‘La història gràfica de l’esport a Reus’

El Centre Cultural Castell del Cambrer acollirà, fins dissabte 1 de juliol, l’exposició promoguda per la Regidoria d’Esports de l’Ajuntament de Reus “La història gràfica de l’esport a Reus”, una aproximació a l’esport de l’era moderna a Reus des de 1860 fins a l’actualit at. L’acte d’inauguració tindrà lloc demà, 7 de juny a les 19 hores, presidit per l’alcalde en funcions, Carles Pellicer.

L’exposició s’emmarca en una primera fase del projecte “Crono Esport”, que vol aprofundir en la recerca històrica, el coneixement i la difusió de la realitat, diversitat i riquesa de l’esport de Reus; mantenir la memòria i desenvolupar material didàctic i expositiu com a recurs divulgatiu i pedagògic. 

La mostra incorpora com a element central un audiovisual amb més de dues-centes imatges procedents de diversos fons del CIMIR, d’altres arxius, col·leccions institucionals i de particulars, projectades  en ordre cronològic i 6 plafons explicatius d’aquesta historia.

Els tres primers plafons s’estructuren  amb la descripció dels períodes històrics: “Dels orígens a la guerra civil” el  lent procés cap a la popularització de l’esport. “De la postguerra  a la dècada de 1970” l’esport sota la dictadura franquista i ”Reus del 1971 a l’actualitat” la transformació del sistema esportiu local.  Els plafons 4 i 5 mostren la singularitat de l’esport reusenc. El 4 dedicat a l’Olimpíada Escolar i el 5 mostra la vinculació de la ciutat al moviment Special Olympics. Finalment, el  plafó 6 es reserva als esportistes olímpics i paralímpics de la Ciutat de Reus.  Documents, revistes,  llibres i algunes peces singulars complementen aquesta mostra.

Com a complement es desenvoluparan dues taules rodones, sota el nom genèric de “Esport i societat a Reus”. La primera el dimarts 12 de juny “De l’inici de l’esport modern al franquisme, el fet social de l’esport” i la segona el dimarts 19 de juny “L’esport avui, dimensió social” ambdues programades per les 19:00h

Projecte Crono Esport

El projecte “Crono Esport” és una proposta presentada per Jordi Bros Ribes, que ha estat l’encarregat de comissionar l’exposició i autor dels continguts dels plafons 3 i 5, i que ha comptat amb la valuosa participació en la redacció i continguts dels texts de Joan Navais Icart (P1 i P2), Raúl Rodríguez Bellanco (P4)  i Francesc Joan Matas (P6).

“Crono esport” és un repte per complementar, ordenar i il·lustrar la memòria històrica de l’esport de Reus; una memòria que  ja compta amb algunes aproximacions històriques generals publicades, com el llibre editat per Ezequiel Gort l’any 92 “Petita Història de l’esport a Reus” o el quadern de Pere Anguera “Esport i Societat a Reus” i diverses publicacions temàtiques, com els llibres dels “25 anys”, “50 anys”, “Història Il·lustrada”, el llibre del “Centenari” i “l’Àlbum del Centenari” del Reus Deportiu; els llibres dels “75 aniversari” i el del “Centenari” del CN Reus Ploms, “La Història de la secció excursionista del Centre de Lectura”, ”Història del Real Aeroclub de Reus”, “50 anys units per una passió” del Moto Automòbil Club de Reus, els “25 anys” del Club de Tennis Reus Monterols o els encarà més específics llibres com “75 anys de bàsquet albi negre”, “l’Aventura del gran Reus” o “El Xatet, el mític corredor reusenc”.

Els horaris d’obertura de l’exposició seran de dilluns a divendres de 17:00h a 20:30h i dissabtes de 10:30 a 13:30h amb entrada lliure.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.