Inici de l’agenda d’activitats de primavera del Parc Natural de Montsant

Amb l’arribada de la primavera iniciem la programació de la nova agenda d’activitats del Parc Natural de Montsant amb moltíssimes propostes per descobrir el patrimoni natural i cultural de Montsant i dels seus pobles.

La majoria d’activitats estan organitzades conjuntament amb institucions dedicades al medi ambient i les d’empreses i particulars del territori que compten amb l’acreditació de Bon Coneixedor del Parc Natural de Montsant. Us proposem activitats de senderisme interpretatiu i d’orientació, sortides naturalístiques i cursos i tallers monogràfics. Com podreu comprovar en el cartell que us adjuntem, les activitats i rutes que assenyalen el valor espiritual de Montsant tenen protagonisme aquest trimestre. Montsant, la “muntanya santa” pel seu passat eremític i pel seu present materialitzat en les múltiples ermites que podeu visitar, és sens dubte un dels valors més singular de la serra. Aquest és l’eix temàtic sobre el qual estan treballant tots els alumnes de Primària de la comarca del Priorat amb la campanya d’educació ambiental que es realitzarà aquesta primavera i que es basa en els continguts de l’agenda escolar del Parc Natural de Montsant. Amb l’objectiu de reforçar i transmetre aquests valors, s’han inclòs diverses activitats en aquest sentit, especialment al voltant d’una data tan emblemàtica i especial en el calendari com el solstici d’estiu.

Tanmateix, el patrimoni geològic, el coneixement de les propietats de les plantes, tallers d’identificació d’insectes o la descoberta dels amfibis i rèptils del Parc de la mà del Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) són algunes de les altres iniciatives que trobareu en aquesta agenda. També les activitats de l’ornitologia hi tenen lloc, com el ja habitual curs d’introducció organitzat per l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), un cens d’aus nocturnes, el taller d’anellament d’ocells o uns sortida naturalística per conèixer els ocells d’espais oberts i penya-segats.

Entre els dies 24 de maig i 5 de juny celebrarem la Setmana de la Natura que es promou des de  Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC) i la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT), i que enguany des del Parc Natural de Montant dedica a l’arquitectura de la pedra seca, un paisatge característic de Montsant. Durant els darrers dos caps de setmana del mes de maig s’han programat dues activitats centrals. Els dies 21 i 22 de maig, a l’ermita de Sant Antoni d’Ulldemolins i organitzat per La Porta del Congost, es realitzaran unes Jornada de pedra seca que combinaran la realització d’un taller pràctic a càrrec de Marges del Priorat i la divulgació d’aquesta arquitectura popular a través d’una taula rodona i realització d’un itinerari. El darrer cap de setmana, el dia 28 de maig, hi ha previst de fer l’itinerari d’interpretació de la pedra seca creat pel Parc Natural al Racó de Montalts (la Vilella Baixa-Cabacés) amb les associacions excursionistes de Cornudella de Montsant i Ulldemolins.

Una altra novetat enguany d’aquesta primavera és que s’inicia el programa “Montsant, escenari de la diversitat”, una sèrie de tallers per conèixer paratges singulars de Montsant a través del llenguatge artístic de caire universal i especialment adaptades a persones amb diversitat funcional. Iniciarem aquests tallers amb una activitat el 14 de maig a la Cartoixa d’Escaladei dirigida a persones amb diversitat intel·lectual que tindrà com a fil conductor les llegendes de la Cartoixa.

En quan a les exposicions que es podran visitar aquesta primavera a la seu del Parc Natural de Montsant, actualment hi trobareu el projecte “HABITAR”, una exposició produïda per Prioritat amb el suport del Parc Natural de Montsant i que mostra els valors del paisatge del Priorat i convida a la reflexió sobre on i com habitem. A partir del 13 de maig i fins el 26 de juny, s’acollirà l’exposició “Tota pedra fa paret” de l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. La mostra, eminentment fotogràfica, pretén oferir una panoràmica àmplia sobre aquest llegat, posant èmfasi en les variants tipològiques més habituals i en la diversitat territorial. Tanmateix hi haurà passi de les construccions més emblemàtiques del Parc Natural de Montsant.

Totes les activitats són prèvia inscripció i us recomanem que contacteu amb els organitzadors dies abans de la data de l’activitat per confirmar-ne la realització. Totes les activitats d’aquesta agenda poden ser anul·lades o patir canvis segons la situació sanitària del moment. Si voleu rebre habitualment informació sobre el Parc, ens podeu escriure a: activitats.pnmontsant@gencat.cat

Per a més informació podeu consultar: www.parcsnaturals.gencat.cat/montsant 

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.