La Biblioteca de Cambrils commemora el 150è aniversari del naixement de Segundo de Chomón

La Biblioteca Municipal Josep Salceda i Castells de Cambrils se suma a l’Any Segundo de Chomón amb dues activitats dirigides a diferents públics per donar a conèixer l’obra d’aquest destacat cineasta del període mut. Les activitats estan patrocinades pel Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, que ha declarat l’efemèride oficial amb motiu del 150è aniversari del naixement del cineasta. Cal fer la inscripció prèvia a la biblioteca o a través del correu electrònic bib@cambrils.cat.  

La primera proposta és la projecció i cinefòrum “Segundo de Chomón i el seu temps”, que es portarà a terme el dijous 11 de novembre a la Sala d’Actes del Casal de la Gent Gran. El taller anirà a càrrec de Xavier Miró, especialista en la matèria, i es projectaran catorze films que el cineasta va crear al seu estudi de Barcelona. Les persones participants podran veure documentals, color, fantasia, prestidigitació, trucatges, i els efectes especials més innovadors del seu temps. 

La segona activitat programada és el taller “Chomón per la mainada”, que acostarà el cinema mut als infants a través de la projecció de cinc films basats en contes clàssics. Chomón en va dirigir dos i es va encarregar de la fotografia i dels efectes especials dels altres. Princeses, misteri, fum, ogres i llànties meravelloses per aconseguir que els més petits i petites es trobin amb el cinema mut.  

D’altra banda, aquest novembre la biblioteca municipal també ha organitzat dues noves sessió del programa “Hora del conte”. La propera serà el dijous 25 de novembre a les 17 hores al Centre Cultural i anirà a càrrec de Marta Molí La Flaps, que presentarà el conte per a nadons “La casa sense teulat”. 

A més, els clubs de lectura continuaran les seves trobades mensuals. El 17 de novembre el Club de Lectura Adult celebrarà una sessió especial a càrrec d’Ester Enrich i Marjorie Machado, del col·lectiu Fridas Feministas, per comentar el llibre  Un cor massa gran, d’Eider Rodríguez, en el marc de les Jornades per als Bons Tractes del Departament de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Cambrils. Per la seva part, el 26 de novembre el Club de Lectura Infantil comentarà el llibre Catwings, de Ursula K. Le Guin, amb l’ajuda de la bibliotecària Rosana Andreu.  

Qui és Segundo de Chomón

Si algú va ser capaç de fer ombra a Georges Méliès va ser Segundo de Chomón (1871 – 1929). Va ser un dels pioners més destacats dels primers anys del cinema, sobretot per la seva perícia amb els efectes especials. Va néixer a Terol, tot i que la seva carrera professional la va desenvolupar entre Barcelona, París i Torí. Productores i directors de tot el món no es van resistir als seus “trucs” cinematogràfics.  

En el tombant del segle XIX-XX va instal·lar-se a Barcelona, on va començar a experimentar en el camp dels trucatges cinematogràfics: primer des de la seva pròpia productora (Macaya y Marro) i després per a la principal productora cinematogràfica del món, Pathé. En aquesta època va rodar el seu film més conegut, L’hotel elèctric (1905), on va utilitzar per primer cop a la història del cinema el procediment del pas de manovella (animació fotograma a fotograma, precursor de l’stop-motion). 

Durant la seva etapa a París, va rodar molts dels seus curtmetratges més sorprenents, d’imaginació desbordant i tècnicament innovadors. Un d’ells va ser Excursion dans la lune (1909), una adaptació del Voyage dans la lune (1902) de Méliès. El cineasta va acolorir a mà la cinta, una tècnica en la qual va ser pioner. 

Tot i que el seu nom era poc conegut entre el gran públic, gaudia de prestigi dins del sector. Fins i tot va col·laborar amb els directors Ferdinand Zecca (La Passion de Notre-Seigneur Jésus Christ, Le pêcheur de perles) i Giovanni Pastrone (Cabiria) com a operador de càmera i tècnic d’efectes especials. No cal oblidar que el cineasta aragonès es pot considerar l’inventor del travelling. Va culminar la seva carrera amb Napoleon (1927), d’Abel Gance, on va utilitzar un sistema que seria l’avantsala dels formats panoràmics. 

Va morir prematurament poc abans que el cinema sonor s’acabés imposant, deixant un llegat molt important per al desenvolupament de l’art cinematogràfic. 

AGENDA DE NOVEMBRE 

EM REGALES UN CONTE? 

Dimecres 3 de novembre a les 18 h, a la Biblioteca (Alfons el Cast, 2) nova activitat a càrrec de Rosana Andreu. Per a famílies amb infants de 3r i 4t de primària. 

Per assistir-hi caldrà inscriure’s prèviament a la biblioteca o a través del correu electrònic bib@cambrils.cat

SEGUNDO DE CHOMÓN I EL SEU TEMPS 

Dijous 11 de novembre a les 19.30 h, a la Sala d’actes del Casal de la Gent Gran, projecció i cine-fòrum amb motiu del 150 aniversari del cineasta Segundo de Chomón. Activitat patrocinada pel Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya. 

Per accedir a l’activitat caldrà inscriure’s prèviament a la biblioteca o a través del correu electrònic bib@cambrils.cat

CLUB DE LECTURA ADULT 

Dimecres 17 de novembre a les 18 h, al Centre Cultural (C/ Sant Plàcid, 18-20), Club de Lectura Adult a càrrec d’Ester Enrich i Marjorie Machado, del col·lectiu Fridas Feministas. Es comentarà el llibre Un cor massa gran, de Eider Rodríguez. Activitat emmarcada dins les Jornades per als Bons Tractes del Departament de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Cambrils. 

Per assistir-hi caldrà inscriure’s prèviament a la biblioteca o a través del correu electrònic bib@cambrils.cat

CHOMÓN PER LA MAINADA 

Divendres 19 de novembre a les 17 h, al Centre Cultural (C/ Sant Plàcid, 18-20), projecció de curts del Segundo de Chomón amb motiu del 150 aniversari del cineasta. Activitat patrocinada pel Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya. 

Per assistir-hi caldrà inscriure’s prèviament a la biblioteca o a través del correu electrònic bib@cambrils.cat

HORA DEL CONTE 

Dijous 25 de novembre a les 17 h, al Centre Cultural (C/ Sant Plàcid, 18-20), Hora del Conte amb Marta Moli La Flaps: La casa sense teulat, conte per a nadons. 

Per assistir-hi caldrà inscriure’s prèviament a la biblioteca o a través del correu electrònic bib@cambrils.cat

CLUB DE LECTURA INFANTIL 

Divendres 26 de novembre a les 18 h, a la Biblioteca (Alfons el Cast, 2), club de lectura infantil amb Rosana Andreu. Es comentarà el el llibre Catwings, de Ursula K. Le Guin. 

Per assistir-hi caldrà inscriure’s prèviament a la biblioteca o a través del correu electrònic bib@cambrils.cat

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.