problemes mentals i que fa reflexionar sobre a qui es pot dir boig i a qui no se li ho pot dir, ha estat premiat per partida doble. D’una banda, el primer premi en la categoria de ficció, atorgat pel jurat del festival, i, d’altra banda, el premi del públic, resultat del recompte de vots emesos a través dels telèfons mòbils per les persones assistents durant els quatre dies de festival. Després de sis edicions consecutives, el Psicurt s’ha consolidat com un dels festivals de cinema sobre salut mental més importants en l’àmbit estatal. Ho confirma el coordinador del Psicurt i referent cultural del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC), Jaume Descarrega, amb l’anunci que «l’any 2022 es farà la setena edició del festival».

Per començar, el dijous 7 d’octubre, es va inaugurar el Psicurt al Teatre Bartrina de Reus, amb la participació de la regidora de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus, Montserrat Vilella. Després, durant els quatre dies es van poder veure nombrosos curtmetratges a Reus i a Tarragona. I, per acabar, el diumenge 10 d’octubre, es va fer a Tarragona l’acte de cloenda, amb la participació del regidor de Cultura i Educació de l’Ajuntament de Reus, Daniel Recasens, i de la consellera de Feminismes de l’Ajuntament de Tarragona, Cinta Pastó. Durant aquest acte es van lliurar fins a 5.500 euros en premis.

Els curtmetratges guanyadors
S’ha premiat els curtmetratges següents, tant pels seus mèrits artístics i tècnics, com per l’aportació en l’àmbit de la salut mental:

 • 1r Premi Ficció (1.200 € i estatueta) – Distancias, de Susan Béjar
 • 2n Premi Ficció (800 € i estatueta) – La banyera, de Sergi Martí
 • 3r Premi Ficció (400 € i estatueta) – Votamos, de Santiago Requejo
 • 1r Premi Animació (1.200 € i estatueta) – Roberto, de Carmen Córdoba
 • 1r Premi Educurt (600 € i estatueta) – Sonrisas y lágrimas, de l’IES Rodanas d’Épila (Saragossa)
 • 2n Premi Educurt (300 € i estatueta) – Disconnection, de l’IES Son Pacs de Mallorca
 • Premi Educurt Exprés categoria ESO, BAT i Cicles formatius (500 € i estatueta) – Estimada, Jo d’Ester Bertran
 • Premi Educurt Exprés categoria Universitats – Desert
 • Premi del Públic – Distancias de Susan Béjar (500 € i estatueta)

El jurat
El jurat d’enguany estava format per vuit membres, quatre de l’àmbit cinematogràfic i quatre de l’àmbit de la psicologia.

En concret, per l’àmbit cinematogràfic:

 • Pedro Solís, director i productor de cinema d’animació.
 • Jorge Yúdice, director de cinema i guanyador de la secció oficial en la categoria de ficció de l’edició passada del Psicurt.
 • Josep Maria Grau, cap d’estudis de l’INS Pere Martell i professor associat als estudis de Comunicació Audiovisual de la Universitat Rovira i Virgili.
 • Ester Sánchez, cineasta i professora del Grau de Comunicació Audiovisual de la Universitat Rovira i Virgili.

Per l’àmbit de la psicologia:

 • Mònica Algueró, de Barcelona, llicenciada en psicologia i comunicació audiovisual, postgraduada en anàlisi de guions i projectes audiovisuals.
 • Pilar Mateos, de Girona, especialista en psicologia clínica.
 • Anna Maria Cunyat, de Lleida, psicòloga i terapeuta familiar, especialista en protecció a la infància i adolescència.
 • Josep Maria Alcañiz, de Tarragona, psicòleg al Col·legi d’Educació Especial Sant Rafael de la Diputació de Tarragona.

Sobre el Psicurt
Aquest festival, organitzat pel Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC), l’Ajuntament de Tarragona i l’Ajuntament de Reus, té com a objectiu donar a conèixer a la ciutadania els diferents àmbits de la salut mental, la prevenció, la promoció i la intervenció, a través del cinema. És un projecte cultural, social i de salut, d’entrada gratuïta, que pretén promoure la creació artística i despertar la sensibilitat del públic, alhora que projecta les ciutats de Tarragona i Reus com a referents culturals de Catalunya.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.