Dos nous projectes pel reg a les zones verdes de la ciutat

Aigües de Reus ha iniciat la redacció de dos projectes executius que, mitjançant la recuperació de diversos pous, permetran el reg amb aigua no tractada (però amb plenes garanties sanitàries) de dues de les principals zones verdes de la ciutat: el parc de Sant Jordi, d’una banda, i els parcs del Trenet i del Centenari, d’una altra. Unes mesures que cal emmarcar en la diversifica ció de les fonts d’abastament i el millor aprofitament dels recursos hídrics propis de la ciutat de Reus.

Pel que fa al parc Sant Jordi i el seu entorn, es preveu que el projecte s’enllesteixi al llarg d’aquest estiu i que les obres puguin licitar-se abans que s’acabi l’any. L’objectiu és la recuperació dels pous municipals Estellers i Miarnau (que estan situats a l’avinguda 11 de Setembre). Aquests dos pous estan actualment fora de servei arran de la detecció d’una elevada presència de nitrats. Aquest fet impedeix que l’aigua pugui destinar-se per a ús de boca, tot i que sí que és perfectament viable per al reg.

El projecte inclourà una canonada d’interconnexió entre el pou Estellers i el Miarnau, on s’emplaçarà un sistema de filtració i cloració. També es preveu la recuperació de l’històric dipòsit elevat del pou Miarnau, que data de l’any 1933. Des del Mas Miarnau, i mitjançant un grup de pressió, l’aigua es derivarà, en una primera fase, cap al parc de Sant Jordi, la plaça de Pompeu Fabra, la mitjana de l’avinguda de Sant Jordi i la zona verda del carrer de Martí Folguera. En una segona fase,  es preveu la prolongació cap a la Plaça Llibertat i l’avinguda de Marià Fortuny.

D’altra banda, pel que fa als parcs del Trenet i del Centenari, la redacció del projecte es preveu que s’iniciï abans de final d’any i que les obres es licitin durant el primer trimestre del 2023. En aquest cas, l’objectiu és el reg del parc del Trenet, parc del Centenari i altres zones adjacents, mitjançant aigua no tractada procedent principalment del pou municipal  (actualment en desús) situat a l’àrea 4.04 del Passeig Misericòrdia. 

El projecte preveu la construcció d’una zona de serveis al parc del Trenet, que mitjançant un grup de pressió, un filtre i una cloració, permetrà, en una primera fase, el reg dels parcs del Trenet i del Centenari, mentre que en fases posteriors l’aigua també arribarà  al llarg del passeig Misericòrdia, el parc del Velòdrom, la plaça Gandhi, etc.

Diversificació fonts d’abastament
Uns projectes que cal emmarcar en les polítiques de diversificació de les fonts d’abastament i el millor aprofitament dels recursos que du a terme Aigües de Reus, enteses com una prioritat en la gestió del cicle integral de l’aigua. L’objectiu és aconseguir un millor aprofitament dels recursos hídrics de la ciutat en consonància amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU i el Pla d’Acció Municipal 2019-2023, que incorpora “la priorització de l’aigua com a element de gestió urbana”.

En aquesta línia, fa anys que Aigües de Reus destina aigua “no potable” a algunes finalitats molt específiques (i amb plenes garanties sanitàries), com és el cas del regadiu d’horts urbans o la neteja de la via pública, que es fa íntegrament amb aigua que no pot destinar-se a ús de boca.

És el cas, per exemple, del polígon Agro Reus, on existeix una xarxa de distribució paral·lela a la d’abastament, que abasteix d’aigua no potable procedent dels pous anomenats City, Roquís i Agro Reus, amb una important presència de nitrats i que, per tant, no pot subministrar-se per a ús de boca. D’una banda, aquesta aigua es destina a la càrrega dels vehicles dedicats a la neteja viària, cosa que permet la neteja integral de tota la via pública de la ciutat.

En aquest polígon, també hi existeixen punts de càrrega a les dependències d’Aigües de Reus, amb la qual cosa és possible la càrrega dels camions de la neteja del clavegueram o l’ompliment de piscines privades, entre altres finalitats. Aquesta aigua també es destina al regadiu dels horts urbans que hi ha en el barri Sol i vista.

Aquest és també el cas de Mas Iglesias, on la recuperació de l’antic pou, la instal·lació de canonades i l’adequació de la bassa han permès un sistema de regadiu eficient i l’aprofitament de l’aigua de Km 0.

Una altra zona que es beneficia de la utilització d’aigua “no potable” és el polígon Tecnoparc, on una xarxa separada permet el regadiu de tota l’àrea, així com disposar d’una presa per als vehicles de la neteja. Aquesta xarxa s’abasteix d’aigua no potable procedent de la recuperació d’un minat (del Gilet), alhora que també existeix la possibilitat de connexió amb l’aigua del Molinet (aigua reciclada provinent de l’Estació Depuradora de Reus), que es pot utilitzar per a reg després d’un tractament previ, que pot efectuar-se a les mateixes instal·lacions del Tecnoparc.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.