Joaquim Calatayud, alcalde de les Borges del Camp, absolt de delicte ecològic per abocaments a la riera d’Alforja

L'alcalde Joaquim Calatayud entrant al jutjat, maig de 2016

L’alcalde de les Borges del Camp i president del Consell Comarcal del Baix Camp, Joaquim Calatayud, ha estat absolt pel Jutjat Penal número 1 de Reus de delicte ecològic per abocament d’aigües fecals del municipi a la riera d’Alforja. Calatayud s’enfrontava a una pena d’inhabilitació d’un any i mig, a una multa de més de 3.000 euros i a més de 10 mesos de presó. El judici es va celebrar els dies 3 i 4 d’octubre de 2016, després d’un ajornament el mes de maig del mateix any i la sentència s’ha donat a conèixer a les parts aquest dijous, 8 de març de 2018.

L’alcalde de les Borges del Camp estava acusat per una denúncia de la plataforma El Freixe per abocaments a la riera ja que, tot i que Les Borges té una depuradora que va construir l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) en 2010, fins ara no ha funcionat mai. Actualment l’ACA està finalitzant les obres d’acabament i posada en marxa d’aquesta depuradora, que hauria de començar a funcionar aquest primer trimestre de 2018.

La sentència acredita l’existència d’abocaments de les aigües residuals a la riera així com l’autorització de l’ACA a l’Ajuntament per a fer aquests abocaments mentre no es construïa i posava en marxa la depuradora. Però la jutgessa determina que no s’ha pogut demostrar que els nivells de contaminació existents siguin conseqüència directa dels abocaments que s’han produït a Les Borges, ja que la contaminació a la riera s’ha detectat en diversos trams.

Calatayud s’ha mostrat molt satisfet amb la sentència absolutòria ja que “des de l’Ajuntament sempre hem defensat la gestió municipal i hem intentat de totes les maneres possibles que l’ACA acabés la depuradora i la posés en marxa, amb l’objectiu d’evitar els abocaments, una fita que ja tenim a tocar”.

L’ACA va invertir fa 8 anys 1,9 milions d’euros en la construcció de la depuradora de les Borges del Camp, i el mes de juny de 2017 va signar el contracte de finalització de les obres per valor de gairebé 733.000 euros, IVA inclòs. La depuradora se situa al marge esquerre de la riera d’Alforja i té una capacitat de tractament de 905 m3/dia.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.