‘El mar, visió d’uns nens que no l’havien vist mai’ a Mont-roig del Camp

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha programat l’obra de teatre El mar, visió d’uns nens que no l’han vist mai, una producció del
Teatre Nacional de Catalunya (TNC), pel dia 3 de setembre a les 22 h al Poliesportiu de Mont-roig.
La peça teatral està basada en la història del mestre republicà Antoni Benaiges i Nogués, nascut a Mont-roig el 1903 i assassinat a la província de Burgos pels feixistes sollevats el 18 de juliol de 1936.
El 1934 Antoni Benaiges va obtenir plaça a Bañuelos de Bureba, un petit llogaret de la província de Burgos, on es va trobar una escola amb unes condicions molt pèssimes. En les seves classes, Benaiges emprava la tècnica Freinet, una innovadora metodologia pedagògica que funciona a través de la participació dels nens i nenes i l’ús de la impremta i gràcies a la qual els alumnes van acabar produint uns quaderns monogràfics, entre els quals El mar. Visión de unos niños que no lo han visto nunca. La passió del mestre era tan gran, que va acabar prometen als seus alumnes que els duria a Mont-roig a veure el mar. Una promesa que no es va poder complir ja que el mestre va ser assassinat el mateix juliol de 1936.

Teatre d’objectes
Es tracta d’un espectacle creat i dirigit per Xavier Bobés i Alberto Conejero, amb interpretació del mateix Xavier Bobés i d’Alberto Conejero.
Els autors aposten pel teatre d’objectes per fer parlar diversos elements quotidians de la vida del mestre i els alumnes. A través d’una impremta Freinet, un gramòfon i diferents quaderns que han reproduït, pretenen emular aquell espai d’aprenentatge, que era l’escola de Bañuelos de Bureba. Així, l’obra combina els textos originals del mestre Benaiges amb nous textos d’Alberto Conejero, creats a partir dels escrits dels infants de l’escola i de textos de la filòsofa Marina Garcés. La funció també emfatitza la vida dels objectes utilitzats a través de diversos recursos audiovisuals.
El mar, visió d’uns nens que no l’han vist mai es va estrenar el febrer d’aquest any al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) amb un gran èxit de públic i amb entrades exhaurides. L’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha apostat perquè el públic del municipi i del territori pugui gaudir d’un espectacle que reivindica la importància de la memòria històrica i ens descobreix la gran tasca d’innovació pedagògica que van fer els mestres de la Segona República, i que va quedar anorreada per la repressió franquista.
Amb la representació de l’espectacle és vol donar continuïtat a la tasca de difusió de la figura del mestre mont-rogenc, que l’Ajuntament va iniciar el maig de l’any passat amb el nomenament d’Antoni Benaiges i Nogués com a Fill Il·lustre de Mont-roig del Camp i amb la inauguració de l’espai memorial davant de la seva casa natal, al carrer Major número 5 del nucli antic.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.