La Fira de Sant Jaume torna al parc de la Festa del 21 al 23 de juliol

presentacio_fira_cavall_2017

Els dies 21, 22 i 23 de juliol tindrà lloc una nova edició de la Fira de Sant Jaume, que organitza Reus Promoció amb la col·laboració de l’Associació dels Amics dels Cavalls de les comarques de Tarragona. La Fira de Sant Jaume s’organitza amb l’objectiu de mantenir viva una de les tradicions més antigues de Reus i un dels certamen firals més antics de Catalunya, que té els seus orígens en l’any 1343. La inauguració oficial de la Fira de Sant Jaume tindrà lloc el divendres a les 21 h i anirà a càrrec de l’alcalde de Reus, Carles Pellicer.

En els darrers anys el certamen ha anat evolucionant i actualment, la Fira ha consolidat un model lúdic i festiu, que manté el seu caràcter de “Fira de nit a Reus”. En horari de tarda-vespre, de 19 a 24 h, l’edició d’aquest any presenta un programa orientat especialment als aficionats als cavalls i al públic familiar. Per facilitar l’accés al públic, cal recordar que l’entrada a la fira és gratuïta i que disposa d’una extensa zona de pàrquing.
Un any més, els grans protagonistes de la Fira de Sant Jaume són sense dubte els cavalls, ja que en el marc de la fira s’organitza la 22a Fira del Cavall. Altres activitats destacades són els Sopars tradicionals a la fresca, elaborats amb productes de proximitat, i la tradicional Cursa de portadors de sacs d’avellanes. Les activitats de la zona infantil, amb les atraccions de fira i les passajades en poni, complementa el ventall d’activitats de la Fira de Sant Jaume.

El diumenge a la tarda, la Fira de Sant Jaume de Reus serà protagonista del programa «KM 0» de la xarxa de televisions locals de Catalunya, un programa d’entreteniment que durant l’estiu es realitza cada dia des d’un municipi diferent.

22a Fira del cavall
És l’apartat més destacat de la Fira de Sant Jaume. Organitzat per l’Associació dels Amics del Cavall de les comarques de Tarragona, es comptarà amb la presència de diferents centres d’equitació de la demarcació. Cal destacar que en aquests moments, la Fira de Sant Jaume és l’única fira de cavalls que es realtiza a Catalunya.

Com a novetat d’aquest any, els dies 19 i 20 de juliol, tindrà lloc el Campionat de Catalunya de Morfologia de Pura Raça Espanyola, un certamen que s’havia realitzat en el marc de la Fira de Sant Jaume en passades edicions de la fira i que va tenir lloc per darrera vegada a l’edició de 2014.

Organitzat per l’Associació dels Amics dels Cavalls de les comarques de Tarragona i l’ANCCE, el campionat de Catalunya es recupera i es torna a realitzar a Reus i ho fa amb una excel·lent participació, ja que està previst que finalment s’arribi al centenar de cavalls inscrits. Aquest tipus de campionats valoren la morfologia dels animals de pura raça espanyola, la seva «bellesa», i la perfecció dels seus moviments. En total, es lliuraran 90 trofeus en 15 categories, dividits entre mascles i femelles. La majoria dels cavalls participants provenen de Catalunya, però també hi ha exemplars de les Illes Balears, Alacant, Madrid, Cadis, França i Suïssa.

A destacar també altres proves que es realitzaran durant el cap de setmana, com el concurs de «Horse ball» (basquet a cavall) el divendres i el Concurs de Salt d’Obstacles el dissabte, proves que per la seva espectacularitat compten amb gran èxit de públic. El diumenge a la tarda tindra lloc el Concurs de Pole Bending i Barrel Racing. El dissabte al matí, a partir de les 9 h, el recinte firal acollirà el Concurs d’Alta Escola, i el diumenge, a partir de 2/4 de 9 h, el concurs de Doma clàssica. La Fira també comptarà amb la articipació de diferents centres hípics de la demarcació que realitzaran exhibició de diferents disciplines eqüestres el divendres i el diumenge a la tarda. Afegir també que cada nit es podrà veure l’espectacle eqüestre, que aquest any anirà a càrrec dels genet s Santi Serra i Florin Harabor. Es podrà veure divendres i dissabte a les 23 h i diumenge a les 22’30 h, i serà una actuació en que els genets realitzaran doma en llibertat i diverses especialitats acrobàtiques.

Sopar de la Fira de sant Jaume
Aquest sopar tradicional vol posar en valor els productes de proximitat de qualitat i és, des de fa uns anys, una de les activitats amb més èxit de la Fira de Sant Jaume, ja que permet als visitants degustar a l’aire lliure un menú de productes autòctons.

La proposta per aquest any inclou una amanida de tomàquet del Camp de Tarragona, un assortit de carns a la brasa compost per xai, llonganissa i cansalada, conill «a l’ajillo» i les postres, a escollir entre mel i mató de Colldejou o codonyat clàssic Glady de Vinyols, tot acompanyat pel vi del Celler Masroig. El preu del tiquet del menú es manté en 10 euros i es podrà adquirir a la mateixa fira. També es podran comprar degustacions individuals. Totes les amanides i els plats de carn estaran amanits o cuinats amb oli d’oliva verge extra DOP Siurana.
Productors: Embotit Bondrià – Carnisseries Bonet i fills, Codonyat natural Glady, Formatges Colldejou, Celler Masroig.

21a Cursa de portadors de sacs d’avellanes, gran premi “Unió”. XXI Trofeu “Xola”
Un dels actes més emblempatics i genuïns de la Fira de Sant Jaume de Reus, on els participants es carreguen un sac d’avellanes de 58 quilos a l’esquena per completar un itinerari d’uns 900 metres aproximadament. La cursa es desenvoluparà el dissabte dia 22 a les 20’15 h en un circuit establert a prop de la Fira. La cursa de portadors de sacs d’avellanes és la primera de les tres curses que es realitzen cada any a Reus, Riudoms i Valls, i forma part del gran premi UNIÓ. Prèviament, a les 1945 h, es realitzarà l’exhibició de portadors de sac s d’avellanes, a càrrec del Club Esportiu Alba.

Espectacles de ball i espai de Reus Promoció
Amb l’objectiu de potenciar els actes lúdics, en aquesta edició també es recuperen els espectacles de ball a la nit, que comptaran amb la participació de diferents entitats de Reus: l’escola de balls de saló Wapachá (divendres), Sala New York (dissabte) i els grups Reus Country Line Dance i Country Line Dance Rose. Totes les actuacions tindran lloc a l’escenari de la zona de sopars a les 21’30 h.

D’altra banda, l’espai de Reus Promoció s’amplia, i a més de la seva funció de promoció turística de ciutat i punt d’informació de la Fira, aquest any també realitzarà promoció de les diferents activitats de la Capital de la Cultura Catalana. En aquest espai s’exposaran els gegants petits de Reus durant tot el cap de setmana, i s’hi realitzarà la promoció de productes gastronòmics vinculats a la ciutat: «vermut de Reus i oli DOP Siurana. En aquest sentit, cada dia de la Fira es realitzaran degustació de producte, de 19 a 20 h, vinculat a la DOP Siurana, i de 20 a 21 h, de vermut de Reus.

Zona infantil
Pensant especialment en el públic familiar i els visitants més joves, la Fira compta amb una zona infantil diferenciada, en la que s’ubiquen les tradicionals atraccions de fira, així com el circuït de ponis, en què poden pujar els nens i fer una breu passejada.
Com a novetat d’aquest any, i pensant especialment en el més petits, aquest any es comptarà amb la participació dels gegants petits de la Colla gegantera de Reus, que ballaran el dissabte a partir de dos quarts de vuit, i el Ball de Cavallets de Reus, que es podrà veure el diumenge a la mateixa hora.

Programa de la Fira de Sant Jaume 2017
Dimecres 19 i dijous 20 de juliol

 • De 18 a 24 h: Campionat de Catalunya de Morfologia Pura Raça Espanyola

Divendres, 21 de juliol

 • 18 h: Concurs social de «horse ball» (basquet a cavall)
 • 19 h: Obertura de la Fira
 • 19 a 22 h: Passejades en poni per a nens i nenes (espai d’atraccions infantils)
 • 21 h: Inauguració oficial a càrrec de les autoritats de la ciutat
 • 21 h: Exhibició de disciplines eqüestres: Club Hípic Tgn Sport Horses (Reus), Club Hípic Quadres d’en Blai (Riudoms), Club Hípic Tomas Santiago (Cambrils).
 • 21:30 h: 8a Cursa nocturna de Sant Jaume. Sortida: piscines municipals de Reus.
 • 21:30 h: Espectacle de Ball, a càrrec de Wuapachá Escola de Balls de Saló
 • 22 h: Lliurament dels premis del Campionat de Catalunya de Morfologia 2017
 • 23 h: Gran espectacle eqüestre a càrrec de Santi Serra i Florin Harabor
 • 24 h: Tancament de la Fira

Dissabte, 22 de juliol

 • 9 h: Concurs d’Alta Escola, puntuable pel campionat de Catalunya 2017.
 • 10 h: Concurs de doma vaquera, puntuable pel campionat de Catalunya 2017
 • 19 h: Obertura de la Fira
 • 19 h: Concurs de Salt d’Obstacles. Puntuable Lliga de Tarragona i la Lliga Catalana.
 • 19 a 22 h: Passejades en poni per a nens i nenes (espai d’atraccions infantils)
 • 19:30 h: Ballada dels gegants petits de la Colla Gegantera de Reus
 • 19:45 h: Exhibició de portadors de sacs d’avellanes, a càrrec del Club Esportiu Alba.
 • 20:15 h: Cursa de portadors sacs d’avellanes. XXIV Trofeu “Xola”
 • 20:45 h: Lliurament de medalles i trofeus als participants de l’exhibició de sacs d’avellanes i la Cursa de portadors de sacs d’avellanes.
 • 21:30 h: Espectacle de Ball, a càrrec de la Sala New York Reus
 • 23 h: Espectacle eqüestre: Santi Serra i Florin Harabor (doma en llibertat i acrobàcies a cavall)
 • 24 h: Tancament de la Fira

Diumenge, 23 de juliol

 • 8:30 h: Concurs territorial de Doma clàssica 0* i 1*. Puntuable per la Lliga de Tarragona i per la final de Catalunya.
 • 19h: Obertura de la Fira
 • 19 h: Concurs territorial de Pole Bending i Barrel Racing. Puntuable Lliga Catalana.
 • 19 a 22 h: Passejades en poni per a nens i nenes (espai d’atraccions infantils)
 • 19:30 h: Ballada del Ball de cavallets de Reus
 • 21 h: Temps d’Hípica. Exhibició de disciplines eqüestres a càrrec del Club Hípic Herederos de Santiago (Cambrils), Club Hípic Tgn Sport Horses (Reus), Club Hípic Les Parades (Les Borges del Camp), Club Hípic West Fort (Salou), Club Hípic Quadres d’en Blai (Riudoms), Club Hípic Tomas Santiago (Cambrils).
 • 21:30 h: Ball country: grups Reus Country Line Dance i Country Line Dance Rose
 • 22:30 h: Gran espectacle eqüestre a càrrec de Santi Serra i Florin Harabor
 • 24 h: Tancament de la Fira

Durant tots els dies de la fira

 • Sopar tradicional de la Fira de Sant Jaume: Sopar a la fresca, elaborat amb productes de proximitat. Preu, 10 euros. Amanida amb tomàquet. Assortit de carns a la brasa Bondrià d’Alforja (xai, llonganissa i cansalada). Conill «a l’ajillo» de Bonet i fills. Mel i mató artesanal de Colldejou o codonyat clàssic Glady de Vinyols. Vi Celler Masroig (DO Montsant)i aigua. Tots els plats estan elaborats amb oli d’oliva verge extra DOP Siurana
 • Degustacions gastronòmiques. Espai «Reus Promoció». Degustacions de productes gastronòmics: Oli DOP Siurana, de 19 a 20h; i Vermut de Reus; de 20 a 21h.
 • Activitats infantils. Atraccions de fira (carrussel, motos, trenet, etc..). Cada dia, de 19 a 24 h, atraccions de fira per als infants. Ponis per als infants: Cada dia, al recinte firal, de 19 h a 22 h, passeig en poni i a cavall per a la mainada. Gegants petits de Reus, durant tots els dies de la Fira, exposició dels gegants petits de Reus a l’espai Reus Promoció i ballada, el dissabte 22 a les 19:30 h. Ball de Cavallets, diumenge 23 a les 19:30 h
Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.