Jornades d’Història Contemporània Pere Anguera del 17 al 20 de maig

En el marc de la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017, el Centre de Lectura i l’Ajuntament de Reus, conjuntament amb l’ISOCAC (grup de recerca sobre Ideologia i Societat a la Catalunya Contemporània, del departament d’Història de la URV, adscrit a la Generalitat de Catalunya) volen retre homenatge a Pere Anguera Nolla, historiador i mestre d’historiadors, a través de les «Jornades d’Història Contemporània Pere Anguera» en les quals s’exposaran alguns dels temes que, tant ell com el grup de recerca ISOCAC, van desenvolupar i continuen desenvolupant. Les jornades s’organitzen conjuntament entre el Centre de Lectura, el grup ISOCAC, les Biblioteques Municipals de Reus i amb la col·laboració de la Fundació Privada Reddis, l’Institut Ramon Muntaner, la Universitat Rovira i Virgili i Reus Capital de la Cultura Catalana 2017.

Tal i com ha recordat el president del Centre de Lectura Xavier Filella aquestes jornades “volen ser una continuïtat del Congrés Internacional Pere Anguera organitzat l’any 2011 al Centre de Lectura i al Campus Catalunya de la URV, per tal de recordar la figura del doctor Pere Anguera”. El simposi i les activitats proposades pel 2017 volen sustentar el diàleg i treball conjunt d’estudiosos i especialistes a l’entorn d’uns grans temes que constituïren els principals eixos de la seva tasca investigadora i que s’inscriuen en les preocupacions fonamentals de la historiografia contemporaneïsta actual. El representant del grup ISOCAC Antoni Gavaldà ha explicat que aquestes qüestions s’analitzaran a través del treball distribuït en quatre àmbits: 1) Història local: cultura, política i identitat. 2) Construcci&oac ute; d’identitats nacionals i mites, símbols i representació. 3) Liberalisme i antiliberalisme. El carlisme i 4) El catalanisme i les relacions Catalunya-Espanya.

Per la seva part, la regidora de Cultura Montserrat Caelles ha expressat la satisfacció de l’Ajuntament de Reus per la col·laboració de diferents institucions que farà possible divulgar la figura del doctor Pere Anguera i els àmbits d’estudi a què es va dedicar, així com pel fet que aquestes jornades encaixen en la filosofia de la Capital de la Cultura Catalana d’anar més enllà de l’àmbit estrictament local a la vegada que es potencien actius culturals de la ciutat.

En aquestes jornades es plantejarà el balanç historiogràfic i presentarà a la discussió unes línies de treball amb les aportacions fetes i fixar punts clau de debat. També s’han organitzat activitats paral·leles a la Biblioteca Pere Anguera, que inclou el passi del documental «Tres segles i una veu» i la ruta «Llegir i caminar», la visita al fons Pere Anguera i la lectura de fragments de la Història General de Reus, dirigida per Pere Anguera, als espais testimonis de la història de la ciutat, a càrrec de Carme Just.

El programa de les jornades és el següent:

Dimecres, 17 de maig. Centre de Lectura de Reus

      • 19.00 h Inauguració de les jornades a càrrec de l’alcalde de Reus Carles Pellicer, Valero Camps, president de la Fundació Privada Reddis, Montserrat Duch, coordinadora del grup ISOCAC i Xavier Filella, president del Centre de Lectura.
      • 19.15 h Carlos Forcadell (Catedràtic d’Història contemporània de la Universitat de Saragossa): «El Historiador Pere Anguera: pasión y profesión»
      • 20.00 h Montserrat Duch (Catedràtica d’Història contemporània de la URV): «L’espoli franquista dels espais de sociabilitat catalans»

A continuació col·loqui.

Dijous, 18 de maig. Centre de Lectura de Reus

      • 19.00 h Borja de Riquer (Catedràtic emèrit d’Història contemporània de la UAB): «Catalanitat, catalanisme i nacionalisme espanyol al segle XIX. Reflexions per a un debat constructiu».
      • 19.45 h Pere Gabriel (Catedràtic d’Història contemporània de la UAB): «Catalanitats i catalanismes dins el republicanisme federal el segle XIX. El cas de Rossend Arús i Arderiu».
      • 20.30 h Ramon Arnabat (Professor d’Història contemporània a la URV) i Xavier Ferré (professor de pedagogia de la URV): «Un model català d’ateneisme».

A continuació col·loqui.

Divendres, 19 de maig. Biblioteca Pere Anguera

      • 10.00 h Joan Maria Thomàs (Professor d’història contemporània a la URV i ICREA acadèmia): «La no nació catalana dels falangistes».
      • 11.00 h Antoni Gavaldà (Professor de didàctica de les ciències socials a la URV): «El fracàs de la col·lectivització agrària al camp com a model igualitari».

Al finalitzar les conferències es podrà visitar i conèixer el Fons Pere Anguera.

Dissabte, 20 de maig. Biblioteca Pere Anguera

      • 10.00 h Projecció del documental «Pere Anguera : tres segles una veu». Comptarem amb la presència Natàlia Borbonès, David Fernàndez i Víctor Rubio, autors del documental.
      • 11. 30 h Presentació del projecte «Llegir i caminar», lectura de fragments de la Història General de Reus, dirigida per Pere Anguera, als espais testimonis de la història de la ciutat. La ruta anirà a càrrec de Carme Just i sortirà des de la Biblioteca Pere Anguera

Les inscripcions són obertes a: secretaria@centrelectura.cat.

Programa Jornades Pere Anguera 2017

jornades_pere_anguera_1_0 (1)

 

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.