Jornada “Llum de Llull” Biblioteques Municipals en homenatge a Àngels Ollé

Reus, Àngels Oller, Biblioteques

Les Biblioteques Municipals de Reus organitzen la 2a Jornada “Llum de Llull” per homenatjar a M. Àngels Ollé i donar a conèixer la seva important aportació al llibre infantil català als inicis dels anys seixanta.

El proper dimecres 27 de novembre, durant tot el dia, tindrà lloc a la Biblioteca Central Xavier Amorós la 2a Jornada “Llum de Llull” amb importants aportacions com la de Teresa Codina, una mestra de 92 anys que va ser companya de M. Àngels Ollé als inicis de la seva carrera profesional a Barcelona. El seu testimoni il·luminarà els anys previs a l’arribada d’Ollé a Reus, i que van marcar tota la seva trajectòria. La segona sessió del matí és a càrrec de Teresa Mañà, de la Universitat de Barcelona, que emmarcarà el moment històric i els referents culturals d’aquells anys.

A la tarda, a les 17:30 h, la sessió de contes de cada dimecres de la sala infantil anirà a càrrec del grup MARC (Mestres Àvies Recuperadores de Contes), del qual la M Àngels va ser impulsora i que en aquesta ocasió explicaran “La visita de Sant Pere” el conte que la M. Àngels va escriure com a Pregó de la Fest Major l’any 1994. L’Ajuntament, en el seu record, n’ha fet una reedició que es distribuirà gratuïtament.

A continuació i a la Sala Central de la Biblioteca Xavier Amorós, es presentarà l’exposició que l’equip de les BMR , familiars i altres persones de l’entorn de la M. Àngels han preparat amb tots  els seus llibres i algunes fotografies que diversos particulars han cedit per a l’ocasió.

De fet, les Biblioteques Municipals de Reus, fan una crida a tothom que tingui material fotogràfic de les seves diverses facetes per a digitalitzar-lo i poder-ne disposar més endavant. Tancarà la jornada la presentació d’un llibre ben singular, la reedició en un únic volum de 4 llibres de la col·lecció “Cullera de sopa” que Ollé va escriure i va il·lustrar Carme Solé Vendrell l’any 1974. Aquest volum, editat per Estrella Polar, va sortir a la llum aquest setembre i en parlaran l’editora Cristina Feliu i la mateixa il·lustrador Carme Solé.

El programa monogràfic de la segona jornada “Llum de Llull” té l’objectiu de visualitzar la important tasca que M. Àngels Ollé va fer com a mestra als inicis dels moviments de renovació pedagògica, els quals donaven al llibre i la biblioteca escolar un paper fonamental per l’educació dels infants i la seva formació com a persones. També era un moment en què calia elaborar nous materials per a l’aprenentatge del català i amb metodologies renovades i la M Àngels en va ser una destacada precursora.

Les jornades “Llum de Llull” van celebrar-se per primer vegada l’any 2017 en el marc de Reus Capital de la Cultura Catalana per a fomentar el coneixement del ric patrimoni bibliogràfic adreçat als infants del nostre país.

En aquella ocasió es va presentar Ramon Llull com l’autor de la incipient Europa Medieval que va estrenar el concepte de llibre per infants i es promovia la celebració del dia 27 de novembre com el Dia de Ramon Llull per a mantenir viu el seu paper en el desenvolupament de la llengua dels Països Catalans. També es va tenir ocasió d’escolar el Conservador del Patrimoni bibliogràfic infantil de la Biblioteca Nacional de França i a la mateixa M Àngels Ollé que va intervenir per exposar el paper del grup MARC. En aquella ocasió van participar un destacat nombre de mestres, bibliotecaris i altres professionals d’arreu de Catalunya.

Programa Jornada Llum de Llull 2019

 

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.