El Cementiri General de Reus inicia per Tots Sants la commemoració del seu 150 aniversari

El Cementiri General de Reus inicia per Tots Sants la commemoració del seu 150 aniversari

El Cementiri General de Reus, impulsat durant la segona meitat del segle XIX per l’advocat i polític reusenc Josep Sardà i Cailà, compleix 150 anys d’història. Per aquest motiu, des de Serveis Funeraris Reus i Baix Camp, la festivitat de Tots Sants serà el tret de sortida a tot un seguit d’activitats que, al llarg dels propers mesos, estan destinades  a commemorar aquesta fita històrica. La planificació d’actes es desenvoluparà fins el proper estiu i es planificarà segons l’evolució de la pandèmia. El principal objectiu és destacar el patrimoni històrico-artístic del recinte funerari i la seva vinculació directa al l’esdevenir de la ciutat.

En l’actual context sanitari, s’ha hagut d’adaptar la primera d’aquestes activitats, les Visites Nocturnes, a un format audiovisual. Una proposta ja consolidada i demandada per la ciutadania (aquesta és la dotzena edició). La companyia de teatre Gata Borda n’ha fet una adaptació televisiva tenint en compte el context històric que representa el fet d’aquests 150 anys d’història.

La producció s’emetrà per Canal Reus TV els dies 29 (21.30 h), 30 (22.30h), 31 d’octubre (14.30 h.) i l’1 de novembre (12.30 i 22.30). També estarà disponible al web de Serveis Funeraris Reus i Baix Camp (www.sfreus.cat), al web Reus.cat i a les xarxes socials de l’Ajuntament de Reus.

Durant els propers mesos, s’estudia la posa en marxa d’un programa de visites diürnes. També una exposició dels 150 anys del Cementiri des d’una visió antropològica sobre els canvis socials respecte la mort. La cloenda de la celebració es faria amb un concert al mes de juliol de 2020.

Aquestes activitats tenen com a finalitat divulgar l’important patrimoni del Cementiri General de Reus i donar a conèixer la seva riquesa històrico-artística. Un patrimoni viu que -durant els darrers anys- ha aconseguit un major reconeixement gràcies a la rellevància de les obres artístiques que s’hi conserven i a les diverses accions realitzades per tal de divulgar-lo.

Ofrena floral

L’ 1 de novembre, a les 11.00 h, tindrà lloc l’ofrena floral al Panteó de Fills Il·lustres del Cementiri de Reus. Enguany, i de manera excepcional per la pandèmia, únicament assistiran, l’alcalde, Carles Pellicer, les i els portaveus dels grups municipals i la regidora de Participació, Bon Govern i Serveis Generals, Montserrat Flores.

Dispositiu especial Tots Sants

D’altra banda, des de Serveis Funeraris Reus i Baix Camp, cal recordar que aquest any s’ha adaptat el dispositiu especial de Tots Sants a la situació de pandèmia. Entre d’altres mesures, l’empresa municipal ha habilitat nous espais d’aparcament per evitar les aglomeracions, realitzarà un control de l’aforament de l’interior del cementiri per garantir les distàncies de seguretat i ha senyalitzat rutes i recorreguts obligatoris que s’hauran de respectar per evitar la concentració de gent en punts concrets.

Des de l’Ajuntament es fa una crida perquè la ciutadania realitzi les visites de manera esgraonada, en els dies previs a la jornada de Tots Sants, per no sobrepassar l’aforament permès i evitar així situacions de risc. També es demana que les visiten es facin el més curtes possible. Tanmateix es recorda l’ús obligat de mascaretes, la higiene de mans (s’hi habilitaran dispensadors de gel) i que cal respectar la distància interpersonal.

S’han habilitat dos nous aparcaments: a la zona del polígon Granja Vila, a la carretera de Montblanc i davant de l’entrada nord del cementiri; a més de l’aparcament a l’entrada principal del Cementiri General de Reus i l’aparcament al costat de l’Institut Pi del Burgar. Per tenir controlat l’aforament a l’interior, no es podrà accedir ni aparcar amb vehicle dins del recinte del cementiri. Les persones amb mobilitat reduïda tindran reservada una part important dels aparcaments de davant del cementiri i la totalitat de les places de l’entrada nord.

Es recomana a la població en general la utilització de manera preferent de les noves zones d’aparcament al polígon Granja Vila.

També s’ha habilitat un servei d’autobús específic que connectarà el centre de la ciutat i els aparcaments de la zona Granja Vila i Pi del Burgar amb el cementiri. Per a més informació es pot consultar el web www.reustransport.cat.

Patrimoni Viu

El Cementiri General de Reus, va ser impulsat durant la segona meitat del segle XIX. En concret, l’any 1869 el consistori reusenc en va aprovar el seu projecte i les obres es van portar a terme al llarg de l’any 1870. La seva construcció es va poder realitzar gràcies al llegat de l’advocat i polític reusenc Josep Sardà i Cailà. El recinte històric original té forma quadrada i compta amb un edifici de serveis a la façana sud i diverses fileres adossades als altres tres costats. La primera inhumació en aquest recinte es va portar a terme el dia 2 de gener de l’any 1871, per tant, a primers de l’any vinent, se celebrarà el seu 150è aniversari.

El seu espai interior es va delimitar en dues meitats simètriques separades per un majestuós i llarg passeig central. Als seus costats s’erigeixen els panteons i mausoleus més destacats, testimonis directes d’una determinada època històrica de la ciutat. Més enllà, s’hi localitzen els nínxols i les fosses comunes. El Cementiri General de Reus -gestionat pels Serveis Funeraris Municipals Reus i Baix Camp- ha vist ampliada la seva superfície durant els darrers anys fins a ocupar una superfícies de 7,2 hectàrees. Una ampliació executada per la part nord, amb un nou espai delimitat també per una filera de capelles on si van ubicant progressivament  les noves illes. Actualment s’hi poden trobar prop de 13 mil sepultures (entre nínxols, tombes, capelles, panteons i columbaris).

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.