‘El futur del Camp’ a l’Ajuntament de Cambrils

El vestíbul de l’Ajuntament de Cambrils acull aquesta setmana l’exposició “El futur del Camp” sobre les directrius del planejament urbanístic de l’àmbit metropolità del Camp. La presentació de la mostra, que es va portar a terme ahir, va comptar amb la participació de l’alcalde de Cambrils, Oliver Klein; el director dels Serveis Territorials del Departament de Territori d ela Generalitat, Xavier Villacampa; el cap dels serveis territorials d’Urbanisme a Tarragona, Francesc Santacana, i el director de l’exposició i professor de la Universitat Rovira i Virgili, Josep Maria Solé.  

L’exposició s’articula a partir dels eixos determinats a les taules de debat del treball d’anàlisi tècnica de la realitat urbanística, cartogràfica, demogràfica i estadística de l’àrea ocupada pels municipis del sistema urbà metropolità del Camp de Tarragona, que han iniciat la Direcció General d’Ordenació del Territori i Urbanisme del Departament de la Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili.  

El material expositiu, que es podrà visitar fins aquest divendres 10 de març, incorpora uns eixos transversals sobre la crònica de la seva construcció amb imatges del seu desenvolupament i un inventariat de diversos aspectes formals o representatius de les dinàmiques d’interacció, la distribució geogràfica, els trets socioculturals o culturalment identitaris, en definitiva, el seu paisatge compartit. 

L’objectiu és fer un primer diagnòstic d’identificació dels elements comuns d’aquests municipis amb la finalitat de definir directrius i continguts per l’elaboració d’un pla urbanístic de caràcter supramunicipal.  

La motivació per impulsar aquest estudi neix de la necessitat de treballar en un territori complex on interactuen un conjunt de municipis que han experimentat importants transformacions en els últims anys, però que no compta amb un enfocament metropolità que plantegi i resolgui reptes i problemàtiques de manera conjunta.  

Els continguts no estan decidits ni tampoc l’abast que ha de tenir el Pla supramunicipal perquè, a través del debat que sorgeixi d’aquest procés participatius, s’elaborarà un pla vertebrador i complementari de la planificació urbanística vigent a cada municipi. 

Objectius generals del procés 

Contribuir a un millor coneixement de les dinàmiques territorials que operen al sistema urbà del Camp de Tarragona. 

Elaborar un primer diagnòstic de la realitat metropolitana i les lògiques supramunicipals a través d’un debat obert amb les diferents disciplines professionals i els representants institucionals.  

Fer extensiu a la ciutadania els reptes a resoldre i les oportunitats per assolir un territori més coherent i millor estructurat a escala supramunicipal. 

Articular les directrius sobre les quals caldrà versar l’elaboració d’un document de planificació urbanística estratègica adaptat a les especificitats del Camp de Tarragona, partint dels continguts extrets del diagnòstic participat. 

Divulgar la realitat identificable del territori metropolità a partir de la identificació dels seus principals dèficits, inèrcies, potencialitats i oportunitats de transformació. 

Objectius específics del procés 

Determinar les necessitats d’una planificació urbanística, metropolitana i supramunicipal pròpies del Camp de Tarragona. 

Identificar i posar en valor els elements comuns i conjunts de l’àmbit. 

Reconèixer els reptes i les problemàtiques compartides de l’àrea. 

Concebre àmbits viables de col·laboració i governança compartida. 

Eixos del debat 

Eix 1. Determinació de l’àmbit metropolità del Camp de Tarragona. 

Eix 2. Models de mobilitat i accessibilitat òptima en el Camp de Tarragona. 

Eix 3. Protecció i posada en valor de l’espai agrícola. Factors determinants de la qualitat mediambiental i paisatgística dels espais oberts. Introducció de les bases per la regulació de la compatibilitat d’usos en l’espai obert. 

Eix 4. Modernització dels assentaments urbans, les polítiques de sòl i habitatge supramunicipals, les operacions de reciclatge urbà i equipaments d’abast territorial, els espais de reserva, la costa, les densitats urbanes i els teixits urbans mixtes. 

Eix 5. Projecció del model econòmic del territori, dels polígons industrials i de les grans infraestructures: port, aeroport i TGV.  

Eix 6. Definició del models mancomunats energètics i metabòlics: xarxes de consum i residus, i ordenació de les seves infraestructures.  

Eix 7. Governança 

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.