Els col·lectius feministes del Camp de Tarragona programen un 25N marcat per la pandèmia

Els col·lectius feministes del Camp de Tarragona programen un 25N marcat per la pandèmia

L’excepcionalitat sanitària ha accentuat la xacra social de les violències masclistes, per aquest motiu les entitats feministes s’uneixen per proposar activitats i accions reivindicatives pel 25N, Dia Internacional per a l’Erradicació de les Violències Masclistes

Sota el lema “la pandèmia de les violències masclistes també mata. Combatem-les ara i sempre!” la Plataforma 25N del Camp de Tarragona reivindica un any més la necessitat d’eliminar les violències masclistes. Enguany, la pandèmia de la COVID-19 ha accentuat situacions de vulnerabilitat i maltractament causades per un sistema masclista, que denigra, maltracta i assassina.

La meitat de les dones laboralment actives treballen en el sector del comerç, les activitats sanitàries i de serveis socials, l’educació i l’hostaleria. Aquests sectors han estat alguns dels més castigats per la pandèmia i les restriccions, accentuant situacions de vulnerabilitat i precarització. A aquest fet se li suma la feminització de les feines de cures, un treball invisibiltizat que ha resultat essencial en la situació sanitària actual, esdevenint en alguns casos una tasca forçada pel tancament d’escoles i serveis d’atenció a les persones que ha portat a moltes dones a la precarietat econòmica.

Durant el primer mes de confinament les trucades al servei d’assistència a les dones víctimes de violència masclista va augmentar un 30,7% a Catalunya respecte a les mateixes dates del 2019 i les consultes digitals al servei 016 s’han multiplicat per 5.D’altres serveis essencials com el d’atenció sexual i reproductiva s’han vist col·lapsats a causa de la crisi ocasionada per la pandèmia, vulnerabilitzant els drets i seguretat de moltes dones. A més, des dels col·lectius feministes es denuncia l’agreujant que pateixen les dones migrades en situació irregular, que veuen ignorats els seus drets i es troben desprotegides davant una Llei de Violència de Gènere que no les empara.

Les xifres de feminicidis són igual de lamentables, a Espanya ja son 80 les víctimes mortals de les violències masclistes, 12 a Catalunya. Per aquest motiu, els diversos col·lectius feministes del Camp de Tarragona s’uneixen per reivindicar conjuntament el maltractament social i institucional que castiga les dones, per lluitar contra totes les violències masclistes i per exigir un sistema just per a totes les persones.

Activitats programades

Amb motiu del 25N, Dia Internacional per a l’Erradicació de les Violències Masclistes, els col·lectius que conformen la Plataforma 25N han organitzat a diversos municipis activitats i accions per convidar a la reflexió i la reivindicació. En relació amb altres anys, la pandèmia i les mesures sanitàries han variat la forma de les programacions, protagonitzades enguany per les concentracions. Així i tot, no ha canviat l’esperit crític i de lluita habitual d’aquesta data, que empeny la població a sortir al carrer.

Tarragona
Es realitzarà una concentració a les 19:00 h del 25 de novembre a la Plaça de la Font, acompanyada de la lectura del manifest.

Reus 
Dimecres 25 a les 19:00 h es durà a terme una actualització del mural d’Hora Violeta de l’Avinguda Jaume I, 42. Seguidament a les 19:30 h hi haurà una concentració a la Plaça del Mercadal que inclourà una performance de PPCC+, la lectura del manifest i la interpretació col·lectiva de la cançó “Canción sin miedo” de Vivir Quintana.

Fins al 29 de novembre es pot gaudir de l’exposició reflexiva #aparadorscontralaviolènciamasclista, on diversos establiments de la ciutat compten amb decoració i peces d’art als seus aparadors per parlar de les violències masclistes. Es tracta d’una iniciativa de Comerç Solidari de Reus que compta amb un punt d’informació a Creu Blanca, Carrer Sant Llorenç, 1 de Reus.

Al Facebook live de Reus Intercultural es realitzarà una xerrada el pròxim dissabte 28 de novembre a les 18:00 h sota el títol “Mujeres migrades ante la violència”. Hi participaran la psicòloga Sunami Garcia, la cuidadora Marlene Feeley i la historiadora Irina Ravelo.

Riudoms
Es durà a terme una concentració i lectura de manifest el 25 de novembre a les 19:00 h a la Plaça de l’Església, acompanyada de la performance de PPCC+.

Vila-seca
A les 20:15 h de dimecres 25 està programada una concentració a la Plaça de l’Església de Vila-seca.

La Plataforma 25N del Camp de Tarragona està formada per Dones d’Aigua, Fridas, Hora Violeta, Cau de Llunes, Heura Lila, Mirada Violeta, Les Filomenes Cambrils, AfroFemRA, Cuculmeca, Red Antiracista, Entrepobles, IAC, Arran Tarragona, Endavant Tarragonès, Coordinadora d’ONG Tarragona, H2O Reus, Enginyeria Sense Fronteres, Comerç Solidari CUP Tarragona.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.