El Festival Accents 2019 omplirà la tardor de música catalana i per primer cop convida grups en eusquera

Presentació Accents

Aquest dissabte 5 d’octubre comença la sisena edició del Festival Accents (www.festivalaccents.cat), un projecte d’Empenta Cultural, amb la col·laboració de l’Institut Municipal Reus Cultura de l’Ajuntament de Reus, que oferirà durant dos mesos i mig –del 5 d’octubre al 20 de desembre- una vintena d’actuacions a la ciutat de Reus, que és la seu principal del fe stival, i també a quatre poblacions del Camp de Tarragona, Cambrils, Riudoms, Mont-roig del Camp i Alcover.

La programació d’enguany, dirigida de nou pel periodista i programador Isaac Albesa, ofereix noms d’arreu dels Països Catalas com Joan Dausà, Maria Rodés, el Petit de Cal Eril, Anna Roig & Àlex Cassanyes, el duet Sílvia Comes i Joan Isaac o Espaldamaceta. 

La major part de les actuacions de l’Accents són de pagament, però també hi haurà concerts gratuïts com el cas de Magalí Sare, Filferro, Namina, Martínez o Susannes.

Novetats: Circuit Folc i música en eusquera
Una de les novetats d’enguany és que l’Accents se suma també al Circuit Folc oferint tres concerts d’artistes d’aquesta programació: Arrels de Gràcia, Menut i Anna Ferrer.

L’altra novetat de l’edició 2019 és el reconeixement que des de l’Accents es vol fer a la cançó en eusquera amb tres noms procedents del País Basc: Jabier Muguruza, Anari i Mice.  

Completen la programació de l’Accents les actuacions de Formiga & Cigale que oferirà l’estrena absoluta d’un nou espectacle amb les seves cançons però acompanyades per la Cobla Ciutat de Tarragona i també la presentació del nou disc dels valencians Verdcelque està a punt de sortir.

També el Festival Accents ha volgut sumar sinèrgies amb altres propostes del territori, en concret amb el concurs Portautors de Tarragona i per això la guanyadora d’aquest certamen actua a l’Accents com a premi, en aquest ocasió la cantautora vallenca Susannes.

Al mateix temps l’Accents 2019 col·labora amb el Vermusic de Vermut Miró presentant de forma conjunta l’espectacle d’homenatge a la chanson francesa ‘La Tendresse’, d’Anna Roig i Àlex Cassanyes Big Band al Teatre Fortuny, un espai que també acollirà el divendres 20 de desembre la gira de comiat del darrer disc de Joan Dausà abans de tancar-se a l’estudi durant el 2021 per preparar el nou disc. Com a homenatge, aquest Accents també presentarà el treball de Sílvia Comes i Joan Isaac que han traduït les cançons de Sílvio Rodríguez, un dels cantautors més emblemàtics de Sud-Amèrica i que a Reus es podran escoltar en català a través de la veu d’aquests dos grans de la cançó d’autor.

En total, es tracta d’una programació de 19 grups i artistes que es podran escoltar a Reus, als teatres Fortuny, Bartrina, Bravium i Jardins Casa Rull; al Convent de les Arts d’Alcover, al Centre Cultural Església Vella de Mont-roig del Camp; al Teatre-Auditori Casal Riudomenc i a la Cripta de l’Ermita de Cambrils.

El Festival Accents és un projecte d’Empenta Cultural que compta amb el suport dels Ajuntaments de Reus, Riudoms, Cambrils, Alcover i Mont-roig del Camp; la Diputació de Tarragona, el departament de Cultura de la Generalitat i el patrocini de Vermut Miró i la DO Catalunya.

Totes les entrades ja estan a la venda. Per a més informació, els interessats poden adreçar-se a l’espai web www.festivalaccents.cat

PROGRAMACIÓ ACCENTS 2019
ACCENTS EN EUSQUERA
JABIER MUGURUZA
Teatre Bartrina. Dissabte 2 novembre. 21.00h
ENTRADES www.teatrebartrinacat 12/15 euros
Jabier Muguruza (Irun, 1960), un dels referents de la cançó en eusquera,  oferirà un dels darrers concerts de la gira del seu quinzè disc ‘Leiho bat zabalik’ on se’ns presenta amb una transformació instrumental profunda. Ha abandonat la base acústica que li havia fet costat una llarga temporada per acompanyar-se de les guitarres elèctriques d’Ander Mujika i els ambients electrònics de Carasueño.

Anari
Teatre Bravium. Dissabte 23 de novembre. 21.00h
ENTRADES  www.entradium.com 9/12 euros
Anari Alberdi és una de les veus més personals del panorama musical del País Basc, des que l’any 1996 va debutar amb el seu disc homònim ‘Anari’. Durant la seva obra ha transitat per una narrativa molt personal, tant musical com literària, en un territori àrid però envoltant com la seva pròpia veu que musicalment ens remet a autors com Nick Cave o Bob Dylan

Mice
Jardins Casa Rull. Dissabte 5 octubre. 13.00h.
Mice, el projecte en solitari de Miren Narbaiza, ens arribarà ple d’atmosferes fosques, distorsió, tempos reposats, agilitat i una llum que il·lumina per sobre de tot. Un treball que emana elegància produït per Joseba Baleztena, que l’acompanyarà a Reus a la guitarra.

CONCERTS A REUS
ANNA ROIG & ALEX CASSANYES BIG BAND PROJECT: ‘La Tendresse – Hommage aux belles chansons’
Dissabte 16 de novembre  21.00h
ENTRADES : www.teatrefortuny.cat 20/18 euros
Catorze músics, un director/arranjador i una intèrpret sobre l’escenari. La unió entre les cançons franceses que més li agraden a l’Anna Roig i les composicions exquisides i curoses de l’Àlex Cassanyes. Cançons de Jacques Brel, Claude Nougaro, Ser ge Gains-bourg, Barbara i altres autors que, al descobrir-les i enamorar-se’n, l’Anna havia anat guardant en un calaix esperant poder-les cantar algun dia. Casualment, totes amb algun punt d’aquesta tan necessària tendresa de la que sovint sembla que ens manqui.

(*) Concert coorganitzat amb l’Ajuntament de Reus i el Vermusic

JOAN DAUSÀ: Gira comiat  ‘Ara som gegants’
Divendres 20 de desembre 21.00h
ENTRADES : www.teatrefortuny.cat 28/22/18 euros
«Ara Som Gegants» marcarà un abans i un després a la carrera musical de Joan Dausà. I per aquest motiu ha volgut tancar aquesta exitosa etapa amb un nombre limitat de concerts a teatres i auditoris on la proximitat amb els seus segueixi essent un dels seus trets diferencials. Aquesta gira de comiat precedirà una aturada dalt dels escenaris perquè Dausà agafi aire i així pugui composar una nova col.lecció de cançons que veurà la llum durant el 2021.

SÍLVIA COMES I JOAN ISAAC: ‘Cita amb àngels. Homenatge a Silvio Rodríguez’
Diumenge 27 octubre, 18.00
ENTRADES: www.teatrebartrina.cat 12/15 euros
Posada de llarg del disc ‘Cita amb els àngels’ en què els dos músics han retut tribut a Silvio Rodríguez traduint alguns dels temes del trobador cubà al català. Amb nuesa escènica i tan sols les seves veus i una guitarra, el duet ha volgut portar als escenaris l’essència del mestre de la cançó universal. L’admiració per la poesia i la música del cantautor cubà inspiren aquest homenatge dissenyat amb gran rigor i respecte per l’obra original.

CONCERTS A CAMBRILS
MARIA RODÉS presenta ‘Eclíptica’
Cripta de l’Ermita.
Diumenge, 20 d’octubre a les 19.30 h. 10 euros
La cantautora ens presenta el seu últim àlbum Eclíptica, treball que gira al voltant del seu tiet besavi, Lluís Rodés, astrònom, meteoròleg i director de l’Observatori de l’Ebre– i recrea el transcurs d’una nit a través d’un repertori de cançons i passatges musicals inspirats en la vida i l’obra de l’astrònom. Rodés –que aquest estiu ha posat la veu a l’anunci d’Estrella Damm- estarà acompanyada d’Isabelle Laudenbach.

VERDCEL presenta ‘Bifocal’
Cripta de l’Ermita.
Diumenge, 24 de novembre a les 19.30 h. 7 euros
‘Bifocal’ és el nou treball de VerdCel, projecte liderat per l’alcoià Alfons Olmo. És un treball de grans canvis, un punt d’inflexió en la composició, la producció musical i el concepte de disc en VerdCel. Més despullat que mai, Olmo ha bastit una veu única dins el llenguatge modern de la Cançó. Influències contemporànies i sonoritats nostres des que, amb lletres plenes de sensibilitat i sentit crític, connecten amb la societat actual i l’oient.

MENUT + Tast de vins DO Cat
Divendres 8 de novembre. 20.30h. Sala Àmbits del Centre Cultural de Cambrils. 7 euros
Entrades: www.entradium.com
Menut és un projecte liderat per Carles Blanch, cantautor i guitarrista que explora les noves formes d’entendre i interpretar la música d’arrel de les Terres de l’Ebre. Les cançons del seu primer treball discogràfic, Terra d’argila, elogien la vida senzilla i descriuen el paisatge de la seva infantesa. Menut ha estat guardonat amb el Premi Joventut dins el concurs Sona9 2018. 

ARRELS DE GRÀCIA: ‘Remena nen’
Dissabte 26 octubre. 21.00h Teatre Sant Pere Cambrils
8/10 euros
Entrades: www.entradium.com
Als anys vint i trenta, el cuplet “Remena nena” va tenir un èxit sensacional. “El canta la modisteta, la mecanògrafa, la raspa, el camàlic, el canonge adipós i la dispesera massissa”, deia amb molta gràcia el 1932 L’Esquella de la Torratxa.  El 1970 Guillermina Motta va editar un disc clàssic, Remena nena. I ara, gairebé mig segle després, Arrels de Gràcia els ha tornat a gravar en rumba amb un títol que ho diu tot: Remena, nen!.

CONCERT A RIUDOMS
EL PETIT DE CAL ERIL presenta ‘Energia Fosca’
Dissabte 30 novembre / 20.00h
Entrades: www.casalriudomenc.cat   14 euros
El Petit de Cal Eril no ha deixat de créixer amb cada un dels seus treballs, obres íntimes però amb una ona expansiva de llarg recorregut i emoció directa. Si l’expansió accelerada de l’univers no s’explicaria sense la presència d’una misteriosa energia fosca que ningú ha pogut perce bre mai, El Petit de Cal Eril s’havia de sumar a aquesta hipòtesi amb un nou disc que travessa el cosmos per generar al seu voltant una força gravitacional imparable.

CONCERTS A MONT-ROIG DEL CAMP
FILFERRO
Dissabte 19 octubre / 21.00h
Centre Cultural Església Vella. Entrada gratuïta
Filferro és un grup del Bages i l’Anoia que dóna la volta als grans èxits de la música moderna adaptant-los al català. Mostrant així els temes que hem escoltat tota la vida de tal manera que semblin fets aquí. Van començar a Youtube i va ser tan bona l’acollida que no van tardar a fer el salt als escenaris, on han tocat per tota la geografia catalana aquests últims anys amb filferro duet i ara des de fa un temps recullen l’estela d el duet original amb aquesta versió 2.0 que tan bona rebuda esta tenint arreu.

MAGALÍ SARE
Diumenge 3 novembre. 19.30h
Centre Cultural Església Vella. Entrada gratuïta
Magalí Sare, s’ha revelat en el seu primer disc amb composicions pròpies com una artista revelació de gran projecció a qui val la pena conèixer i seguir. S’anomena Cançons d’amor i dimonis. Aquest treball ens farà recórrer per l’angoixa, la decepció, la destrucció, però també l’amor i l’esperança.  Magalí Sare, a part del seu projecte personal, és la veu soprano del Quartet Mèlt (guanyadors de la tercera edició del concurs de TV3 Oh Happy Day), és la veu del disc Estómac de la Clara Peya i té dos duets, un amb en Sebastià Gris i l’altre amb el contrabaixista Manel Fortià.

CONCERTS A ALCOVER
ESPALDAMACETA presenta ‘Millor que mai’
Diumenge 1 de desembre / 19.30h
Convent de les Arts.  Entrades www.conventarts.cat
José Juan González, ànima d’Espaldamaceta, torna amb un disc íntegrament en català. Millor que mai és el seu setè treball, on ha introduït cançons més curtes i concises que fugen dels tempos baixos i el caràcter trist al qual ens tenia acostumats. L a barreja de caixes de ritmes, teclats i sintetitzadors analògics amb melodies pop que romanen a la memòria fan del disc un viatge d’emocions i paisatges diversos.

FORMIGA AND CIGALE (feat) COBLA LA PRINCIPAL DE TARRAGONA  (Estrena espectacle)
Diumenge 10 de novembre. 19.30h Convent de les Arts.
Entrades www.conventarts.cat  11/12 euros – 8/9 Carnet Convent
Formiga and cigale ha anat ampliant amb els anys el seu repertori musical i instrumental dels inicis: des d’arpa, violí i veu fins a l’actualitat on s’hi han afegit percussions i altres instruments de corda com el charango. Ara, les dues intèrprets deixen d’estar soles als escenaris i passen a compartir-lo amb La Principal de Tarragona. Un nou univers que continua oferint experiències úniques en les peces de Formiga and Cigale a través de la sonoritat tant peculiar de la Cobla.

CONCERTS AL JARDí DE LA CASA RULL DE REUS
Concerts gratuïts 13.00h

5 OCT. Mice. Euskadi

12 OCT. Susannes. Alt Camp.

19 OCT. MARTÍNEZ. BCN

26 OCT. Namina. Moianès

2 NOV. ANNA FERRER. Menorca

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.