El Col·legi de Metges de Tarragona demana incrementar els esforços per a evitar la propagació del virus

El Col·legi de Metges de Tarragona demana incrementar els esforços per a evitar la propagació del virus

L’actual nombre de pacients amb cures intensives als hospitals del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre fa imprescindible frenar el ritme de contagis

La davallada significativa del risc de rebrot que es viu a la província de Tarragona no amaga una situació molt complicada en els hospitals i centres sanitaris de tota la província de Tarragona. Per exemple, a les Terres de l’Ebre, on el risc de rebrot se situa en 410, la Unitat de Cures intensives de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, ha quadruplicat la seva capacitat. En la regió sanitària del Camp de Tarragona el risc de rebrot se situa en 566.

Aquest extrem porta al COMT a demanar majors esforços a les institucions i la ciutadania a fi i efecte d’evitar la propagació del coronavirus de forma urgent. L’esforç assistencial per part dels professionals és ingent, però de res serveix si com a societat, no som capaços de frenar la propagació del virus.

Tal com va succeir en la primera onada i per atendre als pacients crítics, els hospitals han hagut d’habilitar diverses zones específiques en espais com quiròfans, paritoris o a sales d’endoscòpia. A més, part de l’activitat quirúrgica i de les consultes externes que realitzen han quedat suspeses i metges i metgesses de diverses especialitzats s’han hagut d’integrar als equips d’atenció als malalts amb COVID.

El maneig dels pacients amb patologia COVID greu és complex. Aquests pacients es mantenen completament sedats, amb coma induït, per a permetre que els respiradors treballin de manera adequada. Són pacients que requereixen de canvis posturals freqüents i, sovint, s’han de col·locar boca avall per tal de millorar l’oxigenació. Aquests canvis es realitzen amb mesures estrictes de seguretat que intenten protegir als professionals de possibles contagis. A aquest fet, cal sumar que els equips de protecció individuals incrementen la complexitat i l’esforç que han de fer els professionals en l’atenció que presten als malalts COVID.

De moment, els casos confirmats acumulats des de l’inici de la pandèmia ja supera els 23.000 (Terres de l’Ebre 4.785 i Camp de Tarragona 18.515). Davant d’aquestes xifres, de les mesures conegudes, la més efectiva és evitar el contacte social. El COMT sol·licita a la ciutadania que faci un exercici de responsabilitat i sobretot de solidaritat.

Solidaritat amb la nostra gent gran per protegir-los d’una infecció que sovint resulta mortal, solidaritat amb les persones que pateixen malalties cròniques que agreugen l’evolució de la COVID, solidaritat amb els metges, les metgesses i la resta de professionals sanitaris que treballen incansablement per oferir el millor d’ells mateixos.

El COMT fa una crida a les Administracions per a obtenir complicitat i ajuda. Complicitat per explicar de manera entenedora l’abast real de crisi sanitària, ja que els missatges han de ser directes, clars i explícits. És fa imprescindible avançar plegats i cal entendre que el nostre esforç serà inútil si, entre totes i tots, no aconseguim aturar la propagació del virus.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.