El Teatret del Serrallo del Port Tarragona fa 5 anys

Era juliol de 2016 quan el PortTarragona inaugurà el simbòlic i històric Pòsit de Pescadors, i aquest any, 2021 es compleix el cinquè aniversari del Teatret del Serrallo, un espai vinculat al departament de Port i Ciutat del Port Tarragona. El Teatret, durant aquests cinc anys, ha acollit esdeveniments de caràcter cultural, social, educatiu, artístic i institucional vinculats al barri i al conjunt de la ciutat de Tarragona.
Aquest equipament ha acollit un total de 30.000 espectadors aproximadament en 5 anys.
Es tracta d’una xifra molt respectable si tenim en compte el seu petit aforament (150 localitats) i les limitacions que pateix des de l’inici de la pandèmia al març de 2020 que ha limitat significativament el nombre d’espectacles i d’espectadors en el darrer any i mig.
Malgrat això, el teatret va mantenir la seva activitat mitjançant internet i les xares socials, amb activitats com el cicle a Cau d’orella, Històries de Nadal, etc.

Un equipament del Moll de Costa

El Teatret del Serrallo, està situat a la primera planta del ‘Pòsit’, i consta d’una gran sala
presidida per un petit i encantador escenari. Destinat fa anys al centre social de la Confraria, es tracta d’un teatre singular amb unes grans vidrieres que el comuniquen amb una terrassa oberta al port de pescadors, a la brisa marina i a la remor de la mar.
Durant aquests cinc anys, i sota la marca cultural del Port Tarragona “Moll de Costa”, el Teatret ha impulsat activitats, cicles i col·laboracions artístiques i culturals. en poc anys ha estat capaç de consolidar certàmens com PortAutors/es, Teatret de conte, Nadal de somni, Teatret de Circ, Teatret familiar, Voramar o la darrera creació ‘Racons de Mar’, una proposta musical singular que ha recorregut espais inèdits del PortTarragona.
A més, el Teatret del Serrallo, ha volgut estar present col·laborant en festivals de reconegut prestigi com JA Veus, conegut conjunt de concerts de qualitat en forma acústica, el Festival Internacional de Cinema de Tarragona – REC, el Festival Internacional de Teatre de Tarragona – FITT, el Festival Internacional de Dixieland de Tarragona, les Festes de Santa Tecla o el Mercat de Contes, etc.
I la creativitat s’ha anat apoderant del Teatret que ha obert les portes a la ciutadania i a organitzacions per tal de representar activitats de diferents perfils. Podem recordar com el Teatret es va inundar amb aromes de l’Índia amb actes de la Fundació Vicent Ferrer, com s’omple d’un dolç guirigall amb Les Tecletes, les xerrades motivadores i desconcertants del TEDxTarragona, com han aterrat veus d’artistes de reconegut renom i com s’han descobert nous talents artístics del nostre territori.

Història

L’antic Pòsit situat a l’antic carrer Trafalgar, actual Moll de Pescadors, ha estat un conegut establiment i icona de la zona, ubicat a l’illa més antiga del barri del Serrallo, on també es troba l’Església de Sant Pere.
L’ús d’aquest edifici era de Cafè a la Planta baixa, i de Sala de Ball a la Planta Primera.
Durant la guerra Civil, probablement el 1939, el Pòsit va patir un impacte molt proper que el va malmetre.
El rellotge que corona l’edifici del Pòsit es va dissenyar el 1956 i també es va projectar l’adaptació de la planta baixa per a ús d’un restaurant.
Durant els següents vint anys el Pòsit va mantenir una gran i notòria activitat al barri, però l’any 1984 l’antic Pòsit va patir l’abandonament progressiu dels seus espais.
L’Autoritat Portuària de Tarragona va adquirir El Pòsit a finals de l’any 2011 amb l’objectiu de reformar-lo i donar servei al barri i a la ciutat, per reviure el representatiu edifici i oferir usos socials en benefici de tota la comunitat. A partir del juliol de 2015 l’emblemàtic rellotge de l’edifici va tornar a funcionar i, des de llavors, les seves busques ens recorden temps passat i present de la història del Serrallo, el barri pescador de Tarragona.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.