El Gremi de Forners de Reus i el Baix Camp denuncia la seva situació crítica

El Gremi de Forners de Reus i el Baix Camp ha fet seu el clam dels Gremis més representatius del comerç al detall de Catalunya denunciant la situació crítica que travessen atenent la sostinguda i desbocada pujada de tots els costos energètics, necessaris, per l’elaboració i comercialització dels aliments.

El sector del comerç tradicional d’alimentació, format majoritàriament per autònoms i Pimes, està fent un gran esforç per mitigar l’impacte negatiu d’aquests increments al consumidor final, inclús a càrrec de la reducció dels pocs marges empresarials. Aquesta situació està posant en seriós risc la viabilitat de moltes empreses, negocis i comerços que, en cas de perllongar-se aquesta situació, es poden veure obligats a tancar definitivament amb la conseqüent reducció del teixit productiu i comercial.

Des del Gremi denuncien que la pujada del preu dels aliments és conseqüència directa de l’increment dels costos energètics i, per tant, una mesura com l’anunciada de topar els preus no és cap solució sinó que, al contrari, pot tenir efectes negatius sobre la producció i la competència. Els forners també són contraris a la proposta de la cistella de productes bàsics a preus reduïts a les grans superfícies, que només beneficiarà als grans operadors en perjudici del petit comerç -que no disposa de marge per assumir aquesta mesura- i dels consumidors als quals se’ls oferiran productes que probablement no seran els millors en aspectes com la sostenibilitat, la proximitat o els valors nutricionals.

Aquesta situació està agreujant els problemes que tradicionalment ja amenacen al comerç de proximitat, i que si no es reverteix l’abans possible afectarà negativament al sosteniment dels llocs de treball, a l’economia de les famílies afectades, al teixit productiu, l’estructura comercial identitària i capdavantera del nostre país, i a la salut dels consumidors, doncs no s’ha d’oblidar que el producte fresc, pròxim de qualitat i referència, és el fonament d’una alimentació que ha de garantir el desenvolupament adequat de les nostres generacions futures, i ens abocarà a un desert comercial que ens perjudicarà a tots plegats. I no només patirem una pèrdua de teixit comercial , també els oficis i la professionalitat dels artesans que mantenen la nostra diversa cultura gastronòmica.

Davant d’aquesta situació, el Gremi insta a les administracions competents a prendre mesures immediates, reals i efectives per reduir els costos de producció, especialment els energètics, i garantir així la viabilitat present i futura del comerç tradicional i de proximitat.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.