Els itineraris per descobrir l’entorn natural del Castell Monestir d’Escornalbou se seguiran realitzant a la tardor

Des que es van posar en marxa, aquest estiu, els itineraris guiats per descobrir l’entorn natural del Castell Monestir d’Escornalbou ja han participat de la proposta un centenar visitants. Aquelles persones interessades que encara no hagin visitat l’entorn natural podran apuntar-se als itineraris guiats fins el proper mes de novembre.

Tots els dissabtes i diumenges a les 10h i a les 18h tenen lloc dues visites guiades a l’entorn del Castell Monestir d’Escornalbou. La primera de les propostes acosta al visitant a les corralines i l’espai carbonera, oberts i restaurats recentment. El segon itinerari transcorre pel Passeig dels Frares, que tot i que ja era visitable abans d’aquesta iniciativa, ara s’hi poden descobrir aspectes i històries poc conegudes i interessants. Els municipis de l’antiga Baronia d’Escornalbou -l’Argentera, Colldejou, Duesaigües, Pradell de la Teixeta, Riudecanyes, la Torre de Fontaubella i Vilanova d’Escornalbou- s’han sumat a la iniciativa i han ofert les visites guiades als seus veïns, per tal que puguin redescobrir l’entorn del seu emblemàtic monument.

Les dues visites tenen una durada de dues hores, són obertes al públic en general i s’inicien cada dissabte i diumenge a les 10h i a les 18h des de l’aparcament del Castell Monestir, en el punt d’inici del camí de l’Hort dels Frares. Cal inscriure’s prèviament per telèfon (675 834 996) o per correu electrònic (visites@escornalbou.cat). Es recomana portar calçat còmode o de muntanya, gorra i aigua.

Les actuacions transformadores del castell monestir

Les visites, organitzades des de la Unitat de Medi Ambient, Salut Pública, Enginyeria Municipal i Territori de la Diputació de Tarragona, s’emmarquen en el projecte Operació Baronia d’Escornalbou. Aquest projecte és la primera de les 3 fases d’intervencions que des de la Diputació i la Generalitat de Catalunya s’estan duent a terme per tal de dignificar el monument i el seu entorn natural. L’Operació Baronia d’Escornalbou, cofinançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) 2014-2020, objectiu d’inversió en creixement i ocupació, eix 6, amb un ajut de 613.908,48 euros d’una inversió total prevista d’1.484.137,66 euros, està arribant a les seves acaballes. Ha permès l’abastament d’aigua potable des de l’Argentera, el sanejament de les aigües i conducció dels serveis, la recuperació del conjunt de petites edificacions de masoveria d’usos agrícoles i ramaders , la restauració del mur del Camí dels Frares i la font del sarraí i la millora dels camins i senders dels set municipis de l’antiga baronia.

La segona fase d’actuacions, ja en marxa, se centra en la restauració del Castell Monestir d’Escornalbou per a usos culturals i compta amb el finançament del Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana, dins el programa 1,5% Cultural. La tercera i darrera fase d’actuacions inclou la museografia i els serveis turístics complementaris, que està previst que finalitzin a meitat del 2023. 

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.