Jordi Folck exposa ‘Tot el món llegeix… i tu?’ al Centre Cultural de Cambrils

L’exposició fotogràfica-literària de Jordi Folck “Tot el món llegeix… i tu?” es pot visitar a la Sala Àmbits del Centre Cultural de Cambrils des d’avui, 23 d’abril, i fins el proper 28 de maig en horari de 9 a 21 hores de dilluns a divendres.  

La mostra és un homenatge als lectors i lectores d’arreu del món, que Folk ha fotografiat enmig de diferents paisatges mentre estaven immersos en la lectura.  L’exposició compta amb el suport de las Biblioteca Jaume Vila de Mollerussa i la Biblioteca Xavier Amorós de Reus.  

Jordi Folck és escriptor, fotògraf i professor de creativitat a la URV, UAB i ESRP (UB). Des de l’any 1999 fins el 2012 va co-redactar i dirigir els espots televisius al voltant dels premis de literatura Sant Jordi. Ell mateix explica el per què d’aquest exposició fotogràfica al fulletó de la mostra.  

Sovint tot viatjant amb una càmera fotogràfica descobreixo fascinat que , malgrat el paisatge que s’imposa al bell mig de la instantània hi trobo un lector encara més fascinat per les paraules que per les imatges que l’envolten. Sigui perquè aquell és el seu entorn habitual sigui pel deler de llegir en un entorn privilegiat el cert és que es troba absent en un altre viatge interior. Hi és però no hi és del tot: és fàcil fotografiar-lo. I reconec que hi trobo un plaer especial: el d’un model que no es mou, que conscient o inconscientment, es deixa fer. No hi ha altre moviment que el de passar planes –mentre jo faig córrer el meu rodet fotogràfic i a un i a l’altre el temps se’ns passa. Jo esdevinc lector de lector, així doncs doble lector i acabaré, després al meu laboratori esdevenint escriptor. Qué és si no la fotografia sino escriure amb llum si no impressionar sobre paper blanc imatges que tracto i manipulo amb les meves mans que esdevenen ombres sobre el paper en el procés manual de positivat? 

Aquesta és una selecció de fotografies fetes, entre moltes altres en moments feliços quan descobreixes que res ni ningú pot abstreure un lector quan les planes d’un llibre resulten extraordinàries. No hi ha catedrals ni temples, ni places, muntanyes ni llenques de mar finestra enfora que no puguin ser derrotades per un paràgraf de lletres negres sobre blanques. 

Heu provat de llegir al bell mig d’un paisatge aclaparador? Les paraules volen, prenen cos, esdevenen memorables. Bastiu una experiència única. 

I per altra banda i fins i tot, entre les parets més humils de la cambra més fosca només els llibres us permetran veure món, història i geografia per l’ull d’aquell que mitjançant la seva imaginació o la seva experiència ha estat capaç d’emportar-vos a l’interior d’un llibre i més enllà. 

D’aquí aquesta exposició fotogràfica-literària com a homenatge al lector d’arreu del món al qual retrobarem sempre a través de les planes d’un llibre. 

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.