La Cambra de Reus acull una jornada sobre les oportunitats de negoci per l’emprenedoria

La Cambra de Comerç de Reus  i la regidoria d’Empresa i Ocupació de l’Ajuntament de Reus han organitzat una jornada, que ha comptat amb el suport de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), sobre les oportunitats de negoci pels emprenedors en clau de sostenibilitat i ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible).

En la presentació, que ha comptat amb dos especialistes com són Arnau Queralt, director del Consell Assessor pel Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CADS)  i August Corrons, director del Màster Universitari de Sostenibilitat i Responsabilitat Social Corporativa de la UOC, el president de la Cambra, Jordi Just, ha explicat que la Cambra i la regidoria d’Empresa de l’Ajuntament de Reus segueixen treballant de forma conjunta per millorar i oferir oportunitats a les empreses de la Cambra a la ciutat de Reus, també en clau de desenvolupament sostenible.

Per la seva part, Fanny Gálvez, delegada territorial de la UOC, Universitat Oberta de Catalunya,  també ha posat de manifest la col·laboració de la UOC en la difusió dels objectius ODS. Finalment,  Carles Prats, regidor d’Empresa i Ocupació de l’Ajuntament de Reus, ha presentat la jornada assegurant que “es tracta de per posar en comú els ODS que tenim pendents i que s’haurien d’accelerar si volem arribar al termini que ens proposem. M’agradaria fer una crida a les empreses perquè tinguin en compte tot això i comencin a aplicar-ho i tenir-ho present”.

En la seva ponència inicial Arnau Queralt, director del CADS, ha presentat un full de ruta per transformar Reus i millorar el món.  “És fonamental transformar les nostres realitats més properes com és la ciutat de Reus per ajudar a la transformació del món. Qualsevol cosa que passi a Catalunya i també a les seves ciutats com és el cas de Reus té un component global”.

L’agenda 2030 per al desenvolupament sostenible té 17 objectius (ODS) i 169 fites, ha recordat. “L’agenda 2030 és urgent implementar-la i ha de servir per transformar el planeta gràcies al seu caràcter global i universal, amb un caràcter integral que relaciona tots els elements del sistema”, ha dit Queralt.  Catalunya té molts reptes relacionats amb els ODS, ha afegit el director del CADS, i ha presentat algunes indicacions pel món empresarial com ara la necessària reducció “de la xifra de joves sense ocupació que ni treballen ni estudien, el 17% a Catalunya” o la potenciació de  “la igualtat entre homes i dones per reduir la desigualtat en tots els àmbits de l’empresa”.

Per la seva part August Corrons ha impartit la xerrada al voltant dels vint-i-cinc anys d’evolució responsable cap a la sostenibilitat.  Corrons ha dit que “per poder ser socialment responsables cal establir un compromís real, avaluar com estem fent les coses i prendre accions estratègiques. Després, arribarà la implementació i la millora continua”. Per últim ha afegit que “si com a empresa actuem de manera responsable, la suma de moltes fomentarà la sostenibilitat en l’àmbit global. És important no veure-ho com una despesa sinó com una inversió que ens aportarà un retorn”.

Exemples pràctics

La jornada ha comptat amb una taula rodona amb quatre exemples pràctics de tres projectes empresarials que han tingut en compte el desenvolupament sostenible com a fet diferenciador. Àngel Pérez, del Grup el Pòsit; Roser Ollé, de Roser Ollé Arquitectura Conscient; Berta Escoda, de l’empresa Hidrothridax i Gisela González i Eva Martínez del projecte Vegrà Organic & Vegan i de la futura botiga vegana del Mercat de Reus, que obrirà el 21 d’abril.

Àngel Pérez ha parlat d’algunes de les eines que ha implantat als establiments del seu grup que tenen com a objectiu la “millora de les condicions laborals dels treballadors amb horaris que els permetin la conciliació i també la utilització de la robòtica per ajudar al servei que ofereixen els cambrers”.  Pérez també ha dit que la seva aposta és pel producte de proximitat, de comerç just i si pot ser ecològic amb la finalitat de reduir la petjada de carboni i també ajudar l’agroindústria local.  Per la seva part, l’arquitecta Roser Ollé, de Roser Ollé Arquitectura Conscient, ha explicat que es dedica a “construir espais que ajuden a transformar la nostra vida, afavorint el benestar i la millora de la salut de tota la família”. També ha incidit en la importància d’adequar els espais de treball en aquests aspectes.  Eva Martínez i Gisela González han presentat el seu projecte ‘Vega Mercats Reus’ i el nou projecte que veurà la llum ben aviat, Vegrà. El seu propòsit és fer el planeta més sostenible i aconseguir alhora el benestar animal. Finalment, Berta Escoda, responsable de l’empresa Hidrothridax de Riudoms, ha parlat de l’agricultura hidropònica, un mètode que utilitza l’aigua i la reutilitza com a recurs natural, sense ús de pesticides i amb sistema de reg automatitzat. “La responsabilitat social nosaltres la tenim en compte des dels inicis” i ha presentat l’evolució exponencial de la seva empresa que produeix plantes aromàtiques que fan servir empreses com Fruits SP o Ametller Origen.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.