La pensió d’alemanys 

La pensió d’alemanys Montserrat Corretger Editorial Afers 2023

Montserrat Corretger

Reus, els anys 20 del segle passat, vivia el tràfec propi d’una ciutat comercial amb ganes d’expansió, amb la presència del moviment obrer i molt de neguit cultural. De fet, el període d’entreguerres, a Europa, va regnar-hi una pau efervescent, durant la qual les empreses de fruita seca i altres negocis reusencs van aprofitar per expandir-se. Per això, reclamaven els serveis de traductors centreeuropeus, els quals van arribar a Reus impregnats de les idees que es coïen a Europa. Aquest és el rerefons històric de La pensió d’alemanys, de Montserrat Corretger (Editorial Afers, 2023), una novel·la que, d’una banda, és el resultat d’un projecte d’investigació llarg i acurat —la història es complementa amb fotografies que fan la trama més versemblant— i que, de l’altra, tot i tenir Reus i altres localitats del voltant —com Tarragona, Salou, Flix, etc.— com a escenari, és pròpiament un relat que travessa fronteres. 

Així, aquests traductors alemanys i suïssos establerts a Reus residien en un pis del carrer Ample que funcionava com a pensió i que era regentat per l’Otto i la Gregoria: un veritable epicentre de converses i debats entre aquests erudits europeus i els intel·lectuals i empresaris benestants reusencs. Una de les peculiaritats de la novel·la és que el narrador és quasi transparent, és a dir, deixa que els personatges, a través dels seus diàlegs i alguna introspecció, ens expliquin els fets i què en pensen, cosa que genera complicitat entre els múltiples personatges i lectors. Així els lectors assisteixen quasi en directe a una crònica d’unes vivències i les poden jutjar sense intermediaris. D’altra banda, la narració és en present, fet que genera un dinamisme que acaba per abduir els lectors i transportar-los cent anys enrere per viure aquell moment d’ebullició cultural i sociopolítica. Tot hi té cabuda a La pensió d’alemanys i s’hi tracten temes encara molt actuals (arrelament dels joves, educació, moviment obrer, difusió de la cultura…). Tot plegat fa que La pensió d’alemanys sigui un artefacte viu i coral, amb personatges molt diversos i reals del Reus de l’època. Hi destaca l’Ernest, un suís molt lector, la figura del qual es complementa, i de vegades s’oposa, a la d’Horn, un alemany que acabarà impregnat per la ideologia nazi… 

Visiteu La pensió d’alemanys. Us hi sentireu com a casa! Pareu bé les orelles i veureu com al voltant d’aquelles taules, rere les finestres i les parets, s’hi amaguen un grapat d’efemèrides, converses i paraules que defineixen una època transcendental per a Reus, però també per a Europa. Un període que malauradament s’apagarà per culpa de la Guerra Civil Espanyola i la II Guerra Mundial, però que, d’una manera brillant i eficaç, ha recuperat Montserrat Corretger. 

Bona lectura!

Mònica López Bages 

Filòloga Catalana

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.