El plànol de l’arquitecte Caselles de 1893 ja és a Reus

Després d’uns mesos al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (Valldoreix), el plànol general de la ciutat de Reus de 1893 obra de l’arquitecte Pere Caselles, ja torna a ser a la ciutat, a l’Arxiu Municipal.

El document requeria d’una intervenció de restauració-conservació ja que per la seva naturalesa i pel pas dels anys presentava deformacions i estrips al llarg del perímetre, i esquerdes a la part central. La proposta de restauració ha contemplat, a més dels processos bàsics efectuats en documents d’aquestes característiques, corregir les deformacions, consolidar els estrips de la tela i del paper, i reintegrar les pèrdues.

Finalment, se n’ha fet  una reproducció fotogràfica, a més del fet que, per tal de poder disposar d’una imatge d’alta resolució de cadascun dels fragments, s’ha optat per dur a terme una fotogrametria.

Es tracta d’un document del tot singular, doncs a més de la seva importància històrica I urbanística, presenta unes grans dimensions (5,5 x 5,3 m). Està format format per tres fragments que conformen el dibuix complet de la ciutat de Reus de l’any 1893. Inclou els noms dels carrers i l’acotació de l’amplada de la façana de les finques.

L’Ajuntament de Reus ha rebut una subvenció de 3.142 € del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural, per fer front als 10.476,06 € del cost de la intervenció.

El projecte de conservació del patrimoni documental, dut a terme per l’Arxiu Municipal, es consolida any rera any, amb la voluntat de preservar documents singulars i de gran importància de la ciutat. A més de la intervenció en conservació-restauració, la documentació també es digitalitza tot posant-se a disposició de la ciutadania.

El plànol serà presentat en públic durant la setmana internacional dels Arxius, on a més de contextualitzar-lo de la mà d’un expert, coneixerem quin ha estat el procés d’intrevenció per part de la restauradora, Anna Ferran, així com també comptarem amb la presència de representants del Centre de Restuaració de Béns Mobles de Catalunya.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.