El COAATT alerta sobre la perillositat d’instal·lar piscines inflables o desmuntables a edificis

piscines inflables

El Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona alerta del perill d’instal·lar piscines inflables a segons quins llocs

Les mesures de confinament dictaminades pel govern central i la incertesa de saber si les piscines municipals obriran i quan ho faran, ha disparat la compra de piscines inflables, desmuntables o portàtils aquesta primavera en un intent de cobrir la necessitat i instal·lar-les a certes zones dels habitatges.

El Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona (COAATT) alerta del perill que comporta precisament aquest tipus d’instal·lació a parts de la casa que no estan preparades per suportar tant de pes. Des del COAATT es recorda que està totalment desaconsellat instal·lar aquest tipus de piscines a les terrasses o a les cobertes dels edificis. El motiu, segons expliquen, és senzill: l’estructura dels edificis d’habitatges es construeix per suportar una sobrecàrrega d’uns 240 kg per metre quadrat que correspon al pes aproximat del mobiliari i les persones que faran ús de l’habitatge. En cap cas està pensat per suportar el pes d’una piscina o un jacuzzi ni i el de les persones que l’utilitzaran. Una piscina portàtil d’uns 60 cm d’alçada arriba als 600 kg per metre quadrat. Si a això li sumen el pes dels usuaris, s’arribaria als 750 kg. La xifra és tres vegades més del que una estructura moderna està preparada per suportar.

El resultat d’utilitzar piscines inflables, desmuntables o portàtils, a terrasses o cobertes, assegura el COAATT, dependrà molt del tipus d’estructura, del seu estat de manteniment i de l’antiguitat. La col·locació a les terrasses d’edificis relativament nous i sense patologies prèvies, generaran problemes de trencament dels paviments, humitats, corrosió de les armadures i desperfectes de la instal·lació de sanejament. Evidentment si la sobrecàrrega és molt alta, el col·lapse és una circumstància molt probable.

En el cas d’estructures anteriors als anys 80 o amb afectacions prèvies, la probabilitat de col·lapse de l’estructura és molt important donat que aquesta ha perdut prestacions i les bigues poden estar afectades per problemes d’humitats que han reduït la seva capacitat.

A més, cal recordar que habitualment les terrasses són elements comuns de les comunitats, que el propietari sols està autoritzat al seu gaudi i, per tant, que el cost de qualsevol reparació recaurà en la totalitat de propietaris de la finca i no pas als dels que fan un ús totalment inadequat. És imprescindible que la comunitat reclami al propietari que vol instal·lar una piscina inflable, desmuntable o portàtil, un certificat de solidesa a un tècnic, que especifiqui les característiques resistents del terra i les limitacions de pes que pot suportar sense causar afectacions a l’estructura de l’edifici.

En resum i donada la situació actual, cal recordar que excepte petites piscines inflables per a nadons i amb una alçada d’aigua que no superi el 15 o 20 cm, està totalment prohibida la instal·lació d’aquest tipus d’elements si l’estructura no s’ha reforçat especialment per això.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.